Bacalaureatul 2024: evaluări stricte și monitorizare audio-video

bacalaureat

Sesiunea de examen a Bacalaureatului din iunie-iulie începe luni, cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Peste 134.000 de candidați, dintre care 119.000 din promoția curentă, sunt așteptați să participe la examen, fie la toate probele, fie doar la cele nepromovate anterior.

Conform Ministerului Educației, sesiunea națională de Bacalaureat din acest an debutează luni cu probele de evaluare a competențelor.

De luni până miercuri va avea loc proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B) se va desfășura miercuri și joi.

Evaluarea competențelor digitale (proba D) este programată de miercuri până vineri.

Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C) se va desfășura între 25 și 27 iunie.

„Conform datelor furnizate de comisiile județene/comisia ISMB, peste 134.000 de candidați (119.000 din promoția curentă și 15.000 din seriile anterioare) sunt așteptați să participe la această sesiune de examen (toate probele sau, în funcție de rezultatele anterioare, doar probele nepromovate).”, a precizat Ministerul Educației.

Evaluarea competențelor lingvistice pentru limba română, limba maternă și limba modernă, precum și a competențelor digitale se realizează de către doi profesori examinatori (profesorul care a predat disciplina la clasă și un alt cadru didactic de aceeași specialitate din unitatea de învățământ). În cazurile în care această condiție nu poate fi îndeplinită, profesorii examinatori vor fi selectați din alte școli.

Rezultatele la probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, limba maternă și într-o limbă de circulație internațională se exprimă prin stabilirea nivelului de competență conform grilelor naționale sau europene, fără a se acorda note sau calificative de tip admis/respins.

În mod similar, rezultatele evaluării competențelor digitale se exprimă prin stabilirea nivelului de competență în conformitate cu standardele europene recunoscute și metodologia de examen.

Ministerul Educației a precizat că probele sunt monitorizate audio-video. Candidaților nu le este permis accesul în sălile de examen cu manuale, dicționare, notițe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, și nici cu telefoane mobile sau alte dispozitive electronice de calcul/comunicare. Încălcarea acestor reguli duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost utilizate sau nu.

În cazul în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele la una dintre probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, se consideră că acesta nu a susținut proba.

Probele scrise din sesiunea iunie-iulie vor începe pe 1 iulie cu Limba și literatura română. Proba obligatorie a profilului este programată pentru 2 iulie, urmată de proba la alegere a profilului și specializării pe 4 iulie. Proba la Limba și literatura maternă va avea loc pe 5 iulie.

Primele rezultate vor fi afișate pe 8 iulie (până la ora 12:00), iar contestațiile se pot depune între orele 12:00 și 18:00 în aceeași zi. Rezultatele finale vor fi comunicate pe 12 iulie.

Un candidat este declarat promovat la examenul național de Bacalaureat dacă îndeplinește cumulativ următoarele condiții: a susținut probele de evaluare a competențelor, a susținut toate probele scrise și a obținut minimum 5 la fiecare dintre acestea, având în final o medie de cel puțin 6 la probele scrise.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Pe șantierul acestei autostrăzi esențiale pentru România nu se doarme niciodată

Dum iun. 16 , 2024
Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a anunțat că a fost zilele trecute pe șantierul Secțiunii 4, Tigveni – Curtea de Argeș, a Autostrăzii Sibiu – Pitești A1. Aici se construiește primul tunel rutier la nivel de autostradă de pe acest drum de mare viteză pe sub Dealul […]

V-ar putea interesa și: