Cazinoul din Constanța nu va fi reparat prea curând, dar va fi conservat

cazinoul din constantaCazinoul din Constanța nu va fi reparat prea curând. Deși există bani, care sunt alocați de guvern, procedura de licitația pentru desemnarea câștigătorului a permis, practic, blocarea procesului.

Există speranța ca de-abia la finele anului să fie desemnată o firmă câștigătoare, iar proiectarea și lucrările vor dura circa doi ani și jumătate.

Vestea bună este că imobilul va fi conservat. Primăria Constanța și-a luat acest angajament astăzi, iar primarul Decebal Făgădău a promis că lucrările de conservare vor fi gata până în noiembrie, de Ziua Dobrogei.

„Am venit astăzi să spunem că noi ne-am stratificat competenţele, lucrăm împreună, dar fiecare are un obiectiv. Asociaţia Arche împreună cu Europa Nostra se ocupă de promovarea la nivel european, de atragerea de specialişti şi de întocmirea unor rapoarte care să conştientizeze importanţa Cazinoului la nivel european. Municipalitatea se ocupă de conservare până de Ziua Dobrogei. Compania Națională de Investiții se va ocupa de consolidare şi restaurare. Există în momentul de faţă o presiune publică ce trebuie oarecum instituţionalizată astfel încât toate aceste formule de ajutorare să capete transparenţă, un proiect unitar”, a afirmat Făgădău.

Întrebat de Constanța 100% dacă pot exista lucruri care să împiedice lucrările de conservare, Decebal Făgădău a spus că este exclus. La solicitarea noastră, primarul a spus și în ce vor consta aceste lucrări: se va urmări să nu plouă prin acoperiș, prin geamuri, să se înlăture igrasia. Un plan concret de conservare va fi însă făcut de specialiști.

Decebal Făgădău a prezentat și rezultatele sondajului referitor la soarta Cazinoului, la care au răspuns 25.000 de persoane. 76 dintre acestea vor ca monumentul să rămână la Compania Naţională de Investiţii (CNI) pentru a fi reabilitat, 24 la sută dorind ca municipalitatea să facă un împrumut pentru repararea Cazinoului. De asemenea, 96 la sută dintre care au răspuns ar vrea ca monumentul să fie deschis tot timpul anului, iar printre cele mai votate funcţiuni ale acestuia se numără sala de spectacole, cafenea sau cofetărie, sală expoziţională şi restaurant.

În demersurile legate de soarta Cazinoului se vor implica şi organizatorii festivalului Neversea. Managerul evenimentului muzical, Bogdan Buta, a spus în cadrul conferinţei că se va implica în campanii de promovare sau de strângere de fonduri.

„Noi vom completa eforturile existente prin campanii de promovare, implicare a personalităţilor necesare pentru a atrage atât atenţia asupra subiectului respectiv, pentru a depăşi nişte bariere, cât şi strângere de fonduri sau ce alte nevoi vom identifica împreună”, a spus Bogdan Buta.

Cazinoul a intrat pe lista celor mai periclitate șapte situri din Europa.

„Tocmai am primit decizia boardului Europa Nostra. Cazinoul din Constanţa este inclus în cele şapte situri care vor beneficia de implicarea internaţională în cadrul programului Cele mai periclitate 7 situri. În toamna acestui an, experţii Europa Nostra şi experţii Institutul Băncii Europene de Investiţii se vor deplasa la Constanţa şi vor analiza acest obiectiv. Echipa multidisciplinară va contribui la formularea unui plan de acţiuni şi a unui raport”, a afirmat, la rândul său, managerul proiectului Casino Rush din cadrul Asociaţiei Arche, Daniela Costea.

Încă nu este clar ce a dorit să spună reprezentanta asociației și, mai ales, ce poate să facă, în mod real și concret, în condițiile în care reabilitarea cazinoului e blocată de proceduri birocratice de licitație. Mai mult, primarul a fost clar: chiar dacă ar exista bani, din donații, de exemplu, nu s-ar putea începe reabilitarea, pentru că ar fi nevoie, și în acest caz, de licitație. Cine dorește să doneze ceva unei instituții trebuie să o facă donând efectiv produse, nu bani.

Pentru Decebal Făgădău, Cazinoul este și un obiectiv electoral important. Până la următoarele alegeri este sigur că nu mai poate fi reabilitat, dar, politic, ar fi o sinucidere să nu facă nimic. Conservarea și deschiderea imobilului, organizarea de evenimente culturale ar da un semnal că lucrurile s-au pus în mișcare și că tot ce ține de primărie a fost făcut.

Cele mai periclitate 7 situri în 2018 au fost selectate de conducerea Europa Nostra dintre cele 12 situri alese de o comisie de specialişti în istorie, arheologie, arhitectură, conservare, analiză de proiect şi finanţe. Nominalizările au fost propuse de organizaţii ale societăţii civile sau de către instituţii publice care fac parte din reţeaua Europa Nostra, ce include membrii şi organizaţii asociate de pretudindeni din Europa.

Programul „Cele mai periclitate 7 situri” a fost lansat în ianuarie 2013 de către Europa Nostra, cu sprijinul Institutul Băncii Europene de Investiţii, în calitate de partener fondator. Acest program a fost inspirat de succesul unui proiect asemănător desfăşurat de Fondul Naţional pentru Conservare Istorică din SUA (US National Trust for Historical Preservation). „Cele mai periclitate 7 situri” nu este un program de finanţare. Scopul său este de a servi drept catalizator pentru acţiune şi pentru a promova puterea exemplului. Acesta beneficiază de sprijinul programului Uniunii Europene „Europa Creativă”, ca parte a programului Europa Nostra „Patrimoniul nostru – valorile noastre”.

Cazinoul,  monument istoric emblematic pentru oraşul Constanţa şi pentru România, a fost ridicat în timpul „febrei cazinourilor” care a cuprins Europa la începutul secolului al XX-lea, şi şi-a deschis porţile în 1910.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

FOTO+VIDEO. O mașină a luat foc pe bulevardul Lăpușneanu din Constanța

joi mart. 15 , 2018
O mașină a luat foc pe bulevardul Lăpușneanu din Constanța, în stația RATC din dreptul Universității Andrei Șaguna. Automobilul era în mers în momentul când a izbucnit focul. Militarii de la ISU Dobrogea au intervenit cu rapiditate și au reușit să oprească incendiul. Nu s-au înregistrat victime, dar mașina a […]
incendiu auto

V-ar putea interesa și: