Pe malul lacului Tăbăcărie, un bloc se înalță rapid și sigur. A ajuns la etajul al șaselea, care ar trebui să fie ultimul.
Este o construcție care iscat controverse de la bun început. Ba chiar un partid politic, USR, a anunțat clar că i se opune.
Blocul este construit de firma care aparține soțului unei directoare din Primăria Constanța. Directoare și pe timpul lui Radu Mazăre, și pe timpul lui Decebal Făgădău. Este vorba despre Ani Merlă, director executiv. Soțul se numește Radu Merlă și este acționar la firma SC Oil Depol Service SRL, alături de omul de afaceri Dănuț Florescu.
Cei de la USR anunțau că, pentru a ridica acest bloc, mai mulți copaci au fost tăiați. Au făcut și poze.
„Noi prestăm servicii care răspund nevoilor, cerințelor și așteptărilor clienților în ceea ce privește calitatea și siguranța, cu scopul menținerii unui mediu curat. Acestea sunt cuvintele prin care, reprezentanții S.C. Oil Depol S.R.L. își prezentau pe scurt obiectul de activitate din care reiese clar grija față de mediul înconjurător.
Trei ani mai tarziu, aceeași societate uită de grija față de mediu și începe construcția unui bloc cu 6 etaje exact în parcul Tabacarie, tăind copaci si distrugând spațiul verde.
De menționat că S.C. Oil Depol Service S.RL. îl are ca și acționar pe Radu Merlă, nimeni altul decât soțul lui Ani Merlă, Director executiv în cadrul Primăriei Constanța. Domnul Merlă a desfășurat, de-a lungul timpului, mai multe contracte cu statul, unul dintre ele fiind prin firma Envirotech, firma care s-a ocupat de toaletele ecologice din oraș”, spuneau, în 2017, reprezentanții USR.
Construcția a fost avizată de majoritatea consilierilor locali din Constanța. Majoritatea înseamnă 16. Zece s-au opus, unul a fost împotrivă. Coincidență sau nu, cei care au votat pentru sunt subalternii din partid ai primarului PSD Decebal Făgădău, șeful lui Ani Merlă la primărie. Consilierii locali s-ar fi putut opune. Au făcut-o, recent, când au respins proiectul unui bloc ce urma să se construiască lângă poarta de intrare a vechiului Tomis. În paranteză fie spus, primarul Decebal Făgădău caută soluții să despăgubească investitorul, pentru că a făcut cheltuieli până acum. Oare cine i-a pus?
Revenind: blocul construit de firma lui Radu Merlă a ajuns la etajul al șaselea. Zilele trecute se lucra la zidăria exterioară.
USR Constanța, care anunțat, în 2017, că va acţiona pe toate căile în încercarea de a stopa construcţia imobilului, e eșuat.
PUZ-ul a fost atacat în instanță, în decembrie 2018, și de Asociația Constanța Altfel, condusă de senatorul Vergil Chițac. Iată ce scriau reprezentanții asociației pe Facebook în data de 5 decembrie 2018:
„O, ce veste minunată!
Asociația noastră a fost singura care a contestat în instanță ”autorizația” acordată de consiliul local domnilor Merlă, Tecău și altor smecheri de a mai construi niște bloculețe în Parcul Tăbăcăriei.
Nu am demonstrat, nu am apărut în presă, nu am acordat interviuri, discret am făcut exact singurul lucru care trebuia făcut pentru a proteja parcul.
Ne-am adresat justiției.
Primarul nostru, acela de se laudă că nu ”feliază” parcul, și-a trimis avocații ”grei” de București (plătiți cu milionul de euro anual ca să-l protejeze) pentru a ne stopa din fașă acțiunea.
Cică nu putem contesta noi, Asociația Constanța Altfel, că nu suntem în niciun chip vătămați că dispare parcul și nici nu justificăm niciun interes în a stopa construirea de blocuri în parc.
La fel de discret precum demersul nostru, tribunalul s-a raliat poziției noastre. A zis că suntem vătămați și avem tot interesul să atacăm blocurile de spațiu verde.
Acțiunea noastră continuă, la fel de discret, până la, sperăm, anularea autorizării acordate de consiliul local, aceea de a se construi blocuri în parc.
Să ne țineți pumnii! Și nouă, dar și vouă!
A, să nu uităm! Orice ați face nu cumpărați apartamente în parc! Cine știe ce se poate întâmpla!
Să auzim de bine pentru parc! ”, au spus reprezentanții Asociației Constanța Altfel.
Coincidență sau nu, una dintre liderii asociației, avocata Felicia Ovanesian, cea care se ocupă de chestiunile juridice ale asociației, era avocata Oil Depol Service SRL, într-un litigiu cu o societate de asigurări, în care societatea avea calitatea de reclamant. Oil Depol Service și-a ales sediul procesual la cabinetul Ovanesian și Toxin SCA. În primă intanță, cei doi au pierdut. Procesul a fost înregistrat în data de 30 august 2016, la trei ani după ce Oil Depol Services cumpărase terenul din parc, la 6 luni după ce fusese adoptat PUZ-ul și la cinci luni după emiterea certificatului de urbanism.
Un lucru interesant este următorul (nu are legătură cu cazul de față, evident): în drept există principiul numit „autoritatea de lucru judecat”. În esență, spun specialiștii, puterea de lucru judecat a unei hotărâri judecătoreşti semnifică faptul că o cerere nu poate fi judecată în mod definitiv decât o singură dată, iar hotărârea este prezumată a exprima adevărul şi nu trebuie să fie contrazisă de o altă hotărâre. Așadar, un proces inițiat împotriva unui PUZ și pierdut poate constitui autoritate de lucru judecat. Orice altcineva va încerca să atace acel PUZ se va lovi de acest zid.
„Oil Depol a cumpărat terenul în data de 20 septembrie 2013. Pe 23 februarie 2016, prin HCL nr. 51, Consiliul Local Constanţa a adoptat un Plan Urbanistic Zonal, în care este inclusă şi suprafaţa deţinută de firma lui Merlă şi Florescu. PUZ-ul permite un grad de ocupare a terenului de 78%. Apoi, pe 14 martie 2016, în baza PUZ-ului, Primăria Constanţa a emis certificatul de urbanism nr. 832. Documentul semnat de primarul Decebal Făgădău certifică faptul că terenul se supune unei hotărâri a Consiliului Local, din anul 2014, prin care s-a aprobat „metodologia de vânzare a bunurilor imobile (terenuri şi/sau clădiri) aparţinând domeniului privat al Municipiului Constanţa”. De aici, deducem că terenul, integral sau în parte, a fost cumpărat chiar de la municipalitatea constănţeană. Tot certificatul de urbanism lămureşte că terenul aparţine unei zone protejate (peisagistic şi urbanistic), dar nu există în privinţa sa interdicţii temporare sau definitive de construire. Deşi PUZ-ul permite un procent de ocupare a terenului de 78%, proiectul supus autorizării arată că viitorul imobil va ocupa la sol doar 165 mp, din totalul de 519 mp, diferenţa de teren fiind alocată pentru sapţii verzi şi alei de acces”, scrie Ordinea.ro.
Lucrările la imobilul despre care vorbim ar trebui să se încheie pe 2 octombrie 2019. Potrivit documentelor, construcția va avea destinația de locuințe colective – la parter va fi: hol acces principal, lift persoane, spațiu tehnic, casa scării și un apartament, la etajele 1 – 5 vor fi: câte trei apartamente, iar la etajul 6, două apartamente. Acoperișul peste etajul 6 va fi de tipul – terasă necirculabila.
Investitorul și-a propus să amenajaeze și spații verzi, pe o suprafață totală de 165,2 mp, precum și 21 de locuri de parcare.
În 2016, Oil Depol SRL a avut o cifră de afaceri de 90.729.548 lei, un profit de 50.062.717 lei și 226 de salariați.