Şapte bărbaţi au fost arestaţi preventiv şi alţi 16 sunt cercetaţi sub control judiciar într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT Galaţi care vizează o grupare care ar fi copiat site-urile a două bănci, ajungând astfel să acceseze fraudulos conturile a peste 40 de persoane, inclusiv din Constanța. Prejudiciul este calculat, până în prezent, la circa 500.000 de euro.
Poliţia Română a anunţat, sâmbătă, că poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Galaţi şi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi, au documentat activitatea infracţională a unor persoane bănuite de constituire a unui grup infracţional organizat, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată, acces ilegal la un sistem informatic şi fals informatic.
În acest dosar, joi au fost făcute 36 de percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti (15), comuna Frumuşani, judeţul Călăraşi (7), comuna Găneasa (7), oraşul Popeşti-Leordeni (1), oraşul Voluntari (1), oraşul Pantelimon (1), comuna 1 Decembrie, judeţul Ilfov (1), municipiul Timişoara(1), municipiul Galaţi (1) şi comuna Pânceşti, judeţul Bacău (1).
„Din cercetări a reieşit că, din luna octombrie 2022 până în prezent, persoanele bănuite ar fi creat pagini frauduloase, prin care ar fi copiat identitatea vizuală a două sucursale bancare care operează pe piaţa românească. Aceste pagini ar fi fost promovate prin intermediul unui motor de căutare (navigator internet) foarte cunoscut şi folosit de utilizatori. În momentul în care victimele au intenţionat să acceseze contul de internet banking, primul rezultat în motorul de căutare a fost chiar pagina frauduloasă, pe care au accesat-o, fiind convinse că se loghează pe pagina oficială a băncii unde au cont. Astfel, cei bănuiţi ar fi accesat conturile bancare ale persoanelor vătămate şi ar fi efectuat tranzacţii financiare în conturi deschise în acest scop la alte bănci, care erau controlate de aceştia.”, arată Poliţia Română.
O mare parte din sumele transferate au fost retrase în numerar de la bancomate din Bucureşti şi Timişoara.
Până în prezent, sunt 41 de persoane vătămate, din judeţele Galaţi, Călăraşi, Cluj, Arad, Sibiu, Constanţa, Teleorman, Dolj, Dâmboviţa, Iaşi, Covasna, Bacău, Prahova, Braşov, Maramureş, Satu Mare şi din municipiul Bucureşti.
Potrivit DIICOT, membrii grupului infracţional organizat au acţionat pe trei paliere, având sarcini precis delimitate. Astfel, primul palier a fost format, în special, din persoane cu abilităţi tehnice şi cunoştinţe solide în domeniul informatic şi a avut rolul de a crea site-urile web false, asemănătoare site-urilor originale ale unor bănci, în scopul inducerii în eroare a clienţilor. Membrii acestui palier au încărcat pe motoarele de căutare site-urile falsificate şi au aplicat măsuri specifice, astfel încât la tastarea denumirilor unităţilor bancare, site-urile falsificate să fie primele afişate. De asemenea, au colectat credenţialele de acces obţinute prin inducere în eroare şi le-au utilizat în mod fraudulos introducându-le pe site-urile reale ale unităţilor bancare, ceea ce le-a permis să dobândească control deplin pe conturile persoanelor vătămate (în special societăţi comerciale) şi să efectueze transferuri de fonduri băneşti în diferite conturi deschise la alte bănci pe numele altor membri ai grupului infracţional.
„Inculpaţii care au acţionat pe cel de-al doilea palier au identificat, recrutat şi coordonat persoanele cărora le revenea rolul de a deschide conturile în care urmau să fie virate, în mod fraudulos, sumele provenite din conturile persoanelor vătămate. Ultimul palier a fost format, în special, din persoane cu o condiţie materială modestă sau care doreau să obţină, cu efort minim, foloase materiale importante. Acestora le-a revenit, după aderarea la grupul infracţional organizat, rolul de a-şi deschide conturi la unităţi bancare în care erau virate ulterior sumele de bani provenite din conturile bancare fraudate”, arată procurorii DIICOT.
Prejudiciul cauzat este de aproximativ 500.000 de euro.
În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate droguri de mare risc, respectiv 40 de grame de cocaină, 650 de comprimate ecstasy, 16 grame de M.D.A, 56 de doze de L.S.D., dar şi droguri de risc – 3 grame de cannabis.
De asemenea, au fost ridicate mai multe unităţi de calcul tip laptop, carduri şi documente bancare, telefoane mobile, ceasuri de lux, sume de bani în lei şi în euro, precum şi arme albe.
La adresele respective, au fost identificate 41 de persoane, care au fost duse, în baza mandatelor de aducere, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, în vederea audierii şi continuării cercetărilor.
În urma audierilor şi administrării materialului probator, procurorii DIICOT – .I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a 7 bărbaţi, cu vârste între 21 şi 52 de ani, cu domiciliile în municipiul Bucureşti, judeţele Ilfov şi Călăraşi. Vineri, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Galaţi a dispus arestarea preventivă a celor 7 bărbaţi, cu vârste între 21 şi 52 de ani, pentru o perioadă de 30 de zile.
De asemenea, pentru alţi 16 bărbaţi a fost dispusă măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română şi de Unitatea Teritorială de Analiză a Informaţiilor Galaţi.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Galaţi, Dâmboviţa, Bacău, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Galaţi, Bucureşti, Ilfov, Călăraşi şi Timiş, jandarmilor din cadrul inspectoratelor de jandarmi judeţene Galaţi şi Ilfov şi Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române.
Cercetările vor fi continuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale ale persoanelor bănuite de comiterea acestor fapte, în vederea luării măsurilor legale care se impun şi recuperării prejudiciului cauzat.