Consilierii municipali din Constanța au votat, miercuri, un proiect prin care s-a aprobat studiul de fezabilitate pentru construirea unui parc în cartierul Compozitorilor. Ar trebui să fie cel mai frumos din oraș, cu fântână arteziană, peste 160 de copaci, bănci smart cu wireless, plante agățătoare, locuri de joacă pentru copii, spațiu de fitness, supraveghere video, etc.
Parcul va fi situat pe strada Eliberării la numărul 46, acolo unde în prezent se află Registrul Auto Român.
Terenul are o suprafață de 10.044 metri pătrați, iar aici se vor investi 9,94 de milioane de lei.
Studiul de fezabilitate prevede două opțiuni tehnico – economice. Oricare din ele se va realiza, cartierul va avea probabil cel mai frumos parc din Constanța.
Acesta va cuprinde, desigur, alei, locuri de joacă pentru copii, locuri care vor avea suprafața din cauciuc antitraumă, sistem de irigații pentru spațiul verde (apa va proveni de la RAJA, dar și dintr-un puț forat), stâlpi de cinci metri pentru iluminat, cu sursă LED.
Locul de joacă va fi compus, printre altele, din ansamblu multifuncțional de tip vapor, balansoare pentru două și patru persoane, ansamblu multifuncțional cu tobogane și sistem de cățărare.
Vor fi și echipamente de joacă pentru copii mai mari, dar și echipament de fitness, precum ansambluri multifuncționale de tip echilibristică, cu carusel, de escaladă.
Va exista și un grup sanitar cu boiler pentru prepararea apei calde și cu uscător electric pentru mâini.
Parcul va avea 24 de bănci, una cu jardinieră, dar și două bănci smart și trei pe care se va putea șah. Băncile smart vor avea funcție de preluare a energiei solare, alimentare wireless, afișare indicatori de mediu, șezut din sticlă securizată.
De asemenea, se va construi și o fântână arteziană de 13 mp, dar și cișmele cu apă, coșuri de gunoi îmbrăcate în lemn.
Gardul existent acum, din plăci de beton, va fi desființat, iar în partea cu calea ferată va fi plantat un gard viu, dar și un panou fonoabsorbant.
Spațiul verde va avea o suprafață totală de 9.045 mp. Se vor planta 162 de copaci, 76 de plate perene agățătoare, 300 de plante perene floricole. Copacii vor fi din specii diverse, precum: larice japonez, pin din America de Sud, mesteacăn, salcie plângătoare, arbore de mătase, arțar cu frunze ascuțite, stejar roșu, carpen, corcoduș roșu, salcâm galben, salcâm roșu, arborele lui Iuda,
Pentru siguranță, tot parcul va fi supravegheat cu camere video.
Rămâne o problemă: RAR, care a închiriat terenul de la CT Bus, nu vrea să se mute și are contract până în 2024. Primăria le-a oferit un teren, la un preț stabilit de un evaluator, circa 7.000 de euro pe lună, dar RAR refuză să se mute.
„Lor li s-a părut foarte scump și acum caută alte soluții, dar într-un fel sau altul ei vor trebui să plece de acolo, pentru că noi trebui să ne facem proiectul.”, a declarat, miercuri, Vergil Chițac.
De la demararea lucrărilor, parcul ar trebui să fie gata în cel mult un an.
Parcul a fost anunțat de city managerul Felicia Ovanesian pe 14 ianuarie 2021, pe pagina sa de Facebook. Atunci le-a cerut prietenilor săi de pe pagina de socializare „nițică răbdare”.
V-ar putea interesa și:
ma indoiesc ca acest amplasament va fi atractiv poate doar pentru cei din zona
Cu siguranta,in acest cartier exista o nevoie foarte mare pentru un parc.Sunt foarte multe familii tinere cu copii mici si circula cu carucioarele prin praf printre masini.Zona este in continua extindere si nu exista nici o zona cu verdeata,un locusor unde sa se joace acesti copii.Aplaudam initiativa si asteptam cu nerabdare sa-l vedem finalizat!!!