Casa de Asigurări de Sănătate Constanța a anunțat ce se întâmplă cu asigurările de sănătate după BREXIT.
Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (UK) din Uniunea Europeana prevede o perioadă de tranziție, de la data intrării în vigoare, 01.02.2020, până la 31.12.2020, perioadă în care se continuă aplicarea prevederilor actuale în relaţie cu Regatul Unit.
Mai specific, în perioada de tranziţie, accesul asiguraţilor britanici / români la servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale, materiale sanitare specifice şi altele asemenea, pe teritoriul Românie / Regatului Unit, precum şi rambursarea costurilor generate de acestea, se vor face utilizând aceleaşi proceduri ca şi până în prezent, conform prevederilor Regulamentelor de coordonare a sistemelor de securitate socială (CE) nr. 883/2004 şi nr. 987/2009, precum şi a Directivelor nr. 2011/24/ privind aplicarea drepturilor pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere şi nr. 2012/52/UE de stabilire a unor măsuri pentru facilitarea recunoașterii prescripțiilor medicale emise în alt stat.
„Conform prevederilor art. 127, alin. (1) şi (6) din Acordul privind retragerea UK din UE, legislaţia UE privind libera circulaţie a cetăţenilor, va continua să se aplice în relaţia cu UK pe parcursul perioade de tranziţie (1 februarie – 31 decembrie 2020). Acest lucru presupune continuarea aplicării prevederilor Regulamentelor de coordonare a sistemelor de securitate socială (CE) nr. 883/2004 şi nr. 987/2009, precum şi a Directivelor nr. 2011/24/ privind aplicarea drepturilor pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere şi nr. 2012/52/UE de stabilire a unor măsuri pentru facilitarea recunoașterii prescripțiilor medicale emise în alt stat, prin aplicarea directă a Acordului privind retragerea UK din UE, pentru asiguraţii britanici şi asiguraţi români aflaţi pe teritoriul României, respectiv pe teritoriul UK.”, spune purtătorul de cuvânt al CJAS Constanța, Carmen Laura Maxim.
Referitor la documentului portabil S2 (sau formularul E112), CJAS Constanța afirmă că, în conformitate cu prevederile art. 32, alin. (1), lit. (b) din Acordul privind retragerea UK din UE, persoanele asigurate în România sau în UK pot solicita tratament planificat la unul din furnizorii de servicii medicale de pe teritoriul UK, respectiv de pe teritoriul României, până la încheierea perioadei de tranziţie, 31.12.2020, chiar dacă tratamentul planificat va avea loc după încheierea perioadei de tranziţie.
Cu privire la valabilitatea CEASS-ului, în conformitate cu prevederile art. 32, alin. (1), lit. (c) din Acordul privind retragerea UK din UE, persoanele asigurate în România sau în UK care se află la încheierea perioadei de tranziţie, 31.12.2020, pe teritoriul UK, respectiv pe teritoriul României, beneficiază de prestaţii de boală devenite necesare la unul din furnizorii de servicii medicale din sistemul de asigurări de sănătate, în baza CEASS-ului valabil, până la încheierea şederii lor.