Durata necesară pentru vânzarea unui apartament în Constanța a scăzut semnificativ față de începutul anului.
Conform unui raport realizat de Imobiliare.ro, în trimestrul III din 2024, proprietarii din Constanța au avut nevoie de aproximativ 64 de zile pentru a finaliza o tranzacție, comparativ cu 85 de zile la începutul anului. Aceasta face din Constanța orașul unde apartamentele petrec a doua cea mai îndelungată perioadă în piață, după Timișoara (65 de zile).
Oferta limitată, presiune pe prețuri
Stabilitatea economică, reflectată în scăderea inflației și stabilizarea dobânzilor, a generat un interes crescut pentru achizițiile de locuințe. La nivel național, tranzacțiile cu unități individuale au crescut cu 10% în perioada ianuarie-septembrie 2024 față de aceeași perioadă din 2023. De asemenea, volumul creditelor noi acordate gospodăriilor a atins 12,5 miliarde de lei, cu o valoare medie de 71.296 de euro per credit, conform BNR.
Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro, explică: „Stabilitatea economică a dat un imbold cumpărătorilor, creând o cerere activă în piața rezidențială. Timpul de căutare scade, dar oferta limitată pune presiune pe prețuri.”
Comparație cu alte orașe
Bucureștiul conduce clasamentul vânzărilor rapide, cu doar 49 de zile necesare pentru vânzarea unui apartament, urmat de Brașov (51 de zile) și Cluj-Napoca (61 de zile). În Constanța, însă, procesul durează mai mult, fiind depășit doar de Timișoara, unde perioada medie de vânzare este de 65 de zile.
Pe piața rezidențială din Constanța, marja de negociere a scăzut ușor, de la 4,2% în trimestrul I la 3,6% în trimestrul III, indicând o disponibilitate limitată a proprietarilor de a ajusta prețurile.
Oferta de locuințe rămâne scăzută
Cu doar 3.300 de apartamente și case disponibile la vânzare în trimestrul III, oferta rezidențială din Constanța este cea mai redusă din principalele orașe monitorizate. Aceasta a scăzut cu 13% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, reflectând o ofertă tot mai restrânsă, dar și un interes constant în rândul cumpărătorilor.
Recomandare: