Confort Urban, societate comercială aflată în subordinea Consiliului Municipal Constanța, a primit cea mai mare amendă pe care o poate acorda Garda de Mediu potrivit legii.
Motivul: curtea instituției, care are sediul chiar în municipiul Constanța, pe strada Vârful cu dor, a ajuns, la propriu, groapă de gunoi.
„La Confort Urban s-a aplicat amenda maximă prevăzută de OUG 92/2021, modificată prin Legea 17/3023, respectiv 60.000 lei. S-au dispus și măsuri, iar problema rămâne în atenția noastră.”, a declarant Steluța Popescu, comisar șef al Gărzii de Mediu Constanța.
Instituția a descoperit că acolo s-au depozitat deșeurile pe care primăria nu a mai putut să le transporte pe platforma de la poarta 9 a Portului Constanța, care a fost închisă de Garda de Mediu pentru că nu era conformă.
„În incinta societății erau depozitate deșeuri inerte din construcții și demolări pe o suprafață de circa 8000 de metri pătați. Cantitatea estimată este de aproximativ 40.000 de tone. Sunt deșeuri provenite de la lucrări de investiții și reparații curente pentru municipiul Constanța. S-au dispus următoarele măsuri: eliminarea deșeurilor, curățarea terenului, cu respectarea prevederilor legale în domeniul gestionarii deșeurilor.”, a mai spus Steluța Popescu.
Probleme grave la Poarta 9
„Depozitarea deşeurilor la Poarta 9 din incinta Portului Constanţa a fost sistată începând cu data de astăzi, 08.11.2022, ca urmare a neregulilor constatate de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu Constanţa. Acţiunea de inspecţie şi control s-a desfăşurat începând cu data de 21 octombrie 2022, împreună cu Garda de Coastă, ocazie cu care s-au constatat nereguli grave în ceea ce priveşte depozitarea deşeurilor. Pe amplasamentul autorizat pentru depozitarea deşeurilor inerte din construcţii şi demolări din Municipiul Constanţa, lucrările de rambleiere au fost efectuate folosindu-se deşeuri inerte, în amestec cu deşeuri menajere şi reciclabile de toate tipurile, mare parte fiind îngropate şi acoperite cu pământ”, a anunţat Garda de Mediu Constanţa în noiembrie 2022.
Sursa citată a precizat că pentru nerespectarea condiţiilor din actul de reglementare emis de APM Constanţa pentru lucrările de rambleiere de la Poarta 9 Port Constanta, UAT Constanţa a fost amendată cu 100.000 de lei. De asemenea, operaţiunile de depozitare a deşeurilor pe amplasament au fost sistate, iar terenul urmează să fie adus la starea iniţială prin curăţarea zonei afectate de depozitări ilegale de deşeuri, altele decât cele admise.
„Întrucât s-a constatat îngroparea deşeurilor şi abandonarea acestora în afara spaţiilor autorizate, fapte ce constituie infracţiune conform OUG 92/2021 privind regimul deşeurilor, Garda Naţională de Mediu Constanţa a înaintat sesizare către organele de cercetare penală, astfel încât cei vinovaţi să fie identificaţi şi traşi la răspundere”, a mai transmis Garda de Mediu.
Acuzații dure ale lui Ionuț Rusu. În 2020
În 2020, înainte de alegeri, Ionuț Rusu, actual viceprimar, spunea că sub ochii Primăriei Constanța a apărut o groapă de gunoi care poate pune în pericol sănătatea cetățenilor și resursele de apa potabilă. Se referea la poarta 9.
„Primarul Decebal Făgădău se pregătește intens de campanie electorală, anunță programe de smart-city, schimbă băncuțe, reface proiecte de mântuială cu milioane de euro, face donații pe banii altora, dar ignoră complet adevăratele probleme ale orașului. Și nu doar că le ignoră, dar le girează, închizând ochii. Suntem practic martorii unei numărători inverse, în care nepăsarea și corupția pot naște, din nou monștri. Așa cum poveștile din presa internațională ne spun tot mai mult că pandemia COVID-19 a fost girată de faptul că autoritățile chineze au închis ochii în fața unei probleme serioase, care acum, la aproape jumătate de an de la debut a adus lumea în pragul unei crize economice fără precedent, așa orice gest de a închide ochii, poate fi rețeta unui dezastru. Cernobîl a dovedit-o în 1986 – corupția și nepăsarea duc la moarte. Constanța stă pe o bombă ecologică, una cu ceas. Iar numărătoarea inversă a început în urmă cu 20 de ani. De când a început și lunga suferință a Constanței sub administrația incompetentă a PSD. Și de parcă nu ar fi fost suficient că trecem cu toții prin cea mai grea încercare sanitară, declanșată de pandemia COVID-19, municipiul Constanța este în pericol să devină un focar de infecție, cu girul primarului Decebal Făgădău și a mentorului său, mult mai faimosul Radu Mazăre.”, a declarat Ionuț Rusu în mai 2020.
Acum ne aflăm în situația în care groapa aceea a fost închisă de Garda de Mediu, primăria amendată, s-a deschis și un dosar penal, iar deșeurile au fost depozitate în sediul Confort Urban, mult mai aproape de oraș.
Directorul Confort Urban este Stere Hira, un apropiat al primarului Vergil Chițac.
COMPLETARE. Ce spune Teo Hira despre amenda dată de Garda de Mediu
Directorul Confort Urban, Teo Hira, a declarat că amendat aplicată nu este de 60.000 de lei, cum a afirmat comisarul șef al Gărzii de Mediu.
„Amenda este între 40.000 și 60.000 de lei. Se achită în 15 zile jumătate din minim.”, a mai spus acesta.
Așadar, amenda plătită va fi de 20.000 de lei.
Mai mult, Teo Hira a declarat că toate deșeurile sunt cele rezultate din activitatea Confort Urban. E drept, de ceva timp, deșeurile din asfalt sunt considerate toxice, ceea ce pare puțin paradoxal, din moment ce asfaltul de pe șosea nu este considerat la fel.
Șeful Confort Urban a precizat că în curtea Confort Urban se depozitează deșeuri din asfalt de 20 de ani. Acesta ajunge aici temporar, până este dus la groapa de gunoi.
Teo Hira a mai spus ceva important: „Confort Urban este în procedură de achiziția a serviciilor pentru o groapă de gunoi autorizată.”
Odată finalizată, toate problemele aceste se vor rezolva.
Controlul Gărzii de Mediu a fost încheiat la 7 martie 2023.