Noaptea trecută, constănțenii au putut admira un fenomen care ajunge rar pe la noi: Aurora Boreală.
Imagini superbe au fost postate pe rețele sociale din mai multe locuri. Am selectat una din Mamaia Nord și una din Eforie.
Aurora boreală, cunoscută și sub numele de luminile nordului, este un fenomen natural spectaculos care apare în regiunile polare, în special în zonele din apropierea cercului polar arctic. Acesta se manifestă ca o serie de lumini colorate, în principal verde, roșu, albastru și violet, care dansează pe cerul nopții.
Aurora boreală este cauzată de interacțiunea dintre particulele încărcate de energie (electroni și protoni) provenite din vântul solar și câmpul magnetic al Pământului. Când aceste particule intră în atmosfera superioară a Pământului și se lovesc de moleculele de oxigen și azot, energia este eliberată sub formă de lumină, creând astfel culorile specifice ale aurorei.
Acest fenomen este vizibil în special în locuri precum Norvegia, Suedia, Finlanda, Islanda, Canada, și Alaska, iar perioada optimă pentru a observa aurora boreală este în timpul lunilor de iarnă, când nopțile sunt mai lungi.
„Soarele nu emite doar fotoni, ci și particule mai mari, pe care le poate trimite neregulat sub forma unor eliberări bruște numite furtuni solare. Fiindcă acum câteva zile a fost o ejecție masivă de masă coronară solară, care este puternic încărcată electric și are o masă destul de importantă, atunci când ajunge în apropierea Terrei ionizează straturile superioare ale atmosferei producând o feerie de culori vizibile îndeosebi la poli în dinamica lor. Uneori se văd chiar de la noi, firește difuz, cu lungimi mai mari de undă – în spectrul roșu – violaceu sau chiar roșu închis.”, a spus Adrian Bîlbă, doctor în științe, pe pagina sa de Facebook.
O fi un spectacol superb,dar pe mine mă trec fiorii. Se poate ca peste 30 de ani să mă uit la spectacolul acesta (mult amplificat) cu câtiva reni sălbatici pe lângă mine.
Experimente făcute pe cârca credulilor