CCINA Constanța a realizat, ca în fiecare an, Topul Județean al firmelor, eveniment în cadrul căruia sunt prezentate și premiate cele mai importante companii din Constanța.
Topul conține și un clasament al celor mai profitabile 100 de firme din județ.
Pe primele 10 locuri se situează două firme controlate de statul român, cinci cu sediul în insulele Bermude, Olanda, Elveția, Italia, Grecia, numai două controlate de oameni de afaceri din Constanța.
Pe primul loc se află Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, care a reușit în 2021 un profit de 154.629.471 de lei, adică în medie 423.642 de lei sau 17.651 de lei pe oră. În 2020, APMC a obținut un profit brut din exploatare de 145.896.620 lei.
APMC este deținută în proporție de 80% de statul român, prin Ministerul Transporturilor. Restul de 20% din acțiuni sunt deținute de Fondul Proprietatea.
V-ar putea interesa și: Președintele CCIR, Mihai Daraban, a criticat dur profitul record realizat de Administrația Porturilor Maritime Constanța VIDEO
Pe locul al doilea, cu 118.747.818 lei, este Westhouse Group SRL, o companie de dezvoltare imobiliară, care are ca acționar unic pe Romreal Ltd, o companie cu sediul în insulele Bermude, potrivit Confidas.ro.
Locul al treilea revine Ewind SRL, din Mihail Kogălniceanu, cu 78.449.978 de lei. Obiectul principal de activitate este producția de energie electrică. Acționar unic este Ingka Investments Romania SRL, care are la rândul său ca acționar unic pe Ingka Investments B.V., cu sediul în Olanda.
Locul al patrulea revine companiei Ameropa Grains SA, cu 74.471.198 lei. Traderul de cereale are ca acționar principal, cu 99.99% din acțiuni, pe Ameropa DG Holding AG din Elveția.
Celco SA, afacerea familiei Dușu din Constanța, s-a clasat pe locul al cincilea, cu 70.809.036 lei.
Crucea Wind Farm, un producător de energie eoliană, este pe locul 6, cu 66.836.492 lei. Firma a fost achiziționată de statul român prin Hidroelectrica.
Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră SA a avut un profit de peste 61 milioane lei, ceea ce o clasează pe locul al șaptelea. Asociat principal, cu 78,11%, este Transilvania Investments Alliance SA., adică fostul SIF Transilvania.
Pe locul 8 se află o altă firmă din energie, Corni Eolian SA. Asociat majoritar, cu 99,99%, este ERG Power Generation din Italia.
Black Sea Suppliers SRL este pe locul 9, cu 56 milioane lei. Firma este deținută de trei cetățeni din Grecia.
Top 10 este încheiat de Alezzi Beach Resort SRL, dezvoltator imobiliar, controlat de familiile Zelca/Perifan. Anul trecut a reușit un profit de peste 56 milioane lei.
În top 30 mai apar companii precum CSCT, RAJA, Chimpex, Comvex, GSP Offshore, deținută de omul de afaceri Gabriel Comănescu, Sterk Plast, Orient Ceramic, CMA CMG România, Euro Vial Residence, Sava Zootehnic, care are ca obiect de activitatea creșterea bovinelor de lapte.
Triton SRL este pe locul 33, cu 16 milioane lei, urmată de Global Defense Logistics, companie care îi are printre acționari pe Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț a României, și pe fratele său, Gabriel Daraban, cu câte 10,38% fiecare. Dezvoltatorul imobiliar Tomis Plus este pe 38, cu 15 milioane lei, iar Oil Depol Service pe 40, cu 15 milioane lei. Comprest Util, deținută de omul de afaceri Grigore Comănescu, este pe 52, cu 11 milioane lei. Acesta deține și Asflat Dobrogea SA, aflată pe locul 61, cu peste 10 milioane lei. Zip Escort SRL este pe 53, cu 11 milioane lei, iar E-Distribuție Dobrogea pe 59.
Uzina Termoelectrică Midia, care a decis anul trecut să sisteze furnizarea de agent termic în Năvodari, a reușit un profit de 9,7 milioane lei.
În top 100 a intrat și Global Record SRL, o firmă din Schitu care se ocupă cu activități suport pentru interpretare artistică. Seaside Residence, dezvoltator imobiliar, este pe locul 80. JT Grup Oil, deținută de Jean Paul Tucan, este pe 84, cu 8,3 milioane lei, iar Oil Terminal pe 89, cu 7,8 milioane lei. Clinica medicală Cermed este pe 87, cu 7,8 milioane lei.
Ce dracu ați pus mâna lui comanescu la întrebat cineva că da tepe nu plătește angajați mergem în instanta și judecători d ela c.ta și Mangalia primește telefoane și poate și altceva sa nu facă ce trebuie hotilor