Furnizarea agentului termic în sistemul centralizat din Constanța va începe în următoarele săptămâni.
Potrivit unei hotărâri de Guvern, „începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, între orele 20:00 – 6:00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10 grade C sau mai mici”.
În 2022, furnizarea căldurii a început în data de 12 noiembrie. În 2021 și în 2020, pe 1 noiembrie.
Societatea Termoficare Constanța a început probele la rece pentru instalațiile de încălzire la data de 11 octombrie 2021.
Prețul gigacaloriei: 1.802 lei
Consilierii locali constănțeni au aprobat, în ultima ședință de Consiliu Local prețul local pentru populație al energiei termice furnizate de societatea Termoficare Constanţa SRL şi a subvenției acordate populației pentru până pe 31 decembrie 2023.
Astfel, până la data respectivă, populația va plăti 450 de lei pentru o gigacalorie, iar diferența, de până la 1.802 lei, o va suporta Primăria. Subvenția este plătită de toți constănțenii, fie că sunt abonați ai sistemului centralizat, fie că nu.
Recomandare: Termoficare Constanța SRL, o gaură neagră: cheltuieli de trei ori mai mari decât veniturile
Banii pentru noul CET ar putea fi pierduți
Primăria Constanța speră să scadă acest cost prin investiția într-un nou CET și prin schimbarea conductelor, lucru cu care Vergil Chițac nu era de acord în campanie. Proiectul noului CET ar putea însă fi ratat.
Chiar primarul Chițac a anunțat că banii pentru noul CET sunt în pericol de a fi pierduți.
Primăria Constanța spune că deschiderea ofertelor pentru achiziția de proiectare și execuție a noului CET era programată ieri, însă a fost suspendată în urma unei contestații depuse vineri. Același reclamant care nu a fost de acord cu procedura de achiziție de la Constanța, a depus contestație și la Arad, iar Oradea este într-o situație similară.
„Contestatarul nu a făcut vizite în teren, nu a pus întrebări, nu a cerut modificarea caietului de sarcini, ci direct anularea procedurii, ceea ce ne face să credem că este de rea credință. Întârzierea derulării procedurii de achiziție pentru proiectare și execuție periclitează graficul asumat și încadrarea în termenul impus prin PNRR și anume – iunie 2026, plus achiziția unor echipamente pentru care, de asemenea, este nevoie de timp. Felul în care s-a procedat ne face să credem că se urmărește un blocaj și nu respectarea procedurilor de achiziție“. Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac
Primăria Constanța așteaptă în acest moment pronunțarea deciziei Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.
Noul CET din Constanța presupune o investiție de 742.921.672 de lei. 520.025.710 lei ar trebui să provină din fonduri europene, restul de 222.895.962 milioane lei reprezintă cheltuieli neeligibile și trebuie suportate de către Primăria Constanța, deci de constănțeni și de firmele din oraș, prin taxele și impozitele plătite, sau prin alocații de la bugetul de stat, credite bancare sau contractate de stat, alte surse legal constituite.
La această sumă se adaugă cea pentru schimbarea conductelor. În total, 283 de milioane de lei, din care 45,2 milioane reprezintă fonduri nerambursabile.
Total cheltuieli pentru un nou CET și conducte: 1,02 miliarde lei, la care se adaugă costuri suplimentare. Primăria s-a împrumutat deja cu peste 200 de milioane de lei pentru a putea susține investiții pe care le are în derulare.
Constănțenii s-au debranșat masiv
În ciuda tuturor piedicilor puse, constănțenii s-au debranșat în număr foarte mare de la sistemul centralizat de încălzire, în ciuda procedurii greoaie și a piedicilor puse. S-a ajuns la un număr atât de mic încât se pune problema rentabilității întregului sistem.
În 2011, la RADET Constanța erau branșate 85.305 de apartamente din municipiu. Cifra era comparabilă cu cea din 2005, când erau 86.410 apartamente. Așadar, în șase ani s-au pierdut puțin peste 1.000 de abonați.
Din 2011 a început însă un declin abrupt: 2013 – 80.210 abonați, 2015 – 69.059, 2019 – 47.079, 2021 – 44.198 de apartamente.
A scăzut mult și numărul agenților economici branșați, de la 1.430 în 2011 la numai 946 în 2021.
Liviu Popa a declarat că la 1 septembrie 2022, sistemul centralizat are 1.134 de asociații de proprietari, cu un număr de 33.495 de apartamente.
Întrebare: Cati constănțeni, racordați la sistemul de termoficare al orașului își vor permite achitare facturilor pe timp de iarnă, la acest preț, nesubventionat. Va veni și vremea când statul nu-și va mai permite aceste subvenții.
Cineva își bate joc de noi, nu am văzut nicio analiza cost -beneficiu pentru această reabilitare a sistemul de termoficare.
Constanța nu-si permite nici acum subventiile. E in faliment.
Meritați de toate injuriile . Nu răspundeți la telefon. Puteți robotul și fr așteaptă
Cu cine vă certați?