După aprobarea noului regulament de parcare în municipiul Constanța, am hotărât să publicăm exemple de bune practici din Europa. Am scris recent despre cum se parchează în Berlin și Bruxelles și am observat că parcările rezidențiale sunt mult mai ieftine decât în Constanța. Ne-a mirat să descoperim însă cum se parchează în Brest, un oraș frumos de pe coasta de vest a Franței, un oraș înfrățit cu Constanța de 28 de ani.
Brest are circa 140.000 de locuitori, deci aproape jumătate față de Constanța, și o suprafață de 49,5 km pătrați. Constanța are 60,4 km pătrați de teren intravilan.
În Brest circulă, zilnic, mii de șoferi. Aceștia au la dispoziție peste 20.000 de parcări publice în centrul orașului. Acum urmează ceva la care nu ne-am așteptat. Țineți-vă bine: dintre acestea, 16.000 sunt locuri libere! Numai 4.000 de locuri sunt parcări cu plată. De asemenea, se mai construiesc 3.000 de noi locuri de parcare.
Aceste 4.000 de parcări cu plată se află cât mai aproape de magazine, de locurile de interes, pentru a fac viața mai ușoară rezidenților, celor care au firme și turiștilor.
Francezii au construit și parking-uri. Au 11 în total, din care 8 supraterane sau subterane și 3 la nivelul asfaltului, cu barieră. Acestea pot fi folosite fie la plata cu ora, fie cu abonament. Cine lasă mașina aici și plătește va beneficia de o sumedenie de servicii, disponibile 24 de ore din 24. Printre ele se numără, în funcție de parcare, posibilitatea de împrumuta umbrele, cărucioare sau genți de cumpărături! De asemenea, veți găsi stații de umflare a anvelopelor, dar și stații pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice. Evident, parcările sunt supravegheate video, iar o echipă este prezentă 24 de ore din 24 și vă stă la dispoziție.
Trei din parking-urile centrale sunt limitate la o staționare de cel mult două ore.
Tarifele diferă de la zero cenți pentru primele 15 minute la 8,10 euro pentru 8 ore.
Parcările sunt smart. Intri pe net sau în aplicație și știi exact cât locuri sunt disponibile și unde. Încercați AICI.
Pentru vizitatori, parcările de la nivelul solului nu se plătesc 24 de ore din 24, ca în Constanța. Două dintre ele sunt taxate luni până sâmbătă, între orele 09.00 și 12.00 și între 13.30 și 18.39, iar una 7 zile din 7, dar numai în intervalul 09.00 – 20.00.
Repetăm: în Constanța sunt taxate TOATE locurile, chiar și cele de la bordură, non stop?
Dacă locuiți într-o zonă cu plată (sau în apropierea unei zone cu plată) și preferați să vă parcați vehiculul pe drumurile publice, puteți beneficia de „pachete de rezidenți” care vă permit să parcați lângă casa dvs. la tarife preferențiale. Există 3 pachete de rezidenți: abonamentul lunar VERDE pentru a parca în zona verde din zona rezidențială, pachetul lunar ORANGE pentru parcare în zona portocalie sau verde din zona rezidențială. Lucrurile sunt ceva mai complicate aici, în funcție de zonă. Puteți opta pentru pachetul nr. 1, valabil pentru un an calendaristic. Acesta vă permite să beneficiați de două ore de parcare gratuită pe zi în zona verde: una dimineața de la 9 dimineața până la 10 dimineața și una seara de la 17:30 la 18:30. Prețul este de 20 de euro pe an. Pachetul nr. 2 este un abonament lunar permite parcarea permanentă în zona verde din zona de reședință. Se referă chiar la centrul orașului și costă 25 de euro pe lună. Pachetul nr. 3 permite parcarea permanentă în zonele portocalii și verzi din zona de reședință și costă 60 de euro pe lună.
În Constanța, cei care locuiesc în zona 0 nu au dreptul la abonament și trebuie să plătească 4 lei pe oră, 24 de ore din 24.
Salariul mediu net în Constanța este de 2.660 lei, în timp ce în Brest este de 10.088 lei, potrivit Numbeo.com.
Apropo, Brest are un transport public bine pus la punct. Are o linie de tramvai funcțională și una de 5,4 km în construcție, piste de biciclete și chiar și telecabină.
Din alt punct de vedere, transportul în comun nu e chiar ieftin. Un abonament pe lună costă 40 de euro, iar pe an 400 de euro, și include tramvai, autobuz și telecabină. Studenții, elevii și persoanele cu venituri mici (sub 750 de euro per membru de familie) au parte de reduceri substanțiale.
Informații detaliate despre parcare în Brest găsiți AICI.
Încă un detaliu. Se poate plăti prin aplicație (inclusiv abonamentul) sau prin parcometre moderne.
Vă recomandăm și:
Regulamentul parcărilor a fost aprobat de consilierii municipali din Constanța
De la 1 ianuarie 2022, se va majora taxa pentru parcarea rezidențială în Constanța
Sursă foto: www.brest-park.fr
Erată: Într-o primă variantă a textului am folosit informația prelaută de pe wikipedia care spune că municipiul Constanța are circa 120 km pătrați. Deși informația este corectă, am revenit și ne-am referit numai la suprafața de teren intravilan.
este ok ce spunteti dar incercati sa documentati si nr de masini / nr locuitori . Ar fi o comparatie mai reala .
Am facut-o cu alte orase. Uitați aici, de pilda: https://www.ct100.ro/constantenii-au-mai-multe-masini-decat-elvetienii/