Când se răcorește vremea în Dobrogea și restul țării

Este cald zilele acestea, mai cald decât de obicei, iar asta va mai continua o perioadă. Meteorologii spun că se va răcori după 1 octombrie, când își vor face apariția și ploile.

Iată prognoza pentru perioada 25 septembrie – 8 octombrie, dată publicității luni de către ANM.

În Dobrogea, în cea mai mare parte a intervalului, dar cu precădere în prima săptămână, valorile termice diurne se vor menţine mai ridicate decât cele climatologic specifice (cu 3 – 5 grade peste norme pe Litoral, respectiv cu până la 7 grade în vestul regiunii). În medie, temperaturile maxime vor fi de 24 – 27 grade. Pentru primele zile ale lunii octombrie este estimată o răcorire a vremii ce va determina maxime diurne de 20 – 24 de grade, urmând ca ulterior temperaturile să mai crească uşor. În privinţa regimului termic nocturn, la începutul perioadei, se vor înregistra valori de 18 – 20 de grade în zona costieră şi de 14 – 17 grade în restul regiunii, urmând ca după 1 octombrie, minimele să fie mult mai modeste de 11 până la 14 grade. Ploi slabe sunt prognozate abia după data de 1 octombrie, îndeosebi spre finalul intervalului de prognoză şi doar local.

În Banat, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, vremea se va menţine mai caldă decât în mod obişnuit pentru finalul lunii septembrie, astfel că, în medie, temperaturile maxime vor fi de 25 – 28 de grade (cu 4 – 7 grade mai ridicate decât cele climatologic specifice) şi minime de 10 – 15 grade. Din data de 1 octombrie este estimată o răcorire a vremii, vor fi posibile perioade cu valori termice apropiate de normal (20 – 21 de grade, ziua, şi 8 – 11 grade, noaptea, mediat regional) ce vor alterna cu intervale mai calde. Deficitul pluviometric va fi semnificativ, în special în prima parte a intervalului de referinţă când ploile aproape vor lipsi, ulterior, după data de 1 octombrie, estimările indicând posibilitatea ca în unele zile să plouă local.

În Crişana, în prima parte a intervalului de prognoză, vremea va fi mult mai caldă decât ar fi normal pentru finalul lunii septembrie, astfel că, în medie, temperaturile maxime vor fi de 25 – 28 de grade, cu până la 8 grade mai ridicate decât cele climatologic specifice, respectiv minime de 9 – 15 grade. Începând cu data de 1 octombrie se estimează o răcorire a vremii. Vor fi posibile perioade cu valori termice apropiate de normal: 19 – 21 de grade, ziua, şi 8 – 11 grade, noaptea. Aceste temperaturi vor alterna cu intervale mai calde. Ploile vor lipsi cu precădere în prima săptămână, însă ulterior posibilitatea de precipitaţii slabe va fi mai ridicată local.

În Transilvania, până în data de 1 octombrie, vremea se va menţine mult mai caldă decât normal în această perioadă a anului, cu precădere în primele zile, când abaterile faţă de mediile multianuale vor fi semnificative (de până la 6 – 8 grade). Mediat regional, temperaturile maxime vor fi de 23 – 27 de grade, iar cele minime de 8 – 13 grade, cu valori mai mici, apropiate de normele perioadei, în unele nopţi în depresiunile din estul regiunii. Ulterior, este estimată o răcorire a vremii, astfel că pot fi perioade cu temperaturi în jurul celor climatologic specifice (18 – 21 de grade, ziua, şi 5 – 9 grade, noaptea, mediat regional), însă cu probabilitate mare valorile termice vor fi în general uşor peste norme. În prima săptămână deficitul pluviometric va fi semnificativ şi nu vor fi condiţii de ploaie. După data de 1 octombrie, estimările indică posibilitatea ca în unele zile să plouă local.

În Maramureş, pe parcursul primei săptămâni, vremea se va menţine mult mai caldă decât în mod obişnuit pentru finalul lunii septembrie, astfel că, în medie, temperaturile maxime vor fi de 24 – 27 de grade, cu până la 8 grade peste cele climatologic specifice. Minimele se vor încadra între 9 şi 12 grade. De la 1 octombrie se estimează o răcorire a vremii, vor fi posibile perioade cu valori termice apropiate de normal (de 18 – 19 grade, pe timpul zilei, şi de 6 – 8 grade, noaptea, mediat regional), ce vor alterna cu intervale mai calde. În prima săptămână, ploile aproape vor lipsi, dar după 1 octombrie estimările indică posibilitatea ca în unele zile să plouă local.

În Moldova, în prima parte a intervalului de prognoză, vremea va fi mult mai caldă decât ar fi normal pentru finalul lunii septembrie, astfel că, în medie, temperaturile maxime vor fi de 25 – 27 de grade (cu 6 – 8 grade mai ridicate decât cele climatologic specifice) şi minime de 10 – 15 grade. Din data de 1 octombrie este estimată o răcorire a vremii, ca urmare vor fi posibile perioade cu valori termice apropiate de normal, respectiv maxime de 18 – 21 de grade şi minime de 7 – 11 grade. Deficitul pluviometric va fi semnificativ, cu precădere în prima săptămână, când ploile vor lipsi. Din 1 octombrie, estimările arată o creştere a probabilităţii ca în unele zile să plouă pe plan local.

În Muntenia, pe parcursul primei săptămâni, vremea se va menţine mult mai caldă decât în mod obişnuit pentru finalul lunii septembrie. În medie, temperaturile maxime vor fi de 25 – 28 de grade, iar minimele de 11 – 15 grade. La începutul lunii octombrie este estimată o răcorire a vremii, astfel că vor fi posibile valori termice mai apropiate de cele normale, cu 20 – 23 grade, ziua, şi 8 – 12 grade, noaptea. Apoi, temperaturile, cu precădere cele diurne, vor fi din nou în creştere uşoară. Precipitaţiile vor lipsi în această săptămână, dar îşi vor face apariţia local după data de 1 octombrie.

În Oltenia, în prima parte a intervalului, vremea se va menţine mult mai caldă decât normal la finalul lunii septembrie, cu abateri de 5 – 6 grade faţă de mediile multianuale; mediat regional, temperaturile maxime vor fi de 25 – 28 de grade, iar cele minime de 10 – 15 grade. Ulterior, este estimată o răcorire a vremii, astfel că, în perioada 2 – 3 octombrie, temperaturile vor fi mai apropiate de cele climatologic specifice (în medie diurne de 20 – 23 de grade, respectiv nocturne de 7 – 11 grade), apoi temperaturile, cu precădere cele din timpul zilei, vor fi din nou în creştere uşoară. Deficitul pluviometric va fi semnificativ în special în prima săptămână când ploile aproape vor lipsi, ulterior, după data de 2 octombrie estimările indicând posibilitatea ca în unele zile să plouă local.

La munte, în cea mai mare parte a intervalului, dar cu precădere în prima săptămână, valorile termice, mai ales cele diurne, se vor menţine mult mai ridicate decât cele climatologic specifice, îndeosebi la altitudini de sub 1.400 de metri, iar pe crestele cele mai înalte, dar şi în depresiuni temperaturile nocturne vor fi mai apropiate de normele datei. Astfel, în medie, valorile maxime vor fi de 12 – 20 de grade, iar minimele de la 5 până la 10 grade. O vreme mai răcoroasă, cu valori spre cele obişnuite în această perioadă din an, este estimată pentru primele zile de octombrie. În prima săptămână ploile aproape vor lipsi, dar după 1 octombrie estimările indică pentru unele zile o probabilitate mai ridicată pentru ploi locale.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Avaria RAJA de pe bulevardul Tomis din municipiul Constanța se prelungește. „Conducta a cedat din nou”

lun sept. 25 , 2023
RAJA a anunțat că azi, în jurul orei 16.00, echipele de intervenție au reușit remedierea avariei survenite pe conducta magistrală, cu diametrul de 600 mm, de pe bulevardul Tomis din municipiul Constanța. „În momentul executării manevrelor de vane în vederea reluării furnizării apei potabile, din cauza vechimii, conducta a cedat […]

V-ar putea interesa și: