Alegerile pentru Parlamentul European ce vor avea loc pe 26 mai sunt extrem de importante, atât pentru România cât și pentru Uniunea Europeană. Rezultatele acestor alegeri vor fi importante în egală măsură și pentru România, ca țară membră a Uniunii Europene. Vor duce ele la consolidarea poziției noastre în UE sau, din contra, o vor slăbi, rămâne de văzut. Un lucru este cert – PSD va fi și mai departe un apărător al intereselor României la nivelul instituțiilor europene, așa cum a demonstrat-o până acum.
Mesajul cu care venim în fața românilor este acesta – merităm mai mult ca stat și vom face totul ca vocea noastră să fie auzită la nivelul Parlamentului European. Nu mergem acolo să facem act de prezență, ci să apărăm interesele României și ale românilor.
Asta înseamnă, în primul rând, eliminarea standardelor duble pentru Europa de Est. Este necesară uniformizarea standardelor de calitate a produselor și serviciilor la nivelul Uniunii Europene și mai ales un tratament egal și corect al consumatorilor români pe piața europeană, astfel încât să eliminăm discriminarea în domeniul alimentar la nivelul UE.
Europarlamentarii PSD au votat deja o Directiva în acest sens la nivelul Parlamentului European. PNL a încercat blocarea Directivei, votând împotriva acesteia și, implicit, împotriva intereselor tuturor românilor.
Europarlamentarii PSD vor lupta pentru a construi un cadru legal în care va fi oferită aceeași valoare a subvenţiei medie pe ha pentru toţi agricultorii din Uniunea Europeană, indiferent de țară. Mărirea subvenţiilor acordate României va ajuta la dezvoltarea tinerilor fermieri și va duce la nașterea unui mediu competitiv în care toți jucătorii de pe piața europeană au șanse egale. În cazul în care acest lucru nu va fi posibil, vom milita pentru stabilirea plafoanelor pentru subvenția agricolă în funcție de suprafața agricolă a fiecărei țări, pentru a uniformiza subvenția agricolă pentru toți agricultorii, indiferent de țara de origine.
Asigurarea egalității de șanse între țări în materie de acces la marile proiecte de infrastructură este o preocupare continuă a europarlamentarilor. Prin astfel de programe, România poate finaliza proiectele de infrastructură agricolă precum irigații, cadastru, drumuri etc. Deputații europeni ai PSD vor lupta pentru eliminarea criteriilor discriminatorii în materie de mari proiecte de infrastructură, astfel încât România să aibă acces la fonduri europene pentru proiecte precum „Canalul magistral Siret-Bărăgan.” Acesta reprezintă un obiectiv important prin care se asigură condiții pentru aplicarea irigațiilor pe o suprafață de circa 120.000 ha, cu rol determinant pentru exploatațiile agricole din zonă în obținerea de producții sigure și stabile, cu randamente crescute, pe terenuri cu clase ridicate de fertilitate, dar supuse unor factori climatici nefavorabili.
O altă preocupare a viitorilor europarlamentari PSD este stoparea procesului alarmant de vânzare a terenurilor către străini. Un studiu realizat de către Transnational Institute arată că terenurile arabile din România și din multe alte state din Europa de Est sunt cumpărate de către cetățeni europeni pentru: agricultura industrială, minerit, energie, turism etc. Potrivit acestei cercetări, aproximativ 20%-30% din zonele arabile ale României se află în posesia cetățenilor străini din Uniune, iar 10% se află în posesia persoanelor rezidente în alte state din afara Uniunii Europene. Faptul că, pe lângă terenurile aflate direct în proprietatea cetățenilor străini, alte suprafețe însemnate se află în arendă, generează o situație în care fermierii români se văd încet încet lăsați fără pământ pe care să-l poată lucra sau la care să aibă acces în condiții pe care să și le poată permite. Legislaţia europeană ne împiedică în acest moment să facem o stopare imediată a acestui fenomen, însă viitorii europerlamentari români PSD vor milita pentru protejarea terenurilor româneşti şi menţinerea acestora în posesia românilor.
Se vor avea în vedere propunerea de măsuri imediate pentru a asigura prezența produselor româneşti în hipermarketuri. În acest sens vom obține: Protejarea şi încurajarea producătorilor români; Susţinerea produselor made în Romania; Eliminarea practicilor anticoncurenţiale şi a vânzărilor sub cost a produselor din alte ţări în detrimentul celor româneşti; Revitalizarea comerţului tradiţional și accesul facil pe piaţa de desfacere a comercianţilor şi producătorilor naţionali.
Material realizat la comanda PSD, CUI mandatar financiar coordonator: 41190008