Mai sunt două weekend-uri cu spectacole, până la finalul stagiunii teatrale 2020 – 2021. În primul dintre ele, TSC vă oferă o comedie irlandeză puțin cinică dar și puțin înduioșătoare, o poveste shakesperiană într-o viziune regizorală inedită și un spectacol care pune publicul față în față cu una dintre problemele tabu ale societății.
Vineri, 25 iunie, de la ora 19:00, este programat spectacolul „Billy șchiopul”, o comedie neagră a autorului irlandez Martin McDonagh. Regia: Vlad Massaci, scenografia: Iuliana Vîlsan. Este o reluare a acestui spectacol, care nu a mai fost jucat încă dinaintea izbucnirii pandemiei, așadar poate fi privit aproape ca o a doua premieră.
În distribuție: Nicodim Ungureanu, Vlad Lință, Laura Crăciun, Mirela Pană, Mihai Sorin Vasilescu, Marian Adochiței, Andrei Cantaragiu, Otilia Nicoară, Mircea Siromașenco.
Billy este schilodul din Inishmaan, orfanul tratat cu totală lipsă de considerație, ba chiar cu agresivitate, de cei din jur, dar care, paradoxal, se dovedește, în final, a fi iubit de toți. De fapt, relațiile dintre toate personajele sunt fruste, cu replici dure, fără menajamente. O comunitate de oameni pentru care nu doar că nu există corectitudine politică, dar chiar elementara bună-cuviință este suspendată deseori. Și totuși aceasta este doar aparența, căci sub pragmatismul rece și lupta crudă pentru supraviețuire se ascund sentimente puternice și o sensibilitate profundă.
Sâmbătă, 26 iunie, de la ora 19:00, vă invită la „Doi tineri din Verona” de William Shakespeare, traducerea Lucia Verona, regia Alexandru Mâzgăreanu, decorul Andreea Săndulescu, costumele Alexandra Mâzgăreanu, lighting design Daniel Klinger, muzica Alexandru Suciu, mișcarea scenică Baczó Tünde.
Valentin pleacă din Verona la Milano pentru a-și desăvârși educația „într-o altă cultură”, iar prietenul lui cel mai bun, Proteus, rămâne acasă, căci o iubește pasional pe Iulia. Valentin, care, la început, nu îl înțelege pe Proteus și nu crede în puterea iubirii, se îndrăgostește nebunește de Silvia, fiica ducelui din Milano. Prietenul său, trimis și el la curtea ducelui, o uită într-o clipă pe iubita lui atunci când o întâlnește pe iubita lui Valentin.
Un spectacol complex, cu multe sugestii culturale ce exced textul și epoca în care este plasată acţiunea. „O altă cultură” devine, în viziunea regizorală cu totul aparte a lui Alexandru Mâzgăreanu, cultura Extremului Orient, păstrând, totodată, intact spiritul poveștii shakespeariene.
În distribuție: Florin Aioane, Andrei Bibire, Ecaterina Lupu, Cristiana Luca, Liviu Manolache, Andrei Cantaragiu, Cătălina Mihai, Lucian Iftime, Maria Lupu, Florina Stănculeţ, Theodor Şoptelea, Ştefan Mihai, Vlad Linţă, Alina Manţu, Graţian Prisăcariu, Arina Cojocaru şi Tiberiu Roșu.
Duminică, 27 iunie, de la ora 19:00, vă prezeintă spectacolul pentru care regizoarea Diana Mititelu a fost nominalizată la Premiul UNITER pentru debut, „Jocuri în curtea din spate”, de Edna Mazya, traducerea Ada-Maria Ichim. Este un spectacol foarte intens și emoționant, nerecomandat minorilor sub 14 ani, despre un caz real, petrecut în Israel relativ recent. Scenografia este realizată de Răzvan Bordoș și lighting design-ul, de Cristian Niculescu.
În distribuție: Cristiana Luca și Ecaterina Lupu (care joacă, alternativ, același rol), Andrei Bibire, Cătălin Bucur, Theodor Șoptelea, Ștefan Mihai.
„Jocuri în curtea din spate” este un spectacol despre cruzime, o radiografie a psihicului adolescentin, o poveste despre patru băieți și o fată care trăiesc ultima lor zi de libertate, de copilărie, de nevinovăție. Ultima zi fără consecințe.
Piesa s-a bucurat de un succes enorm atât în Israel, cât și în alte țări în care a fost montată, mai ales pentru că transpune o poveste adevărată, a procesului agresorilor în cazul unui viol asupra unei adolescente de 14 ani, întâmplat într-o comunitate rurală din nordul țării. Cazul i-a șocat pe israelieni, iar achitarea inițială a făptașilor a declanșat proteste masive în toată țara. Publicitatea din jurul procesului a determinat mai multe femei să capete curaj și să raporteze diverse forme de agresiune ținute sub tăcere.
Reprezentația de duminică va fi urmată de o dezbatere cu spectatorii pe aceste teme ridicate de spectacol, teme adeseori considerate tabu.