România va trece la ora oficială de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică, data de 30 octombrie. Ora 4:00 va deveni ora 3:00. Așadar, vom dormi mai mult cu o oră. Ar putea fi însă ultimul an când facem această schimbare.
Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932, acesta fiind folosit de peste 100 de ţări din întreaga lume.
Ora de iarnă este ora legală oficială standard, de multe ori doar ora oficială, legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea ţărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an şi aprilie a anului următor.
Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră. Cel care s-a gândit prima dată la posibilitatea introducerii acestui tip de orar convenţional a fost un neo-zeelandez pe numele Hudson, în 1898.
Uniunea Europeană vrea să renunțe la schimbarea orei
În anii trecuți, Comisia Europeană a propus renunțarea la ora de iarnă, dar până în prezent în România nu s-a luat o decizie în acest sens. Astfel că, în luna octombrie, se va trece la ora de iarnă, iar noaptea va fi mai lungă.
Prima oară, propunerea a apărut în anul 2018, însă multe state membre UE s-au opus, precizând că ar fi una „prematură.”
Atunci, o consultare online a scos la iveală faptul că 84% dintre cetățenii europeni chestionați erau în favoarea încetării schimbării orei. De aceea, deputații europeni au votat să se renunțe definitiv la ideea de oră de iarnă și oră de vară.
Efectele negative asupra organismului
Din cauza schimbării orei, specialiștii spun că o să avem o perioadă de adaptare în care vom suferi puțin fizic și emoțional, cum se întâmplă în fiecare an.
Cercetătorii spun că pentru a trece mai ușor la noul ritm, trebuie sa reduci consumul de stimulente, precum cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante timp de jumătate de lună.
Totodată, medicii susțin că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul. Se spune că cei mai afectați de schimbarea orei sunt copiii și persoanele în vârstă.
Potrivit cercetărilor, adaptarea completă a organismului la noul program se va intampla în aproximativ două săptămâni.
Specialiștii au avertizat pe parcursul anilor că există efecte negative ale schimbărilor sezoniere de oră. Printre aceste probleme se evidențiază insomnia, starea de oboseală, durerea de cap, dar și anxietatea.
Nu cred că va fi ultimul an, mai ales că suntem într-o criză energetică. Oricum ora de vară nu e implementată de ieri, având deja o tradiție și beneficii multiple.