”Poți să faci cumva rost de un bilet la Spărgătorul de nuci, duminică?”, m-a întrebat un prieten. L-am întrebat, evident, de ce nu își cumpără. ”Am fost de marți, dar nu mai era niciun loc liber”, mi-a răspuns.
Vestea rea este că prietenul meu și fetele sale nu vor vedea spectacolul din această seară. Vestea bună este că astfel de spectacole sunt extrem de căutate de către constănțeni. Orașul nostru are nevoie de operă, de balet, de teatru.
Nu se întâmplă așa numai la balet. Și sălile Teatrului de Stat din Constanța sunt pline. Dacă încercați să cumpărați un bilet în ultima clipă, probabil că nu veți găsi. Se spunea că locuitorii Constanței apreciază numai spectacolele gratuite. Nu e așa. Intrarea la Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski (TNOB) costă 40, 30 sau 25 de lei, în funcție de locul în sală. Pensionarii plătesc 20 de lei, iar elevii și studenții care vin în grupuri organizate 15 lei.
Am mai spus-o odată, dar reiau aici tema: fac apel către oamenii de afaceri din oraș să sponsorizeze reabilitarea grupurilor sanitare din cadrul TNOB. Sunt o rușine, iar conducerea instituției nu are voie să investească în ele, clădirea fiind închiriată. Le promit celor care vor face acest lucru reclamă gratuită în Constanța 100% atât timp cât lucrarea va exista. Firma care va reabilita însă grupurile sanitare va avea bucuria că a folosit o sumă relativ mică pentru a schimba ceva în bine în orașul acesta. Sunt convins că gestul ei va fi apreciat de zeci de mii de constănțeni, iubitori de artă și nu numai.
Câteva date despre ”Spărgătorul de nuci”. Este un balet de Piotr Ilici Ceaikovski (opus 71) pe un libret de Marius Petipa, după versiunea lui Alexandre Dumas a basmului lui E. T. A. Hoffmann ”Spărgătorul de nuci și regele șoarecilor”. Regia şi coregrafia: Gheorghi Kovtun – Artist emerit al Federaţiei Ruse. Scenografia: Natalia Kornilova. Asistent coregrafie: Monica Cherecheş. Soliști: Mizuki Kubota, Adrian Mihaiu, Horațiu Cherecheș, Jin Mizutani, Amalia Mîndruțiu, Dorina Pătraș.