Așa cum am avertizat și noi, parlamentarii PNL, dar și Președintele Iohannis, Guvernul Grindeanu-Dragnea a promovat pentru acest an politici bugetare mai mult decât populiste, chiar riscante pentru România în raport cu partenerii săi europeni.
Astfel, în aceste zile, semnalul nostru a fost confirmat și de către reprezentanții Comisiei Europene, care au trimis ministrului de Finanţe o scrisoare în care avertizează că, potrivit datelor disponibile, deficitul României ar urma să depăşească 3% în 2017 şi cer Guvernului să anunţe măsuri clare pentru reducerea lui!
Mai mult decât atât, după cum era de așteptat, în urma deciziilor Guvernului Grindeanu-Dragnea privind construcția trasă de păr a bugetului de stat pentru anul în curs și Comisia Europeană consideră că România nu-și va putea respecta angajamentele față de Uniunea Europeană, deoarece se estimează un deficit foarte mare, de 3,6% din PIB pentru anul 2017, şi chiar unul mai mare, de 3,9% din PIB, pentru anul 2018.
Cu alte cuvinte, există un risc clar, în baza previziunilor Comisiei referitoare la anii 2017 şi 2018, de neîndeplinire de către țara noastră a criteriilor de deficit!
Acest semnal de alarmă tras anterior de către PNL și de Președintele României, și confirmat acum de către Comisia Europeană, se bazează strict pe datele statistice care, din păcate, nu sunt unele favorabile Guvernului Grindeanu și demonstrează în mod limpede nesustenabilitatea bugetului.
Astfel, veniturile bugetului consolidat au scăzut în ianuarie a.c. cu 5,7%, ceea ce reprezintă o scădere semnificativă a încasărilor, în condiţiile în care bugetul este construit de către Coaliția guvernamentală PSD-ALDE pe o creştere de venituri de 14% pe întreg anul 2017, iar cheltuielile bugetului general consolidat au crescut cu 3,5% faţă de ianuarie 2016.
Deci nu a trecut nicio o lună de când bugetul Guvernului Grindeanu-Dragnea a trecut prin Parlament și ies deja la iveală probleme majore legate de modul populist și riscant în care a a fost construit acesta și de consecințele pe care le au astfel de decizii guvernamentale luate pe genunchi, căci orice nerealizare de venituri va avea drept consecinţă fie o tăiere de cheltuieli din altă parte – de regulă din fondurile prevăzute pentru investiţii –, fie o majorare de taxe, sau o depăşire a deficitului bugetar, consecințe care vor afecta atât buzunarele românilor, cât și viitorul economic al țării!
Bogdan Huțucă
Deputat PNL