Ce au votat consilierii județeni din Constanța în ședința din 26 mai

mihai lupu
Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța

Consiliul Județean Constanța s-a întrunit astăzi, 26 mai 2021, în ședință ordinară, pentru a dezbate și aproba cele 19 proiecte de hotărâri aflate pe ordinea de zi, la care s-au adăugat încă patru proiecte pe ordinea suplimentară. Cele mai importante puncte ale ordinii de zi au fost reprezentate de repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a unor sume din cotele defalcate din impozitul pe venit în anul 2021, aprobarea revocării dreptului de folosință gratuită constituit în favoarea Agenției Naționale pentru Locuințe și restituirea unei suprafețe de teren, rectificarea Bugetului de venituri și cheltuieli al Județului Constanța pe anul 2021, dar și rectificarea bugetului unor instituții din subordinea CJC.

Ședința de astăzi a debutat cu depunerea jurământului de către Florentin-Adrian Țapliuc, consilier județean ales pe lista PSD – ALDE – PNȚCD – ADER, ca urmare a validării de către Tribunalul Constanța, după demisia consilierului județean, din partea aceleiași alianțe, Alexandru Mîrșu.

Cel mai dezbătut punct al ordinii de zi a fost cel referitor la repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a unor sume din cotele defalcate din impozitul pe venit în anul 2021, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, a celor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuieli de funcționare, care în mod justificat, nu pot fi finanțate din veniturile proprii și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată. În acest caz, sumele au fost repartizate, UAT-urilor din județ, de către Comisia de Analiză a Solicitărilor Unităților Administrativ-Teritoriale, în baza solicitărilor primite de către instituția noastră, de la reprezentanții primăriilor din județ.

Repartizarea pe UAT-uri a cotelor defalcate din impozitul pe venit, s-a realizat, ținându-se cont, exclusiv, de proiectele de dezvoltare locală, în funcție de priorități. Nu au fost atribuite pentru festivism sau nici pentru construcția unor clădiri aleatorii ce țin de activitatea unei primări. Toate sumele merg spre dezvoltarea acestui județ, exact cum am precizat încă de la debutul mandatului. Le recomand domnilor primari să fie extrem de atenți la proiectele pe care le au în vedere, astfel încât, să asigurăm o dezvoltare armonioasă și sustenabilă județului nostru”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Consiliul Județean Constanța a dat în folosință gratuită Agenției Naționale pentru Locuințe, în anul 2014, o suprafață de teren de 1180 mp, în vederea realizării proiectului “Ansamblu de locuințe cu regim de înălțime P+5E și 48 u.l. destinate tinerilor specialiști din domeniul sănătății”. Astfel, în ședința de astăzi a fost adoptat proiectul de hotărâre privind retragerea acestui drept, ca urmare a solicitării suprafeței de teren de către Primăria Municipiului Constanța. Această retragere vine și ca urmare a corespondenței purtate cu agenția, din care reiese faptul că acesta nu mai are posibilitatea realizării proiectului, din cauza lipsei de fonduri.

Tot în ședința de astăzi, a fost adoptat proiectul privind actualizarea valorii totale și a duratei de implementare aferente proiectului „Dotarea centrelor sociale din cadrul DGASPC Constanța în vederea consolidării capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19”. Mai exact, în urma solicitării venite din partea organului de finanțare, a fost solicitată modificarea calendarului privind achizițiile, conform noilor modificări din Ghidul Solicitantului, în urma cărora noua perioadă de eligibilitate fiind 01.02.2020 – 31.12.2021. De asemenea, a fost modificată și valoarea proiectului, prin diminuarea acesteia cu cheltuielile aferente conferințelor de presă, de la suma de 8.193.442,47 de lei la 8.183.682,47 de lei.

Consilierii județeni constănțeni, au aprobat o serie de proiecte de hotărâri care au privit atât rectificarea bugetului mai multor instituții din subordine, cât și Bugetul de Venituri și Cheltuieli al instituției. În acest sens, pentru Centrul Cultural Județean Teodor T. Burada, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, au fost operate modificări între capitolele bugetare ale instituțiilor, fără modificarea valorii bugetului aprobat pentru anul 2021. Pentru Unitatea de Asistență Medico-Socială Agigea, bugetul instituției a fost diminuat cu suma de 410.000 lei, ca urmare a modificărilor survenite în finanțarea acordată de către Direcția de Sănătate Publică Constanța, pentru cheltuielile de personal. Astfel, prin modificarea bugetului Unității de Asistență Medico-Socială Agigea, se modifică implicit și Bugetul de Venituri și Cheltuieli al Consiliului Județean Constanța, cu aceeași sumă. Totodată, au mai fost operate și modificări între capitolele bugetare ale instituției.

Un alt proiect aprobat, în urma ședinței de astăzi, a fost cel cu privire la validarea nominală a membrilor Autorității Teritoriale de Ordine Publică Constanța. Legea 218 din 2002, privind organizarea și funcționarea Poliției Române, autoritatea teritorială de ordine publică este constituită din şeful Direcţiei generale de poliţie a municipiului Bucureşti sau al inspectoratului de poliţie judeţean, un reprezentant al Corpului Naţional al Poliţiştilor, subprefect, 6 consilieri desemnaţi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, respectiv de consiliul judeţean, 3 reprezentanţi ai comunităţii desemnaţi de primarul general al municipiului Bucureşti, respectiv de preşedintele consiliului judeţean, şeful Direcţiei generale de jandarmi a municipiului Bucureşti sau al inspectoratului judeţean, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti sau şeful inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean, şeful serviciului teritorial al Poliţiei de Frontieră Române şi, după caz, şeful poliţiei locale din municipiul reşedinţă de judeţ. Astfel în urma corespondenței purtate, componența nominală propusă și aprobată este următoarea:

  • din parte comunității reprezentanți sunt Marieta Elisabeta Stași, Constantin Dancu și Romeo Hanți;
  • cei 6 consilieri județeni desemnaţi sunt: Geanina Ionela Topolov, Enache Bucovală, Liviu Popa, Andrada Dordea, Gheorghe Donțu și Razvan Filipescu;
  • reprezentantul Prefecturii este: Secyl Suliman;
  • din partea IPJ Constanța: Adrian Constantin Glugă;
  • reprezentantul Corpului Naţional al Poliţiştilor este: Lucian Gheorghe;
  • IJJ Constanța are ca reprezentant pe Daniel Mihai Ferencz;
  • din partea ISU Dobrogea reprezentant este Cristian Mihail Amarandei;
  • Poliția de Frontieră Constanța îl are ca reprezentant pe Alin Pârvu;
  • din partea Poliției Locale Constanța a fost desemnat ca reprezentant Ionuț Dumitru.

Ședința de astăzi s-a ținută în regim de videoconferință și au fost prezenți un număr de 37 de consilieri județeni, dintr-un total de 37 de consilieri.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ludovic Orban participă la o acțiune de ecologizare în Techirghiol

mie mai 26 , 2021
Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, va fi prezent joi, 27 mai, ora 12:30, la Grădina Botanică din Techirghiol, la o acțiune de ecologizare, organizată de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). La eveniment vor fi prezenți prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa, parlamentarii Bogdan Huțucă, Septimiu Bourceanu, Bogdan Bola, Marian […]
Ludovic Orban, președintele PNL

V-ar putea interesa și: