Sunt 13 ani de când Școala Gimnazială Nr.30 „Gheorghe Țițeica” se alătură, an de an, comunității internaționale pentru a celebra „World Space Week” / „Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic”.
Evenimentul se derulează în perioada 4-10 octombrie, în urma unei hotărâri din 1999 a Adunării Generale a Națiunilor Unite pentru a aminti două date importante pentru umanitate: 4 octombrie reprezintă data lansării satelitului Sputnik 1, în timp ce 10 octombrie este data semnării „Tratatului privind principiile care guvernează activitățile statelor în explorarea și utilizarea spațiului cosmic, inclusiv luna și alte corpuri cerești” , tratatul internațional care obligă părțile să folosească spațiul cosmic numai în scopuri pașnice. Deoarece elevii iubesc această temă, nu numai că se implică în derularea acestui proiect, dar se întrec în realizarea unor produse cât mai originale.
Tema din acest an a fost „Femei în spațiul cosmic”, iar coordonatoarea proiectului în Școala „Gheorghe Țițeica”, doamna bibliotecară Anca Moșoiu, a propus ca toate activitățile din această instituție să fie reunite sub titlul „Femei visând la stele de milenii…”. În acest sens, dumneaei a pregătit, pentru a populariza în rândul elevilor atât evenimentul, cât și contribuția femeilor astronaut la cucerirea spațiului cosmic, două materiale ce pot fi accesate urmând link-urile https://www.flipsnack.com/amsc30/saptamanaspatiului2021.html, respectiv https://read.bookcreator.com/WdTaYRdvHBdfma0miPkXAhoOoWo2/aBeVriBqQT6maPmd5NqVUQ. Pentru a se juca on-line, copiii au avut acces, de asemenea, la două puzzle-uri originale, ce pot fi vizualizate la adresele: https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=1cfa5b965f31 și https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=2c28c115c2b4.
La nivelul claselor primare, școlarii au fost implicați în activități foarte variate. Elevii clasei a III-a B, coordonați de doamna prof.înv.primar Neli Dimancea au descris „Spațiul la feminin”, în cuvinte rimate create de ei înșiși și prin desene originale. Puteți răspunde la întrebarea următoare? „Bună seara, stele aurii, / Bucățele rupte din soare, / La o depărtare mare! / Câte sunteți voi oare?” Nu s-au lăsat mai prejos nici colegii lor de la clasa a III-a F, îndrumați de doamna prof.înv.primar Lavinia-Tamara Cășuneanu Păunescu care au realizat machete cu sistemul solar și au prezentat curiozități despre spațiu. Machete de rachete și costume de astronaut din materiale reciclabile au realizat elevii clasei a IV-a E și a V-a E, antrenați fiind în activitate de către doamna prof.înv.primar Marioara Gospodin, respectiv prof. Veronica-Diana Hagi.
Elevii claselor gimnaziale a V-a B, a VI-a E și a VII-a D au abordat tema spațiului cosmic în limba engleză, creând prezentări power-point, benzi desenate, texte originale cu personaje locuind planete imaginare. Îndrumați de doamna prof. Adina Netedu, aceștia au dat frâu liber imaginației și au oferit o viziune personală asupra universului.
De asemenea, toți elevii claselor a V-a – a VIII-a au creat desene în cadrul orei de educație plastică, folosind diferite tehnici de lucru: acuarelă, tempera, creioane colorate, tuș, creion, pentru a-și exprima astfel propria concepție despre spațiu. Consiliați de doamna prof. Constantina Lepădatu, ei au inundat școala cu imagini sugestive, sensibile, originale.
„13 ani de proiect nu au fost cu ghinion. În primă instanță, pandemia părea că ne va restrânge sfera de activități, dar am găsit resursele necesare pentru a realiza, și în acest an, momente cât mai variate, pe placul elevilor. Aceștia sunt dornici de astfel de acțiuni, care îi lasă să zburde pe tărâmul imaginației. Ei visează să exploreze lumi mai mult sau mai puțin îndepărtate, așa cum mărturisea într-o poezioară Sabrina Sucevan, elevă în clasa a III-a B: „Sus, pe cerul înstelat, / Eu la Lună m-am uitat / Și-am gândit în sinea mea: / Voi zbura și eu cândva / Să descopăr constelații / Și, poate, alte civilizații.” Noi, adulții care îi formăm, trebuie să îi ajutăm să își îndeplinească visurile.”
Anca Moșoiu, coordonatoarea proiectului