În orașul Constanța sunt, în acest moment, circa 30.000 de câini, potrivit estimărilor USR, care propune sterilizarea gratuită.
Reprezentanții partidului au transmis un proiect de Hotărâre de Consiliu Local Municipal, referitoare la implementarea unui program de sterilizare gratuită a animalelor fără pedigree, cu sau fără stăpân, la nivelul municipiului Constanța.
„În urma unui recensământ realizat de Direcția Servicii Publice la 30.11.2015, numărul câinilor prezenți pe domeniul public al municipiului Constanța era de 1.550. Având în vedere, pe de o parte, că în ceea ce privește câinii cu stăpân, o bună parte a locuitorilor nu au respectat obligația de a înregistra câinii, și, pe de altă parte, în ceea ce privește câinii fără stăpân, în intervalul de peste trei ani de la ultimul recensământ, numărul acestora a crescut foarte mult, apreciem că numărul total de câini cu stăpân și fără stăpân este de aproximativ 30.000.”, au precizat aceștia, în expunerea de motive.
USR Constanța
Principalele cauze ale apariției animalelor fără stăpân sunt reprezentate, după cum se precizează și în recomandările Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor (OIE), animalele cu stăpân nesterilizate, abandonul și câinii fară stăpân care se reproduc necontrolat. Cea mai bună soluție pentru a limita acest fenomen este suportarea, din bugetul Consiliului Local, a costurilor cu sterilizarea animalelor cu stăpân, fără pedigree, și a celor fără stăpân. Acest program se poate realiza prin întocmirea unui protocol de colaborare între Primăria Constanța și cabinetele veterinare (în cazul câinilor cu stăpân), și asociațiile pentru protecția animalelor care doresc să facă parte din program (în cazul câinilor fără stăpân).
Vă recomandăm și:
„În urma solicitării noastre în acest sens, și-au arătat disponibilitatea de a participa la programe de sterilizare gratuită, în colaborare cu Primăria Constanța, câteva cabinete veterinare din municipiul Constanța. Costurile precizate de acestea se ridică la 100 lei pentru un câine mascul și 150 lei pentru o femelă. De asemenea, din discuțiile purtate cu reprezentanții Animal Society – asociație care s-a implicat deja în astfel de campanii alături de autoritățile locale, inclusiv în Agigea – a rezultat că această asociație ar putea participa la două astfel de campanii pe an, având nevoie din partea primăriei doar de spațiul adecvat desfășurării intervențiilor și de cazare și masă pentru membrii echipei În consecință, am transmis solicitarea ca, la întocmirea bugetului local pentru anul în curs, să se aibă în vedere alocarea sumei de aproximativ 750.000 lei, necesară derulării unui program de sterilizare gratuită. Metoda sterilizării este unanim acceptată ca fiind cea mai eficientă metodă de reducere a numărului câinilor fără stăpân, varianta aleasă până acum de administrație fiind pe cât de costisitoare, pe atât de ineficientă.”
Remus Negoi, președintele USR Constanța
Elena Bordeianu, coordonator de proiect în cadrul USR Constanța, a declarat că sumele cheltuite în perioada 23.05.2016-02.04.2018 pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân s-au ridicat la 531.455,43 lei. În opinia sa, numărul câinilor aflați pe domeniul public al municipiului a continuat să crească.
USR Constanța spune că, prin lege, consiliile locale pot subvenționa total sau parțial sterilizarea câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune sau a metișilor acestora aflați pe raza unității administrativ teritoriale (…)”. Conform art.13 din Legea nr. 258/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, „este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune, metișii acestora, excepție făcând exemplarele cu regim special prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență.”
Proiectul de hotărâre prevede că operaţiile de sterilizare vor fi efectuate în cabinetele medicale/spațiul adecvat pus la dispoziția asociațiilor pentru protecția animalelor, cu care Primăria a încheiat protocoale, de către medici veterinari de liberă practică, organizaţi conform Legii nr. 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cheltuielile rezultate în urma implementării „Programului de sterilizare gratuită a animalelor fără pedigree, cu sau fără stăpân, la nivelul Municipiului Constanța” vor fi suportate din bugetul Consiliului Local. Costurile estimative ale unei astfel de intervenţii chirurgicale se ridică la aproximativ 100-150 lei/animal. De asemenea, operaţiile de sterilizare/castrare vor fi realizate doar de către medici veterinari, fie în cabinetele veterinare care îşi desfăşoară activitatea (au sediu sau punct de lucru) în municipiul Constanța, fie în spațiile adecvate puse la dispoziția asociațiilor pentru protecția animalelor, cabinete sau asociații care au semnat în prealabil cu Primăria Municipiului Constanța protocolul de colaborare cu privire la „Programul de sterilizare gratuită a animalelor fără pedigree, cu sau fără stăpân, la nivelul municipiului CONSTANȚA”.
„În cadrul acestui program de măsuri estimăm că vor fi sterilizate minim 5.000 de animale, valoarea totală a serviciilor prestate ridicându-se la aproximativ 750.000 lei pentru anul 2019”, au conchis reprezentanții USR Constanța.
Precizare: În prima variantă a textului, în titlu și în șapou a apărut informația că în Constanța sunt 30.000 de câini fără stăpân. A fost o eroare. 30.000 este numărul estimat al câinilor din oraș, cu stăpân sau fără.
Singura solutie!
Si oricum cea mai civilizata si muuult mai ieftina decat tot ce s-a aplicat pana acum.
Esential ar fi ca masura sa fie una impusa-obligatorie si sa existe masuri coercitive pentru cei care nu se conformeaza. Si in acest moment exista campanii de sterilizare gratuita, insa multi nu apeleaza la acest ajutor din nestiinta, comoditate, superstitii stupide.
Legea 258/2013 spune ca STERILIZAREA ESTE OBLIGATORIE si exista in Normele Metodologice masuri coercitive.
Art. 2
Constituie contraventii urmatoarele fapte si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) nerespectarea dispozitiilor art. 5 alin. (7), art. 6 alin. (5), art. 13, art. 39 alin. (7) si (8), art. 43, art. 47 alin. (1), art. 49 alin. (1) din Normele metodologice prevazute la art. 1, cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei;
b) nerespectarea dispozitiilor art. 3 alin. (1), art. 5 alin. (5), art. 6 alin. (1) si (3), art. 9, 11, 17 si art. 27 alin. (1) din Normele metodologice prevazute la art. 1, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
c) nerespectarea dispozitiilor art. 33 si 34 din Normele metodologice prevazute la art. 1, cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei.
Sterilizarea nu ar trebui lasata la alegere.
OBLOGATORIU are ca sens in DEX:
OBLIGATÓRIU, -IE, obligatorii, adj. Care trebuie urmat întocmai, care trebuie făcut, îndeplinit; impus. ♦ (Rar) Care nu poate lipsi; indispensabil. [Var.: obligatór, -óare adj.] – Din lat. obligatorius, fr. obligatoire.
Prin urmare masurile coercitive trebuie aplicate altfel sensul si puterea legii sunt diluate.