Guvernul României a lansat în dezbatere publică Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unul dintre cele mai importante documente pentru viitorul țării, care va dicta modul de dezvoltare a României în următorii ani. Finanțarea va fi asigurată de Comisia Europeană și se ridică la 30,44 miliarde lei. „România are șansa istorică de a fructifica un pas imens în dezvoltare, folosind cu inteligență fondurile europene, iar Guvernul PNL este garanția că țara noastră va valorifica această oportunitate.”, a declarat Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța.
Acesta este convins că, în cel mult șapte ani, adică perioada de implementare a planului, se va investi masiv în infrastructură, se vor genera locuri de muncă bine plătite și nivelul de trai al românilor va cunoaște un salt substanțial, apropiindu-se de cel al țărilor occidentale. Nu în ultimul rând, se va asigura creșterea economică sustenabilă, pe termen lung.
„Guvernul PNL, în parteneriat cu președintele Klaus Iohannis, cel care a condus negocierile pentru obținerea de 80 de miliarde de euro în favoarea României, va pune la treabă fiecare euro pentru a obține prosperitatea la care aspiră fiecare român. Avem exemplul anului de guvernare care s-a scurs, în care Guvernul PNL, în vreme de criză, a reușit să aducă fonduri europene în România cât n-a reușit niciun guvern al PSD în perioadă de creștere economică.”, spune președintele PNL Constanța.
PNRR prevede ca acești 33,44 de miliarde de euro să se aloce spre trei piloni principali, și anume: tranziție verde și schimbări climatice – 21,4 miliarde euro; servicii publice, dezvoltare urbană și valorificarea patrimoniului – 6,5 miliarde euro; competitivitate economică, digitalizare, capacitate de reziliență – 5,08 miliarde euro.
Tranziție verde și schimbări climatice
Bogdan Huțucă a precizat că banii pentru primul pilon se vor acorda după cum urmează: 9,27 miliarde euro pentru transport durabil; 6,5 miliarde euro pentru combaterea schimbărilor climatice; 2,3 miliarde euro pentru mediu; 1,55 miliarde euro pentru energie și tranziție verde; 1,8 miliarde euro pentru eficiență energetică și termică.
„Vom construi o infrastructură de transport durabil, verde și inteligent. Vorbim despre aproape 600 de kilometri de autostrăzi, drumuri expres, variante ocolitoare și drumuri de legătură cu finanțare doar prin PNRR. Printre ele se află și un proiect deosebit de important pentru constănțeni și pentru turiștii care ne vizitează: Alternativa Techirghiol. Este un drum care va face legătura între municipiul Constanța și sudul litoralului. În total, din fondurile europene cumulate, finalizăm 970 km de autostrăzi și drumuri expres.”
Alternativa Techirghiol va avea o lungime de 22 de kilometri și va fi finanțată cu 62,80 milioane euro.
De asemenea, vor fi puși în funcțiune 140 de kilometri de cale ferată modernizată/electrificată, într-un cuantum estimat de 2,8 miliarde euro.
Sisteme de irigații și păduri noi
O bună parte din acești bani vor ajunge și în agricultura din România, implicit în cea din Dobrogea. Se va investi în sisteme de irigații, drenare, antigrindină și consolidarea solului. Vorbim de 2,9 milioane de hectare irigate, de 550 de amenajări de drenaj și desecări, care însumează 3 milioane de hectare, de 120 de puncte de lansare rachete antigrindină și de 650 de amenajări în lucrări de combatere a eroziunii solului, pe circa 2,2 milioane hectare. În plus, se vor planta 40 de milioane de puieți pentru împăduriri, 1.000 de kilometri de drum forestier vor fi reabilitați, iar 200 de ecosisteme forestiere vor fi refăcute.
Banii din acest pilon se vor folosi și pentru extinderea sau reabilitarea, unde este cazul, a infrastructurii de apă și apă uzată în localitățile cu peste 2.000 de locuitori. 750.000 de persoane vor beneficia de aceste investiții. Se vor realiza și sisteme alternative de management a apei uzate menajere pentru aglomerările sub 2.000 de locuitori, de care vor beneficia circa 530.000 de persoane.
Sistem energetic durabil și inteligent
PNRR înseamnă și promovarea unui sistem energetic național durabil, inteligent, rezilient și accesibil, prin realizarea a peste 435 km de linie electrică simplă și dublă nouă și a peste 1.000 MWh putere instalată adițională din surse regenerabile, domeniu în care județul Constanța are un cuvânt important de spus.
În acest domeniu, se va investi și în creșterea eficienței energetice a clădirilor de locuit, clădirilor publice și a sistemelor de alimentare cu energie termică. În plan sunt incluse peste 250 de clădiri publice și peste 300 de blocuri care vor fi izolate termic, dar și peste 290 de kilometri de rețea de transport și distribuție reabilitați în marile aglomerări urbane. În plus, vor fi modernizare și sistemele de alimentare cu energie termică pentru confortul locuințe. În total sunt 280 de kilometri, în București și în alte orașe din România. Orașul Constanța are nevoie de astfel de investiții și parlamentarii PNL le vor pune pe lista priorităților.