Purtărorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a comentat la postul Digi24 reacția lui ÎPS Teodosie, care a luat apărarea cuplului Firea-Pandele în scandalul „azilelor groazei”, și a numit-o drept o „imixtiune cu iz politic”.
„Iată cum arată o imixtiune cu iz politic. Nu a mea, cum am fost acuzat. Eu nu am avut niciun fel de trimitere politică, dacă ați citit textele mele. Sunt textele unui teolog lucid și implicat, așa cum e firesc să fiu. Reacția despre care faceți amintire nu ne mai surprinde. Lăsați-mă să spun doar atât! Atunci când intervii favorabil sau defavorabil în legătură cu niște oameni politici, firește că reacția poate să fie interpretată astfel. Nu suntem în contextul Aristotel și Platon să vorbim acum de animalul politic care e în fiecare dintre noi. Dar atunci când te ridici în apărarea – și nu mă refer doar la aceste persoane menționate acum – dar când te ridici în general în apărarea unor formule de dictatură precum cea care a provocat războiul la care asistăm cu toții … s.a.m.d.” – a afirmat Vasile Bănescu la Digi24.
Întrebat de moderator dacă se referă la faptul că Teodosie a spus, la un moment dat, că „Putin e un ctitor de biserici și că nu ar trebui să fie prea aspru judecat”, purtărorul de cuvânt al BOR a clarificat: „Da. E un nefericit moment devenit memorabil”.
Lui Vasile Bănescu i-a fost semnalat, referitor la ÎPS Teodosie, și un titlu recent din presă, referitor la scandalul azilelor groazei: „Bănescu atacă, Teodosie apără cuplul Firea – Pandele”.
„Eu am denunțat inclusiv radicalismul unor astfel de formule: Bănescu s-a dezlănțuit, Bănescu atacă dur, BOR atacă dur. Sunt lucruri pe care dvs nu le-ați opera. E nedrept să încarci niște titluri suprarealiste. Eu nu atac pe nimeni, dar aceste formule sunt consacrate. Nu e vorba de un atac. E vorba de o distanțare igienică din punct de vedere moral față de excese care au ajuns să dezechilibreze societatea românescă”, a explicat Vasile Bănescu.
Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a mai spus în cadrul emisiunii „În fața ta”, difuzată sâmbătă de Digi24, că reacția Patriarhului Daniel în cazul ororilor petrecute la azilele de bătrâni „a fost una de stupoare”. „Așa cum îl cunosc este un om, nu doar că s-a întristat, știu că a suferit foarte mult”, a spus Bănescu, potrivit Digi24.ro.
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a susținut că nici primarul din Voluntari, Florentin Pandele, și nici ministrul Muncii, Marius Budăi, nu ar trebui să demisioneze, argumentul fiind că „lucrurile trebuie luate după responsabilitatea directă, nu indirectă”. IPS Teodosie a ținut să îl contrazică pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, care spunea că „monștrii adevărați au chip uman, apar la tv, susțin cauze filantropice și sunt credincioși”.
De asemenea, IPS Teodosie nu a pierdut ocazia să îi laude pe Pandele și pe Gabriela Firea:
„Un om nu poate să facă totul. Sunt niște subalterni care au responsabilități. Pandele este un om care face foarte mult bine. Vină indirectă poate să aibă, directă nu, este un om care ajută foarte mult. Îl știu de când eram la București și l-am cunoscut. E un om deosebit, la fel ca și soția lui. (…) Marius Budăi nu cred că trebuie să își dea demisia. El trebuia să fie acolo, trebuie să luăm lucrurile după responsabilitatea directă, nu indirectă”.
Întrebat ce crede Preafericitul Daniel despre lagărele descoperite în România, Bănescu a răspuns:
„Exact ceea ce cred toți oamenii care și-au păstrat bunul simț. Sunt lucruri numite atrocități, pe care imaginarul nostru în 2023 refuza să le accepte. Dacă ne-ar fi povestit cineva că oameni bolnavi sunt forțați ca în niște lagăre de exterminare, sunt puși să muncească în curte, să care pietre cu roaba, efectiv sunt imagini de film pe care nu ni le-am fi dorit să le vedem niciodată. Nu poate crede Patriarhul unei biserici creștine altceva decât un creștin autentic. Și creștinii autentici sunt mulți, sunt tăcuți, foarte puțină lume iese la suprafață. Nu am fost lângă Patriarh când s-a uitat la televizor, dar știu că sigur că reacția sa a fost, evident, una de stupoare, din punctul de vedere al șocului pe care îl resimte oricine. Cum poți să fi altfel ca om? Patriarhul Daniel nu-mi împărtășește sentimentele personale, nu avem o astfel de relație decât instituțională, dar așa cum îl cunosc este un om, nu doar că s-a întristat, știu că a suferit foarte mult”.