Canalul Dunăre – Marea Neagră împlinește 36 de ani de exploatare

Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile S.A  aniversează astăzi, 36 de ani de exploatare a Canalului Dunăre – Marea Neagră , unul dintre cele mai importante canale navigabile artificiale din Europa, fiind unul dintre cele mai mari obiective de investiție 100% românească a tuturor timpurilor. A fost construit din ambiția lui Ceaușescu, iar mulți dintre cei care au muncit acolo, deținuți politici, au plătit prețul suprem: viața.

Canalul Dunăre Marea – Neagră constituie veriga ce leagă traficul maritim, prin portul Constanța, de traficul fluvial pe apele interioare europene, fiind parte componentă a coridorului panaeuropean de transport dintre Marea Neagră și Marea Nordului , prin Canalul Rin-Main-Dunăre, formând o importantă rută de transport cu costuri reduse pentru o gamă largă de mărfuri și servicii.

Inaugurat pe data de 26 mai 1984, canalul Dunăre-Marea Neagră se înscrie astfel în cea mai mare clasă de canale interioare, potrivit standardelor europene. Construcţia canalului a implicat eforturi umane şi financiare deosebite, dar şi o serie de lucrări conexe de mare anvergură, precum construirea unor poduri, ecluze, rectificarea unor şosele, căi ferate și supraînălţări de terenuri inundabile.

Canalul scurtează cu aproximativ 400 km ruta mărfurilor de la Marea Neagră pană la porturile dunărene din Europa Centrală şi cu aproximativ 4.000 de kilometri drumul mărfurilor din Australia şi Orientul Indepărtat către Europa Centrală.

Principalul avantaj al Canalului Dunăre – Marea Neagră constă în legătura directă cu Portul Constanţa, cel mai mare port maritim de la Marea Neagră şi unul dintre cele mai mari din Europa.

Compania a derulat și are în pregătire o serie de proiecte care vizează îmbunătățirea și modernizarea infrastructurii pe care o are în administrare. Aceste proiecte, după implementare, vor duce la reducerea cheltuielilor de întreținere, precum și alinierea la cerințele legislative actuale.

Anul acesta CNACN a înregistrat 13.468.596 tone capacitate din valoarea prognozată de 10.812.000 tone capacitate.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 comentarii la “Canalul Dunăre – Marea Neagră împlinește 36 de ani de exploatare

  1. Domnule Alex Popescu, va rog explicati-mi si mie cum scurtează Canalul cu 4000 km drumul din Australia si Orientul îndepărtat către Europa Centrala?
    Cred ca faceti niște confuzii care ar trebui corectate!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Senatorul Ștefan Mihu: „Se corectează discriminarea celor peste 11.000 de medici de familie prezenți la datorie în lupta cu pandemia”

mar mai 26 , 2020
În şedinţa din data de 25.05.2020, Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a dezbătut proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgență a Guvernului nr.64/2020 privind modificarea și completarea art.8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri […]
Ștefan Mihu

V-ar putea interesa și: