Unii dintre constănțeni spun că salariile polițiștilor locali sunt mari. Prea mari în comparație cu ceea ce fac și în comparație cu alte categorii profesionale (chiar cu polițiștii adevărați).
Nu am găsit o listă cu salariile angajaților, așa cum ar fi normal, într-o societate transparentă, dar am consultat declarațiile de avere ale unora dintre angajați pentru a vedea cât câștigă efectiv.
Înainte de cifre, o precizare: Poliția Locală Constanța este o direcție în cadrul Primăriei Constanța, așadar angajații acesteia sunt angajați ai primăriei, în subordinea primarului, și sunt plătiți din banii plătiți la buget de persoanele fizice și de firmele cu sediul în Constanța.
A doua precizare: în prezent, poliția locală are 244 de angajați (atâtea declarații de avere am găsit pe site-ul primăriei).
Directorul general, Szekely George, nu și-a depus declarația de avere, fiind destul de nou în funcție. Pripiș Ionuș, director executiv adjunct, și-a depus declarația la finele lui octombrie 2019, deși raporturile sale de muncă sunt pentru moment încetate. Acesta notează că nu a avut niciun venit în 2018. În schimb, Encică Drăguț, director general adjunct, are declarație de avere și din ea aflăm că a câștigat, în anul 2018, 82.166 de lei, bani în mână, din salariul de director. Asta înseamnă un salariu lunar de 6.847 de lei. Acesta a reușit să cumpere 3 apartamente și o casă, trei dintre ele numai în perioada 2010 – 2014. Are declarații de avere depuse ca polițist local din 2011. Untaru Adrian Constantin, sef – Serviciul Baze de Date, Dispecerat, Armament, a câștigat 82.200 de lei anul trecut, adică 6.850 de lei. Bratu Daniel, șef serviciu identificări persoane, a câștigat 82.499 de lei pe an, deci 6.874 de lei pe lună. Și acesta și-a cumpărat, anul acesta, împreună cu soția, o casă (după ce a contractat un credit bancar de peste 500.000 lei). Todireanu Cătălin Demetriad, șef Serviciul Ordine Publică 2: 84.255 de lei pe an, adică 7.021 lei pe lună. Tudose Florin, șef Serviciul Disciplina în Construcții si Afișajul Stradal: 6.828 de lei pe lună.
Așadar, un șef de serviciu ridică aproape 7.000 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că are un salariu brut de peste 10.000 de lei (ca să înțelegem cât plătim, în total, din banii noștri).
Haideți să vedem însă cum stau lucrurile și pentru polițiștii care ies în stradă. Iată câteva exemple:
- Serviciul Ordine Publică 1 – 3.437 lei pe lună
- Serviciul Ordine Publică 2 – 3.621 lei
- Serviciul Ordine Publică 3 – 4.986 lei
- Serviciul Siguranța Rutieră – 4.941 lei
- Serviciul Fluidizare Rutieră – 3.926 lei
- Serviciul Disciplina în Construcții si Afișajul Stradal: 4.841 lei
- Serviciul Control Protecția Mediului – 4.630 lei
- Serviciul Inspecție Activitate Comercială – 4.310 lei
- Compartimentul Siguranță Publică și Intervenții – 3.522 lei
- Serviciul Identificări Persoane – 5.244 lei
Concluzii:
- Șefii câștigă aproape sau peste 7.000 de lei pe lună, ceea ce e un salariu foarte bun în România. De două ori mai mare decât media. Câştigul salarial mediu nominal net în România a fost, în august 2019, de 3044 lei.
- Pe lângă salarii, polițiștii locali au o serie de beneficii, precum tichete de vacanță, pe care angajații din mediul privat nu le au.
- Polițiștii locali care lucrează pe teren, care dau amenzi, au salarii în jurul a 1.000 de euro pe lună. Și acesta este un salariu bun în România, mult peste salariul mediu.
- E un salariu cu atât mai bun cu cât, pentru multe dintre funcții, nu ai nevoie decât de o diplomă de Bacalaureat. Facultatea nu este necesară.
- Majoritatea polițiștilor locali câștigă mai mult decât un profesor.
- Am observat că în Poliția Locală Constanța există mai multe familii: și soțul, și soția lucrează în cadrul ei. Împreună ajung și la venituri de 130.000 de lei pe an, de exemplu.
- La o medie de 1.500 de euro pe lună (o medie arbitrară, care să includă toate cheltuielile aferente salariilor), Poliția Locală Constanța ne costă circa 4,3 milioane de euro pe an. La această sumă nu se adaugă cheltuielile de funcționare.
Toate declarațiile de avere sunt publice și pot fi consultate pe pagina de internet a Primăriei Constanța.
De unde ati scos aberațiile astea de salarii? Da, probabil șefii câștigă atât. Un polițist local cu studii medii si curs de pregatire câștigă maxim 2500 lei (salariu + norma de hrană). Asa ca nu mai înrăiți populația, cu aberațiile voastre!!! Ziar de 2 lei! Înainte sa dați astfel de știri, documentati-va!!!!
Inainte sa spuneti prostii, informati-va. Declaratiile de avere sunt publice, scrie in text si unde le puteti consulta.
„Toate declarațiile de avere sunt publice și pot fi consultate pe pagina de internet a Primăriei Constanța.” Link: http://www.primaria-constanta.ro/politia-locala/despre-noi/declaratii-de-avere
Astept sa va cereti scuze. Daca nu, va rog sa va excludeti sisngura din randurile cititorilor acestui ziar.
Are dreptate doamna Tatiana.Un polițist local de execuție(clasa a III-a) are un salariu brut de 2500 lei din care se scad cheltuielile către stat și mai rămân aproximativ 1500 lei, la care se adaugă norma de hrana aproximativ 1100 lei. De aici rezultă că un polițist local de executie(echivalentul agenților din MAI)câștigă aproximativ 2600 lei.Incetati cu minciuna!!!!!!!
Nu mai mintiti, doamna Angela sau cum va numiti. Iată declaratiile oficiale de avere: http://www.primaria-constanta.ro/politia-locala/despre-noi/declaratii-de-avere
Poate de data asta nu îmi mai ștergeți comentariul.
Un polițist local de execuție(echivalentul agenților din MAI) câștigă un salariu brut de 2500 lei din care scădem 1000 lei cheltuieli către stat și mai rămân 1500 lei.La acești bani se adaugă norma de hrana de 1100 lei.
Iată domnilor care este adevăratul salariu al unui polițist local de execuție din municipiul Constanța.
Ar trebui să fiți mai atent la detalii, domnule jurnalist.
Ar trebui sa sa faca ceea ce faceau inainte sectoristii si anume,sa bata la picior stradutele si sa vada ce se mai intampla prin cartiere,sa mai schimbe o vorba cu oamenii.Sunt alei laturalnice intunecate,ca iti este frica sa mai lasi un copil sa vina singur de la scoala seara.Ei stau bine,mersi in masini sau se plimba aiurea pe carburantul platit de noi.
Poate de data asta nu îmi mai ștergeți comentariul.
Un polițist local de execuție(echivalentul agenților din MAI) câștigă un salariu brut de 2500 lei din care scădem 1000 lei cheltuieli către stat și mai rămân 1500 lei.La acești bani se adaugă norma de hrana de 1100 lei.
Iată domnilor care este adevăratul salariu al unui polițist local de execuție din municipiul Constanța.
Ar trebui să fiți mai atent la detalii, domnule jurnalist.
Desființați, poliția locală este la cheremul primarului nu al cetățeanului.
Și mai important aceștia polițiști locali și toți din primărie sunt plătiți din banii noștri ai contribuabililor constănțeni.
Ce fac ei?mai nimic ,cred că muncesc mult ok,pot să-și dea demisia în masă se vor găsi alții imedita care să le ocupe posturile bine plătite și călduțe