Cât ne va costa o asigurare RCA

Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu a anunţat, vineri, că a decis, împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară şi în urma dialogului cu transportatorii şi Consiliul Concurenţei, promovarea unei hotărâri de guvern pentru stabilirea de tarife de primă maxime, plafonate pentru o perioadă de 6 luni. Detalii AICI.

La proiectul de HG, Ministerul de Finanțe a atașat și o Anexă cu prețurile maxime la RCA propuse pentru perioada de 6 luni atât pentru persoane fizice cât și pentru persoane juridice.

Pentru persoanele fizice, tarifele de primă maxime la RCA sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0, adică pentru cineva care e la început de drum și nu a făcut nicio daună.

Dacă ne uităm în anexa de mai jos, putem să luăm un exemplu. Astfel, un șofer cu vârstă între 41 și 50 de ani, care are o mașină cu o capacitate cilindrică de 1801-2000 cmc ar trebui să plătească maxim 1.140 de lei pe o asigurare RCA, încheiată după intrarea în vigoare a Hotârârii de Guvern.

Bineînțeles, acest tarif este dacă șoferul se află în clasa B0 de daunalitate.

Dacă acesta are un istoric bun de daună, adică nu a făcut accidente și se află într-o clasă de Bonus, atunci prețul maxim de 1.140 de lei ar trebui să scadă în funcție de clasa de Bonus, cu până la 50% dacă se află în clasa B8.

Sunt 8 clase de bonus (B) și nivelul de reducere pentru fiecare clasă este următorul:

  • B1– 5%
  • B2 – 10%
  • B3 – 15%
  • B4 – 20%
  • B5 – 25%
  • B6 – 30%
  • B7 – 40%
  • B8 – 50%

Pentru persoanele juridice, modul de calcul este puțin diferit. Formula de calcul este exact aceeași stabilită în prezent pentru asigurații RCA cu risc ridicat, adică: tariful de referință pentru vehicul X factorul N X coeficientul pentru clasa de bonus-malus aplicabilă vehiculului pentru care se solicită asigurarea.

Prețul se va calcula deci după formula: Tarif de referință X 1,36 X clasa de bonus-malus

Concret, conform Anexei la acest proiect de HG, o persoană juridică ce deține un autoturism cu o capacitate cilindrică de 1601-1800 cmc are un tarif de referință de 1.412 lei.

Dacă este în clasa de bonus B0, atunci această persoană juridică va avea de plătit 1.412 x 1,36 = 1920 de lei.

Dacă respectiva persoană juridică s-ar afla în clasa de bonus B2, atunci formula de calcul ar fi: 1.412 x 1,36 x 0,9 (reducere de 10% pentru clasa b2) = 1728 de lei.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Părintele Claudiu Banu: „Rogu-te, hrănește de Paști o familie sărmană”

sâm feb. 19 , 2022
Părintele Claudiu Banu a inițiat un nou proiect, prin care își propune să hrănească 793 de familii cu 2673 de membri și 345 de persoane vârstnice văduve, în total un număr de 3018 beneficiari. Aceștia sunt rezidenți în peste 30 de sate din sud-vestul județului. Despre ce este vorba? „Facem […]
claudiu banu

V-ar putea interesa și: