România va trece la ora oficială de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică, 26 spre 27 octombrie, când ora 4:00 va deveni ora 3:00. Astfel, ziua de 27 octombrie va fi cea mai lungă din acest an.
În acea noapte, România va reveni de la ora de vară, care se aplică din ultima duminică a lunii martie, la ora Europei de Est sau Timpul Legal Român. Astfel, țara noastră va avea un decalaj de două ore față de timpul universal coordonat (UTC).
România se află în fusul orar 2, iar Timpul Legal Român este aplicat din ultima duminică a lunii octombrie până în ultima duminică a lunii martie, când se trece la ora de vară, moment în care diferența față de UTC devine de trei ore.
În martie 2019, Parlamentul European a decis eliminarea schimbării sezoniere a orei, măsură care ar fi trebuit să intre în vigoare din 2021, dar decizia necesită confirmarea Parlamentelor naționale.
Schimbarea orei a fost introdusă în Europa în secolul trecut, pentru a economisi energie. Din 1980, Uniunea Europeană a standardizat aceste schimbări, dar, în 2018, relevanța acestei măsuri a scăzut, mai multe studii arătând că economiile de energie sunt nesemnificative, iar cetățenii raportează efecte negative asupra sănătății.
În România, ora de vară a fost aplicată pentru prima dată în 1932, între 22 mai și 2 octombrie. Primii care au introdus acest concept au fost germanii, în 1916, urmați de britanici și de alte țări precum Belgia, Franța, Italia. În Statele Unite ale Americii a fost folosită doar până în 1919.
Recomandare: