Campania „Schimbă PET-ul cu biletul”, o inițiativă unică în România, prin care locuitorii din Constanța pot circula cu mijloacele de transport în comun, plătind la schimb cu deșeuri, continuă în luna iunie la Constanța.
Cei dornici să participe vor oferi 5 deșeuri (PET-uri sau doze de aluminiu), iar în schimb vor primi un bilet de autobuz, cu două călătorii, valabil pe orice linie de transport. Campania se va desfășura în fiecare vineri, la punctele de colectare sub formă de animale marine gigant din următoarele stații CTBUS: Far; Gară CFR; Poarta 2 Port – Tribunal; Cap de linie Tomis Nord (Cireșica); City Park Mall.
În plus, locuitorii vor putea să colecteze deșeurile și în celelalte zile ale săptămânii, la automatele de reciclare din parcările tuturor magazinelor Kaufland din Constanța. În schimbul celor 5 deșeuri colectate (PET, doze de aluminiu, sticlă) ei vor primi un bon, cu care se pot prezenta în fiecare vineri din luna iunie în stațiile mai sus menționate, pentru a primi un bilet de autobuz gratuit. De asemenea, bonurile eliberate de automatele de reciclare din magazinele Kaufland Constanța vor oferi și reduceri la anumite produse conform promoțiilor săptămânale.
Continuarea campaniei se datorează succesului pe care l-a avut în rândul constănțenilor ediția pilot, desfășurată vineri, 21 mai 2021. În doar 10 ore, 615 persoane au participat la acțiune aducând la punctele de colectare în total 220 kg de PET-uri și 15 kg de doze de aluminiu.
Recipientele de colectare sub forma unor animale marine gigant au fost umplute cu deșeuri încă dinaintea orei 12:00. Cetățenii au întâmpinat cu mare entuziasm oportunitatea oferită prin această campanie de colectare separată a deșeurilor și s-au prezentat la cele 5 stații de autobuz cu mai multe deșeuri, deși în schimbul acestora știau că vor primi un singur bilet CTBus. Acest lucru a reiterat nevoia de implementare a unui sistem accesibil de colectare a deșeurilor, dar și deschiderea populației de a contribui la un mediu mai curat și mai sănătos.
„Reacțiile pozitive pentru această campanie primite din partea constănțenilor ne bucură și ne determină să sprijinim în continuare acest demers unic în România. Constanța are nevoie de astfel de inițiative, care au un impact pozitiv real asupra mediului, implicând totodată cetățenii și transformându-i în participanți activi în viața comunității. Ne dorim să construim împreună un oraș mai verde și mai curat, de care să ne putem bucura toți“.
Viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu
„Succesul ediției pilot a campaniei “Schimbă PET-ul cu biletul” ne bucură și ne motivează să căutăm soluții pentru a continua acest proiect, pentru a-l dezvolta și pentru a-l replica. Campania s-a bucurat de un feedback pozitiv venit atât din rândul cetățenilor, al autorităților publice locale și naționale, cât și din partea mediului privat. Credem cu tărie că această campanie reprezintă o soluție reală pentru probleme acute de mediu pe care orașele din România le au la ora actuală și sperăm să găsim sprijin și susținere pentru ca această campanie să fie lansată în cât mai multe orașe din întreaga țară“.
Președintele Asociației Act for Tomorrow, Andrei Coșuleanu
Inițiativa s-a bucurat de numeroase ecouri pozitive la nivel național, iar organizatorii, alături de partenerii privați ai campaniei caută soluții pentru a o replica în cât mai multe orașe din întreaga țară.
Un alt element de noutate pentru continuarea campaniei îl constituie faptul că, Ministerul Mediului se alătură ca partener oficial al campaniei, iar aceasta va fi inclusă în calendarul oficial al programului Vinerea Verde, o inițiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu mașinile personale în marile orașe, prin care toți cetățenii sunt încurajați să utilizeze transportul alternativ pentru deplasarea la și de la serviciu.
Campania “Schimbă PET-ul cu biletul” este o premieră pentru România, ea având două obiective principale: încurajarea folosirii transportului public, cât și promovarea colectării și reciclării deșeurilor care, pe lângă faptul că vor fi transformate în noi resurse, în acest context facilitează și accesul locuitorilor la transportul public. Totodată, campania are și un obiectiv social, acela de a accesibiliza transportul public. Fiecare pasager care alege deplasarea cu mijloacele de transport în comun, în defavoarea mașinii personale, consumă cu 114 grame dioxid de carbon mai puțin pentru fiecare kilometru parcurs. Astfel, vinerea trecută amprenta de carbon a celor 615 persoane care au participat la campanie a scăzut cu peste 70 de kg/km parcurs.
Campanii similare au fost desfășurate și în alte mari orașe din lume și au avut rezultate extrem de bune: Roma (Italia), Istanbul (Turcia), Beijing (China), Surabaya (Indonezia).
Un alt aspect inedit al campaniei îl constituie infrastructura de colectare separată a deșeurilor, aceasta având forma unor animale marine gigant, care reprezintă cele mai cunoscute specii protejate din apele din România. Cele 4 sisteme gigant reprezentând doi delfini, un sturion și o broască țestoasă au rolul de a trage un semnal de alarmă asupra impactului pe care deșeurile îl au asupra animalelor acvatice. Campania se desfășoară la Marea Neagră, aceasta fiind a doua cea mai poluată mare din Europa. După partea de vest a Mării Mediterane, Marea Neagră conține cea mai mare densitate de gunoaie produse de om și ajunse în mediul marin din UE. Plasticul constituie 90% din deșeurile produse de oameni și descoperite în mediul marin. 85% dintre acestea sunt sticlele de plastic (PET) și pungi de unică folosință, aceste două categorii de obiecte reprezentând doi dintre principalii poluanți marini.