Când mori înecat și nimeni nu e de vină în afară de tine

O imagine care vorbește de la sine. Una dintre familiile distruse, paramedici care, după zeci și zeci de minute în care au luptat să salveze o viață, pleacă capul în fața neputinței. Sursă foto: ISU Constanța

A fost un week-end negru pe litoral. Militarii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța au intervenit pentru salvarea a 17 persoane aflat în pericole de înec, printre care și minori. Două dintre ele au murit.

Toți au intrat în mare deși aceasta era foarte agitată. Unii dintre ei au ignorat și steagurile arborate de salvamari, care interziceau scăldatul. Au ignorat și au murit. În aceste cazuri, ei sunt singurii vinovați pentru moartea lor. Lasă în urmă, însă familii devastate de durere.

Numai în acest week-end pompierii paramedici cu ambulanțe SMURD, șenilate, echipaje medicale cu ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță, scafandrii inspectoratului, un echipaj aer-medical, salvamari au depus eforturi susținute pentru cautarea/salvarea/acordarea primului ajutor medical pentru 17 persoane aflate în pericol de înec pe litoralul românesc.
Din păcate, doi bărbați au decedat!

„Este o imagine pe care, din păcate, am văzut-o din ce în ce mai des. Nu trebuie decât sa fim atenți la steagurile arborate de către salvamari, sa le ascultam sfaturile când ne spun sa nu intrăm în mare sau când spun sa nu ne îndepărtăm.
Totul depinde numai de noi!!! Haideți sa fim responsabili!! Atunci când încercăm sa facem acte de teribilism singura imagine pe care trebuie sa o avem în fata ochilor este aceea a copiilor /părinților /prietenilor noștri care rămân în urmă
Viata e frumoasa, merita trăită responsabil!”
, transmit cei de la ISU Constanța.

Ce spune legea

În România există o hotărâre din 2007 care spune clar că persoanele care utilizează plajele, ştrandurile, parcurile acvatice şi porturile de agrement nautic în scopuri de agrement au următoarele obligaţii: a) să respecte semnalizările panourilor de avertizare şi de informare pentru vizitatori; b) să nu depăşească în înot limita marcată de geamanduri; c) să nu intre în înot în zonele periculoase marcate şi înconjurate cu balize; d) să păstreze curăţenia la locul de şedere de pe plaje, ştranduri, parcuri acvatice şi porturile de agrement nautic, precum şi a apei; e) să nu intre în apă atunci când este interzisă îmbăierea; f) să anunţe postul de prim ajutor în caz de accident sau în cazul pericolului de înec al unei persoane. Potrivit acestei hotărâri, nerespectarea regulilor de mai sus constituie infracțiune. „De aplicarea sancțiunilor se ocupă persoane împuternicite de către autorităţile administraţiei publice locale şi de persoane împuternicite din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.” Cu alte cuvinte, polițiști din cadrul MAI sau gardieni publici/polițiști locali. Din păcate, legea nu se prea aplică. Au existat ani întregi în care nu s-a dat nicio amendă.

Bărbații, mai predispuși la înec

La nivel global, în fiecare oră, 40 de persoane mor înecate, potrivit unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății. Peste jumătate sunt copii sau tineri până în 25 de ani. Bărbații au un risc de două ori mai mare de înec decât femeile. Unul dintre factorii agravanți este vecinătatea unei ape. Interesant este că în țările cu venituri mici sau medii se înregistrează 91% din cazurile de înec accidental. În Australia, de exemplu, în perioada 1 iulie 2014 – 20 iunie 2015 s-au înregistrat 271 cazuri de înec, dar vorbim de o țară cu o lungime a coastei de 25.760 km, față de 225 km în cazul României, și cu un număr anual de 7,85 milioane turiști, potrivit Oficiului Național de Turism. În Spania, cea mai populară destinație de vacanță estivală din lume (68,2 milioane turiști în 2015), circa 400 de persoane mor anual înecate. În raportul OMS, România figurează cu o rată a cazurilor de înec de 3,13 la 100.000 de locuitori, pe locul 95 în lume. Pe primul este Mozambic, cu 19,07. România este încadrată de Albania – 3,17 și Mauritania – 2,99. Mai bine decât țara noastră sunt clasate Grecia – 2,97, Bulgaria – 1,98, Croația – 1,95, SUA – 1,34, Franța – 1,33, Muntenegru – 1,14, Turcia – 1,04, Australia – 0,90, Portugalia – 0,66, Italia – 0,57, Israel – 0,54. Am ales numai țările unde există un turism estival puternic. Ca o curiozitate, singura țară din lume din cele 171 monitorizate de Organizația Mondială a Sănătății unde nu s-a înregistrat niciun caz de înec, indiferent de cauze, este Luxemburg.



Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 comentarii la “Când mori înecat și nimeni nu e de vină în afară de tine

  1. Chiar nimeni nu_i vinovat? Mai la sud,in Bulgaria ,o statiune „nisipurile de aur” are si pe cineva care s-a simtit obligat sa faca ceva ….Pe ..mare la distanta bine gandita si paralel cu tarmul, sunt intinse km de cabluri sustinute de flotoare cilindrice cu scopul de a fi o ultima salvare ptr.cei mai putin inotatori …Deci se poate face ceva ,mai mult decat a ne baza pe noroc sau salvamari.

  2. Lipsa de educatie are consecinte si aici. Cati vin pe plaja sa se informeze mai intai de conditiile meteo sau restrictiile in vigoare? Iar daca sunt atentionati, sar sa atace salvamarii. Asa ca, fiecare primeste ce cauta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost resincronizată la Sistemul Energetic Naţional

lun aug. 31 , 2020
Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost resincronizată luni dimineaţa, la ora 7:00, la Sistemul Energetic Naţional (SEN), a anunţat Nuclearelectrica. Potrivit companiei, Unitatea 2 s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National în dimineaţa zilei de 29 august 2020, din cauza apariţiei unei disfuncţionalităţi în partea clasică a unităţii, […]
centrala nucleară cernavodă

V-ar putea interesa și: