Zăpada de la începutul acestei luni a creat probleme constănțenilor, unii dintre aceștia acuzând modul în care SC Polaris M. Holding s-a achitat de sarcinile prevăzute în contract.
Pentru a avea o situație exactă a nemulțumirilor, l-am întrebat, luni seară, în conferința de presă, pe administratorul firmei, Eduard Martin, câte reclamații a primit. Au fost câteva, a răspuns.
Am cerut o situație exactă și de la Primăria Constanța, nu numai pentru acest an, dar și pentru 2016.
”În anul 2016 nu au fost reclamații verificate ca fiind din vina exclusivă a operatorului de salubrizare. În anul 2017, în perioada 06.01-17.01.2017 sunt 350 de reclamații pentru ridicarea deșeurilor menajere de la populație și deszăpezirea străzilor, cauzate de fenomenele meteo extreme de cod portocaliu și roșu de viscol și ninsori ce au avut loc în această perioadă și a faptului că drumul de acces către Depozitul Ecologic de Deșeuri Menajere și Industriale din localitatea Ovidiu a fost blocat din cauza zăpezii”, au spus reprezentanții Primăriei Constanța pentru Constanța 100%.
Eduard Martin a comentat această cifră în direct la Dobrogea TV.
”Eu mă așteptam să fie mai multe. Dacă oamenii se trezesc dimineață și văd mormanul de gunoi sub fereastră, normal că trebuie să reclame. Noi nu am luat însă gunoiul pentru că nu am avut unde să îl descărcăm. Dacă aveam unde să îl descărcăm, îl luam. Sunt 400 de tone pe zi. În trei zile s-au adunat 1.200 de tone”, a spus el.
Întreaga emisiune o puteți urmări mai jos. Răspunsul despre reclamații, de la minutul 30.
Potrivit articolului 18 din contractul încheiat în anul 2008 între Polaris M. Holding și Primăria Constanța în 2008, articol care stabilește indicatorii de performanță, nu trebuie să existe mai mult de 5 reclamații scrise pe an din partea populației, verificate ca fiind din vina exclusivă a concesionarului, pentru serviciul de salubritate al municipiului Constanța.
”În cazul depășirii numărului de 5 reclamații, se vor aplica penalități financiare de 0,1% din valoarea situației de plată a lunii în care s-a verificat reclamația respectivă, pentru fiecare zi de constatare a sesizării, până la reglementarea situației. Verificarea se va face de către o comisie mixtă constituită din reprezentanții ambelor părți contractante”, se arată în contract.
De menționat că 0,1% din suma de plată lunară a primăriei către Polaris înseamnă – dacă ne raportăm la cifrele prezentate de către Eduard Martin (73 de milioane de lei pe an)- 6.083 de lei pe zi.