Campus sportiv pe 70 de hectare în Constanța sau cum să vinzi pielea ursului din pădure

Corina Martin, costumată pentru unul dintre spectacolele care aveau loc anii trecuți pe litoralul românesc

Corina Martin candidează pentru funcția de primar al municipiului Constanța. Unul dintre proiectele pe care le-a pus pe tapet este realizarea unui campus olimpic pe o suprafață de 70 de hectare de teren.

Evident, prima întrebare realistă când auzi acest proiect este unde oare mai găsești 70 de hectare de teren liber de sarcini și comasat pe raza unității administrativ teritoriale a municipiului Constanța.

Răspunsul e simplu: nu prea găsești. Nici Corina Martin nu le scoate din joben, ci propune ca acest campus să fie construit pe un teren care nu aparține orașului.

„Campusul sportiv va fi amplasat în zona Cora Brătianu, pe o zonă de 70 de hectare de teren. O să fie zone specifice pentru fiecare sport în parte, vom asigura spații de cazare, totul pe fonduri europene. Un asemenea campus va putea permite Constanței să devină gazda unor evenimente naționale și internaționale. Îi invit pe constănțeni să creadă în aceste proiecte“, a declarat aceasta.

Este vorba, de fapt, despre terenul care aparține Oil Terminal, unde se află vechile depozite ale companiei petroliere. Companie de interes strategic național. S.C. Oil Terminal S.A. Constanța a fost înființată în anul 1990, forma de organizare fiind societate pe acțiuni cu capital majoritar de stat. Statul, prin Ministerul Energiei, deține 59,62% din acțiuni. Compania deține la ora actuală active imobilizate de 521.101.219 lei (activele imobilizate reprezintă bunurile și valorile cu o durată de utilizare mai mare de un an, care nu se consumă la prima utilizare).

Așadar, candidata Corina Martin dorește să construiască un parc pe un teren care nu îi aparține. Lucrează la acest lucru, are întâlniri

„Nu am avut discuții, în acest moment, cu cei de la Oil Terminal sau de la Ministerul Energiei, pentru că acest lucru trebuie să fie făcut ulterior de cei din Consiliul Local. Cred că într-o negociere corectă și care să pună în vedere interesul public al Constanței acest lucru se poate realiza”, a declarat Corina Martin, în emisiunea „Realitatea locală” la Dobrogea TV.

În realitate, Consiliul Local nu poate face altceva decât să-și dea acceptul pentru preluarea terenului, dacă statul ar fi de acord. De ce să fie de acord statul? Păi, nu prea e și nici nu prea are voie să fie. Orice schimbare juridică a terenului este strict reglementată și se face în baza unor evaluări independente. Calculați cam cât înseamnă 75 de hectare într-o zonă relativ bună a Constanței. Adică 750.000 de metri pătrați. La 250 de euro/mp, înseamnă 187.500.000 de euro. Mai mult decât bugetul total al orașului.

Mai e o problemă. Acolo au fost depozitele de produse petroliere ale companiei pe baza căreia s-a fondat Oil Terminal, adică Steaua Română (înființată în anul 1898). Terenul fost poluat de-a lungul vremii, iar decontaminarea sa este un proces extrem de costisitor și destul de îndelungat. De parcă 187 milioane de euro ar fi fost o bagatelă…

Corina Martin candidează din partea Partidului Ecologist Român. Este președinte al Organizației Municipale Constanța. Organizația Județeană este condusă de Constantin Daniel Moraru. Mai multe despre acesta, în articolul de mai jos.

Dincolo de problema terenului, ideea de a avea un campus sportiv de mari dimensiuni, în care să aibă acces cluburile, dar și constănțenii obișnuiți, un campus, deci, pentru profesioniști, dar și pentru sportul de masă, este binevenită și trebuie căutate soluții viabile pentru a fi pusă în practică.



Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Teatrul de păpuși deschide stagiunea. Copiii nu mai au voie în sală neînsoțiți

vin sept. 18 , 2020
TEATRUL PENTRU COPII ȘI TINERET „CĂLUȚUL DE MARE din CONSTANȚA, cu sprijinul și susținerea permanentă a CONSILIULUI JUDEȚEAN CONSTANȚA, are subvenționează instituția, deschide stagiunea teatrală 2020-2021, în ultimul weekend al lunii septembrie 2020, și vă invită să vizionați următoarele spectacole: SÂMBĂTĂ, 26 SEPTEMBRIE 2020, ORA 11.00, copiii însoțiți părinți și […]
teatru copii elpis

V-ar putea interesa și: