Camera de Comerţ, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța a organizat – joi, 19 octombrie 2023, la Aristocratos Ballroom Mamaia – „Topul firmelor din judeţul Constanţa” – a XXX – a ediție, eveniment tradițional pentru cea mai dinamică și solidă comunitate de afaceri din Constanța.
Structura clasamentelor a fost realizată de către Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (C.C.I.N.A.) Constanţa, în baza prevederilor metodologiei unice, aprobată de conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a României (C.C.I.R.).
Clasificarea s-a realizat după domeniul principal de activitate, reflectat de codul CAEN de patru cifre al activităţii preponderent efectiv desfăşurate şi declarate, pe propria răspundere, în situaţiile financiare înregistrate pentru anul anterior. Catalogarea s-a făcut fiind luate în considerare şapte domenii principale de activitate.
Ierarhiile cu laureații topului au fost stabilite conform unei metodologii stricte și complexe, aprobată și aplicată unitar la nivelul întregului sistem cameral. În stabilirea clasamentelor finale au fost luați în calcul indicatori precum cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat, calculați în baza a 16 elemente extrase din situațiile financiare depuse de companii la Ministerul Finanțelor Publice și la Oficiul Național al Registrului Comerțului. La realizarea Topului judeţean al firmelor, au fost prelucrate datele conţinute în bilanţurile financiar–contabile depuse de firmele din judeţul Constanţa, pentru anului 2022.
Clasificarea întreprinderilor pe clase de mărime s-a realizat în conformitate cu prevederile legale, în funcție de criteriile care încadrează societăţilor pe tipuri de întreprindere: microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii, întreprinderi mari şi întreprinderi foarte mari.
Din totalul de 43814 de societăţi din judeţul Constanţa, în funcțiune, înregistrate la Registrul Comerțului au fost selectate pentru “Topul judeţean”, un număr de 33410 societăți, care au depus bilanţurile financiar–contabile aferente anului 2022 (până la data de 31.07.2023).
Analizele au fost lucrate în conformitate cu criteriile metodologiei unice, acoperind cele 7 domenii de activitate economică, divizate în 377 de subdomenii.
Pe primele trei locuri în Top s-au clasat 1676 de societăţi.
La categoria Trofee de Excelenţă, sunt 145 de firme clasate pe primul loc la ultimele 5 ediţii ale Topului Judeţean (2018, 2019, 2020, 2021, 2022).
De asemenea, a fost acordat și premiul special, pentru compania care a înregistrat cea mai mare cifră de afaceri și cel mai mare profit brut – oferit societăţii Rompetrol Rafinare S.A.
Fiind o ediție aniversară, în cadrul Festivității s-au mai acordat și 4 premii speciale: Companiei OIL TERMINAL SA – pentru aniversarea a 125 de ani de activitate, Companiei CELCO SA – pentru aniversarea a 50 de ani de activitate, Companiei MEDICAL CERMED SRL – pentru aniversarea a 20 de ani de activitate și Companiei TURKISH AIRLINES – pentru aniversarea a 10 ani de activitate în Constanța.
În programul evenimentului, un episod distinct a fost cel în care, alături de jucătorii economici importanți ai județului Constanța, reprezentând succesul în business atât la nivel regional, cât și național, au mai fost premiați și reprezentanții a două instituții care au obținut rezultate de excepție în domeniile academic și cultural. Universității “Ovidius” din Constanța i-a revenit o Diplomă de Excelență – Acordată pentru cea mai mare investiție în infrastructura educațională din județul Constanța, distincție înmânată Rectorului Dan-Marcel Iliescu.
S-a mai acordat o Diplomă de Excelență și pentru Teatrul de Stat Constanța – pentru contribuția adusă în domeniul culturii, marcată de obținerea Premiului UNITER 2023, Managerul instituției – Erwin Șimșensohn primind recunoașterea cu un discurs vibrant, despre progresul social care se construiește cu valori generate separat dar care susțin în echilibru bunăstarea, valori produse de mediul economic, mediul academic și de cel cultural.
La ceremonia de înmânare a premiilor au participat 450 de persoane, atât manageri ai celor mai performante companii constănțene, cât și personalități de prim–plan din spațiul economic, cultural, academic și diplomatic din Constanța, reprezentanți ai asociațiilor profesionale și ai organizațiilor patronale, parteneri și reprezentanți mass-media, exponenți ai autorităților publice, primari din județul Constanța, Subprefectul Județului Constanța – Șenol Ali, Primarul Municipiului Constanța – Vergil Chițac, președintele Consiliului Județean – Mihai Lupu.
Din mediul de business, au fost prezenți aproape 400 de reprezentanți ai firmelor premiate din domeniile: industrie, construcții, cercetare – dezvoltare și high-tech, agricultură, comerț și turism.
S-au acordat peste 35 de trofee de excelență, pentru firme care au ocupat locul 1 în Top, în ultimii 5 ani, consecutiv. Ca pondere a numărului de firme premiate pe criteriul activității desfășurate, cele mai multe premii sunt obținute de firmele din domeniul de activitate „Servicii”.