Tragedia din clubul bucureștean Colectiv deschide, din nou, discuția despre o mare problemă: siguranța în cluburi. În Constanța aceasta a început acum un an și jumătate, după ce trei tinere au ars de vii, în restaurantul Beirut. Ca și în București, există aici mai multe cluburi care sunt amplasate la subsolul unor clădiri. Mai mult, unul din acţionarii Colectiv Club, Costin Mincu, mai deţine acțiuni la alte 11 firme din zona de cluburi sau organizări de concerte, printre care și Goblin Club, Com Evant și Co Al Co Entertainment, toate trei din Constanța.
Informația este relevantă pentru că ancheta trebuie să scoată la iveală dacă modul cum a fost administrat clubul Colectiv poartă o vină în tragedia de sâmbătă.
Adevărate capcane
Fără a avea un punct oficial de vedere de la autorități, din experiența proprie sau a celor care au participat la concerte în astfel de cluburi, putem afirma răspicat că multe dintre ele sunt adevărate capcane în care, dacă ar izbucni un incendiu, s-ar produce victime. Sunt amplasate la subsol, fără surse naturale de ventilație, iar în cele mai multe cazuri accesul se face pe uși înguste și trepte abrupte. Altele au câte o ușă de urgență, dar probabil că nimeni nu știe unde este amplasată. În plus, la concerte, proprietarii închid ochii și acceptă un număr mai mare de clienți decât le-ar permite locul. La un concert Nicu Alifantis într-un club cu pretenții din Constanța am văzut și opt persoane la o masă la care, în mod normal, nu ar fi încăput decât patru, și acelea înghesuite.
Am scris mai multe despre acest subiect în România libera.