Atenție la ce jucării cumpărați pentru copii. Sfaturile ANPC

Ziua de 1 iunie este o ocazie de a oferi copiilor un cadou practic, atractiv și util, care să aducă zâmbete pe chipurile lor pentru că toți copii se bucură dacă primesc o jucărie nouă.

Dar dacă vreți să dăruiți o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copilul dumneavoastră, directorul ANPC, Paul Anghel, vă atrage atenția că trebuie să țineți cont de câteva sfaturi:

  • să achiziționați jucării numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de
    cumpărare (FACTURĂ, BON FISCAL,…etc), de care va fi neapărat nevoie în caz de reclamație;
  • să alegeți întotdeauna JUCĂRII POTRIVITE PENTRU VÂRSTA COPILULUI, capacitățile și aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârsta recomandată care ajuta la alegerea jucăriei;
  • trebuie să știți ca jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârsta specifice POT SUFOCA, INTOXICA SAU RĂNI COPIII;
  • să verificați dacă jucăriile au marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil și durabil, următoarele elemente:
  • coordonatele producătorului și/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați );
  • numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);
  • marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură.
    Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoțește jucăria.
  • să verificați existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării; acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română; să respecte întocmai aceste instrucțiuni și precauții.
    Orice reclamație legată de o jucărie achiziționată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului de la care a fost cumpărată și în caz de nesoluționare, structurii teritoriale a ANPC.
    Sfătuiesc părinții să nu cumpere jucării cu părți mici, detașabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și pot să se înece cu părțile mici. De asemenea trebuie să respecte atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenție. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.
    Fraza ”Atenție. Nerecomandat copiilor sub 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere / pictograma care vizează copiii între 0 și 3 ani; fraza și simbolul nu trebuie puse împreună.

În cadrul acțiunilor de control desfășurate de comisarii ANPC în anii trecuti, au fost identificate și produse periculoase:
pistoale cu bile care prezentau riscul de rănire a utilizatorilor, jucării de tip „YO-YO” cu conținut de lichid și șnur elastic ce se alungește cu risc de strangulare și sufocare, dar și risc chimic (de la lichidul conținut), jucării din pluș la care nu era specificată grupa de vârstă prezentând pericol de sufocare, prin înghițire, motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare a acestora.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

O tranșă record de vaccin Pfizer ajunge luni în România

Dum mai 30 , 2021
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, vicepreşedinte al Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a anunțat că luni, 31 mai, va ajunge în România o tranşă record de vaccin Pfizer/BioNTech, cu 1.091.610 doze. Este cea mai mare tranşă de la debutul campaniei de […]

V-ar putea interesa și: