Teo Hira a ajuns în Consiliul Municipal la alegerile precedente, pe listele PNL. A fost numit apoi directorul RAEDPP. A susținut, după câteva luni, un concurs, pe care l-a promovat. Are un mandat de 4 ani, care curge din iunie 2021.
Teo Hira a început mai multe proiecte în calitate de director al RAEDPP. De la unele mici, dar extrem de necesare, cum ar fi reabilitarea toaletelor publice sau chiar repunerea lor în funcțiune, la schimbarea la față a unor zone din oraș.
Unul dintre proiectele cele mai mari se referă la Galeriile Soveja, aflate pe strada Soveja, la intersecție cu Ștefăniță Vodă. Un loc ce nu făcea deloc cinste orașului.
Șeful RAEDPP a început proiectul așa cum trebuie. Întâi, i-a întrebat pe oameni ce doresc. Nimic nu se poate schimba într-un oraș dacă oamenii nu sunt de acord. O spun urbaniști cu experiență, o spune istoria din alte orașe. Cum faci asta? Păi o poți face așa cum a procedat primarul Chițac, în cazul zonei peninsulare: organizezi niște dezbateri publice vara de care nu a auzit mai nimeni, apoi spui că ai bifat capitolul consultării. Nici preoții parohi din zonă nu știau de aceste dezbateri. Sau poți face așa cum a procedat Teo Hira. Să creezi un sondaj, să-l pui pe site, să-l anunți în mass-media și să îi rogi pe oameni să-și spună părerea. Sondajul a stat câteva luni pe pagina de internet a regiei, nu câteva zile, de ochii lumii. Și rezultatele nu au întârziat să apară: au răspuns 1.777 de persoane. E un succes.
Gândiți-vă că vorbim totuși de o zonă relativ mică dintr-un cartier, nu de o chestiune care privește tot orașul. Regulamentul parcărilor, de pildă, atât de contestat, nu a primit, din știința mea, decât extrem de puține propuneri de la cetățeni.
Schimbările din oraș se fac pentru oameni, iar Teo Hira a înțeles asta. Nu ca în cazul zonei peninsulare, unde primăria a instalat o barieră pentru a reda frumusețea de altădată, în ciuda protestelor locuitorilor și a oamenilor de afaceri din zonă. Nu poți, pur și simplu nu poți, ca primar, să-i spui unui om de afaceri, care plătește taxe și impozite din care îți iei salariul, să-și mute sediul de acolo. Primarii, chiar președinții de state salută orice investiție care creează locuri de muncă. Dacă ar fi făcut astfel de declarații, ar fi plecat din funcție, probabil, la presiunea publică, a mediului de afaceri și a colegilor din partid.
Teo Hira mai știe ceva: că nu trebuie să te lași condus de ce spun oamenii, ci că trebuie să combini dorințele cu părerile experților. Și asta e foarte bine. „Noi nu putem să conducem numai după emoție, ci după date clare, științifice. Ca urmare, noi vom comanda un studiu de oportunitate pentru a ne spune ce trebuie să facem acolo. Însă, firma care va face studiul de oportunitate va trebui să ia în considerare rezultatele sondajului efectuat de noi“, a spus Hira. Exact asta trebuie să facă.
Vă mai dau un exemplu: Felicia Ovanesian a spus, de la sine putere, că vrea să facă un parc în locul fostului Registru Auto Român. După câteva luni, primarul afirma că nu e nimic bătut în cuie, că poate vor fi și ceva locuri de parcare. Să vă spun un secret: pe cei care locuiesc în zonă nu i-a întrebat nimeni nimic! E o lipsă acută de locuri de parcare acolo, iar trotuarele sunt pline de mașini. Se poate construi și o parcare. Dincolo de ce se poate și ce nu, cert este că oamenii nu au fost consultați. Cum nu au fost consultați de Decebal Făgădău când a mutat acolo RAR-ul. Asta este, în opinia mea, aroganță. O atitudine de genul „știu eu mai bine ce vă trebuie, voi habar nu aveți.” Sigur, este mare nevoie și de spații verzi, dar e musai ca oamenii să fie întrebați. „Dreptul la cuvânt” este una dintre cerințele unei administrații de succes. Citește și: Trei reguli OBLIGATORII pentru o administrație de succes
Șeful RAEDPP știe aceste lucruri pentru că provine din mediul de afaceri, din viața reală. Deține două hoteluri în Eforie și știe că, pe de o parte, trebuie să-l asculți pe client, să-l mulțumești, și, pe de altă parte, că trebuie să te consulți cu specialiști, pentru a lua cele mai bune decizii pentru el.
Teo Hira mai are însă un pas de făcut, și acesta este cel mai important. Să facă! Să nu rămână la stadiul de propuneri și să construiască. Am văzut că a putut, în cazul proiectelor mai mici. Are sarcina ca, până la finele mandatului, să arate că în locul galeriilor va apărea ce vor oamenii și ce spun specialiștii. Altfel, demersurile sale vor fi fost binevenite, dar sterile.
Dacă va reuși, va dovedi că liberalii și Vergil Chițac s-au înșelat când l-au ales pe Ionuț Rusu, în detrimentul său, pentru postul de viceprimar.
Și o observație de final: este singurul pe care l-am auzit spunând că preia un proiect al fostului primar (supraveghere video în campusul Henri Coandă), pentru că e un proiect bun. Ceilalți fug ca dracul de tămâie când aud de Decebal Făgădău. Arogarea unor merite care nu-ți aparțin și decența de a le recunoaște spune multe și despre oameni, și despre calitățile lor de conducere.
Luati de aici !
În urma consultării publice de la Ștefăniță Vodă (n.r. fostele galerii Soveja) trebuie comandat un studiu de oportunitate pentru a vedea ce putem face acolo. Ca să nu cheltuim o sumă mai mare, am depus documentația să cerem Certificate de Urbanism pentru toate piețele din Constanța, care sunt în administrarea noastră și să vedem unde este oportun să dărămăm, să modernizăm sau să reconstruim”, a spus Stere Hira. Astfel, RAEDPP va afla ce este optim pentru a face în locul bazarului de la Ștefăniță Vodă, chiar dacă în consultarea publică a ieșit că populația din zonă ar dori parcare, regia ar urma să pregătească ceva care să acopere mai multe nevoi pentru locuitori. De asemenea, prin studiu ar identifica exact ce piețe necesită modernizare.
Terenurile libere din zonă au fost toate amenajate ca parcare, iar printre blocurile gri nu mai e nici pic de verdeata.
Eu vad aici un parc la suprafata iar în subteran o stație intermodala de transport, o mica autogara unde sa ajungă transportul în comun din Palazu Mare, Ovidiu, Lumina și de unde sa ia toți transportul local.
Iar cei care vin cu mașina o pot lăsa în parcările din zonă, mult peste necesarul rezidenților.