„Alegem să mergem pe Lună! Alegem să mergem pe Lună în acest deceniu şi să facem toate celelalte lucruri nu pentru că ar fi uşor, ci tocmai pentru că este greu pentru că acest obiectiv ne va ajuta să ne organizăm şi să dăm măsura energiilor și talentelor noastre, pentru că această provocare este una pe care dorim să ne-o asumăm, una pe care nu dorim să o amânăm şi una pe care intenţionăm să o îndeplinim cu succes, la fel ca și pe celelalte.”, spunea președintele J. F. Kennedy, pe 12 septembrie 1962.
Aș vrea să aud un discurs similar de la viitorul președinte al României.
Nu, nu să mergem pe lună, evident, ci să construim trei lucruri: școli moderne pentru toți elevii, spitale noi, „ca afară”, și infrastructură de transport.
Școli noi, în care să nu se mai învețe în schimburi, de la 7 dimineața, în care să nu mai fie WC-uri afară, în care copiii să nu moară înecați în haznale, în care să avem săli de sport, vestiare în care elevi să-și lase ghiozdanele, calculatoare. Și, mai important, școli în care să învețe după o programă modernă, adaptată pentru locurile de muncă pe care le vor avea actualii școlari – locuri de muncă ce nu s-au inventat încă.
Spitale noi, în care să nu murim din cauza infecțiilor, în care saloanele să nu arate ca acum 50 de ani, în care să nu fim mângâiați de gândaci prea familiarizați cu rasa umană, în care asistentele și medicii să ne trateze ca pe niște oameni, nu ca pe niște obiecte. Aud că în Constanța soluția de a avea spitale noi este de a transforma actualul spital militar în spital regional. Am spus „soluție”? Nu-i cuvântul potrivit. Poate trebuia să spun „amăgire”.
Infrastructură de transport, adică autostrăzi care să lege provinciile României, dar și măsuri concrete pentru ca șoselele noastre să nu fie un cimitir atât de mare. Să nu ne mai fie frică să conducem, să nu facem din Constanța până în Arad o zi întreagă, pierduți pe drum. Nu numai șosele însă, ci să avem grijă și de căile ferate, atât pentru călători, cât și pentru marfă.
Să aud un discurs, dar SĂ SE FACĂ ceva. Nu președintele face propriu-zis, dar el dă tonul. Nu Kennedy a ajuns pe lună.
Și pe vremea lui Petrov, în 2008, s-a semnat un pact pentru Educație, de către toate partidele. Două din prevederi: 6% din PIB se va duce pentru acest domeniu, modernizarea învățământului. Peste 10 ani, cred că actualul președinte a lansat un pact asemănător.
Rezultatele? Ca să fiu elegant, spun atât: gargară.