Ce legătură este între proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, „persoanele cu menstruație” și oamenii străzii

Platforma care va extrage gaze din Marea Neagră în cadrul proiectului Neptun Deep

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja s-a plâns recent că proiectele strategice din domeniul energiei sunt atacate sistematic de ONG-uri de mediu. El a transmis că nu toate investiţiile româneşti sunt nocive pentru mediu și le-a solicitat public tuturor directorilor companiilor naţionale din energie să ceară în instanţă daune-interese în cuantum maxim împotriva acelor ONG-uri de rea-credinţă.

Burduja a indicat organizația Greenpeace, subliniind că un tribunal american a decis că acest ONG trebuie să plătească 660 de milioane de dolari pentru blocarea ilegală a unui proiect energetic strategic. El nu s-a ferit să lanseze sugestia că prin acțiunile Greenpeace sunt apărate, de fapt, interesele Rusiei.

„Nu e un caz izolat. De la Neptun Deep (peste 4 miliarde de euro investiţie) la hidrocentralele noastre (1,4 miliarde de lei investiţie la hidrocentrala Răstoliţa), proiectele energetice strategice ale României sunt atacate sistematic în instanţă de ONG-uri de mediu. Oare chiar toate investiţiile româneşti sunt nocive pentru mediu? Oare o investiţie finalizată în proporţie de până la 98% are un impact atât de grav asupra mediului prin ultimele două procente rămase de executat, de zeci de ani? Gazul rusesc, când se importa în România, nu era poluant? Nu era toxic? De ce nu protestau aceste ONG-uri atunci? De ce nu au protestat când au eşuat cele două petroliere ruseşti cu mii de tone de păcură în Marea Neagră, cauzând, acum doar câteva luni, o tragedie majoră pentru ecosistemul marin? Este clar: România trebuie să se apere cu toate forţele. Aceste acţiuni în instanţă nu sunt, de obicei, despre protecţia mediului, ci despre blocarea dezvoltării naţionale şi a securităţii noastre energetice. Tactici de hărţuire, procese intentate cu rea-credinţă, avocaţi foarte bine plătiţi – toate par că fac parte dintr-un plan de sabotare a independenţei noastre”, a spus Burduja.

În replică, Greenpeace a transmis un comunicat prin care condamnă reacția lui Burduja:

„Considerăm că a comis un derapaj ireconciliabil cu principiile democratice şi cu obligaţiile funcţiei pe care o ocupă. Prin instigarea publică la procese împotriva societăţii civile, el a demonstrat nu doar o neînţelegere periculoasă a democraţiei, ci şi o atitudine profund ostilă faţă de dreptul fundamental la liberă exprimare şi participare publică (…) Mai mult, este inacceptabil ca cineva în această poziţie să furnizeze informaţii false care manipulează şi distorsionează realitatea. Spre exemplu, Greenpeace România, birourile regionale şi Greenpeace International au fost implicaţi activ atât în proteste faţă de Rusia şi importurile de gaz fosil, cât şi în răspunsul faţă de deversarea de petrol din Marea Neagră, menţionată de ministrul energiei în mesajul său. O simplă căutare pe internet l-ar fi ajutat pe dânsul să găsească aceste informaţii, dacă într-adevăr ar fi fost interesat să o facă. Printr-o declaraţie ce pare desprinsă dintr-un manual de intimidare politică, ministrul nu doar că încurajează represaliile împotriva societăţii civile, ci şi transmite un avertisment clar: oricine îndrăzneşte să critice va plăti scump. Şi acesta e doar începutul”.

Cine cere demisia ministrului

Pe 25 martie,  mai multe ONG-uri au cerut primului ministru, printr-o scrisoare deschisă, demiterea ministrului Burduja, pentru declarațiile de mai sus. Sunt 75 de ONG-uri. Multe au legături cu protejarea mediului. Altele, mai puțin spre deloc.

Printre semnatari se numără Asociația Pe Stop, care este preocupată de „toate persoanele din România care au menstruație”. Deci toate persoanele, nu numai femeile.

„Vrem ca toate persoanele din România care au menstruație să aibă acces la produsele și informațiile necesare pentru a se îngriji corect pe perioada acesteia. Distribuim lunar pachete cu produse de igienă menstruală, organizăm cursuri despre corp, igienă și relații și facem demersuri ca legea să le faciliteze celor vulnerabile accesul la resursele necesare pentru gestionarea sigură și demnă a menstruației.”, se arată pe site-ul asociației.

O altă asociație, Sens Pozitiv, promovează drepturile omului și susține îmbunătățirea calității vieții persoanelor care trăiesc cu HIV și a celor care fac parte din medii defavorizate și la risc de infectare cu HIV.

Asociația Anaid are ca scop dezvoltarea de proiecte sociale pentru oamenii străzii. „Întotdeauna m-au emoționat oamenii străzii. Sunt slăbiciunea mea, așa cum poate pentru unii sunt copiii cu boli grave, animalele sau proiectele de mediu.”, se arată pe site-ul propriu. A obținut fonduri europene pentru a se ocupa de refugiații din Ucraina.

Asociația Amural se ocupă de organizarea de proiecte urbane. Brasov Underground Museum a fost un proiect pilot pentru ceea ce se dorea primul muzeu dedicat artelor new media din Romania. A lucrat cu fonduri alocate de Primăria Brașov. A creat, printre aletele, un elevator spiritual, un lift pentru emotii si idei.

Asociația Aluziva este implicată strângeri de fonduri pentru cauze sociale, în special cele ce implică femei și copii din medii vulnerabile. „Sunt o portavoce pentru cei care mă urmăresc și ating fără rețineri subiecte importante din societatea din România, ca violența domestică, exploatarea la serviciu, depresia, sănătatea mintală, abuzurile sexuale, situația învățământului românesc, comunitatea LGBT, minoritățile de orice fel etc.“, spune cea care se ocupă de asociație.

Așadar, ce legătură este între proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, menstruație și oamenii străzii? Întrebarea este, evident, retorică.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Accident rutier cu cinci mașini pe bulevardul Brătianu

mar mart. 25 , 2025
Un accident rutier a avut loc în această după-amiază pe bulevardul Brătianu din Constanța, în apropiere de centrul comercial Cora. Cinci autoturisme au fost implicate în coliziune, iar la fața locului a intervenit un echipaj medical SAJ tip B2. Potrivit primelor informații, în urma accidentului nu au existat victime care […]