Când va începe vaccinarea împotriva Covid-19 în România

vaccin covid 19

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, miercuri seara, că prima tranşă de vaccinuri anti-COVID-19 ar putea ajunge în România în luna decembrie a acestui an.

Ministrul a fost întrebat despre faptul că vaccinul a intrat într-o pauză tehnologică.

„La una din firmele la care Comisia Europeană are contracte într-adevăr este într-un studiu de fază 3, înseamnă şi pacienţi sau subiecţi cu comorbidităţi şi atunci orice incident opreşte acel studiu, iar o echipă independentă evaluează acel pacient. Asta este procedura. Rămâne ca cele 300 de milioane de doze achiziţionate de Comisia Europeană cu un posibil plus de încă 100 de milioane să vină în decembrie, o primă tranşă de 30 de milioane, iar în primul trimestru al anului viitor să putem beneficia de ele”, a spus Nelu Tătaru, la postul de televiziune Digi 24.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că procesul de producere a vaccinului merge mai departe.

„Procesul merge mai departe, sunt cinci firme cu care Comisia Europeană are, în acest moment, discuţii şi contracte. Dacă este gata, este preconizat ca în decembrie să vină prima tranşă, iar în ianuarie să putem face primele vaccinuri. Tranşa care trebuia să vină pentru România este de 1,29 milioane de doze, dar în măsura în care acest vaccin va fi sigur vom şti şi noi şi îl vom găsi şi pe piaţa europeană. Noi am făcut o solicitare Comisiei Europene pentru 10,7 milioane de cetăţeni. Prioritate vor avea vârstele extreme, comorbidităţi, personalul care lucrează în sectorul sanitar, precum şi cel didactic”, a precizat Nelu Tătaru.

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunţat marţi o pauză la nivel mondial în testele clinice ale vaccinului său experimental împotriva COVID-19 după apariţia unei boli inexplicabile la un participant.

„În cadrul testelor clinice mondiale randomizate ale vaccinului împotriva coronavirusului de la Universitatea Oxford, procesul nostru de evaluare normală a fost declanşat şi am făcut voluntar o pauză în vaccinări pentru a permite o evaluare de securitate de către un comitet independent”, a declarat compania, partener industrial al universităţii britanice, într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Un purtător de cuvânt al companiei a descris pauza ca „o acțiune de rutină care trebuie să se întâmple ori de câte ori există o boală potențial inexplicabilă într-unul dintre studii, în timp ce este investigată, asigurându-ne că menținem integritatea studiilor”, transmite Statnews.

Potrivit New York Times, un voluntar din UK a fost diagnosticat cu mielită transversă (o inflamaţie a coloanei vertebrale), care poate conduce la afectarea coloanei vertebrale și care este cauzată de infecții virale.

Totuși, cauza acestei afecțiuni nu a fost confirmată, iar ancheta independentă are rolul de a investiga dacă există vreo legătură cu vaccinul anti-Covid, scrie și BBC.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Protest disperat al fermierilor: „VREM APĂ!”

joi sept. 10 , 2020
„VREM APĂ” este mesajul pe care Grupul de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli din Dobrogea îl lansează public odată cu întâlnirea de lucru de azi, 10.09.2020, care va avea loc la Ministerul Agriculturii, între fermieri și oficiali ai instituției de resort. „Timp de 3 ore, pe terenul dintre localitățile Comana […]

V-ar putea interesa și: