Ce spune Trans Pec Leasing SRL despre terenul din Portul Constanța Sud Agigea pe care s-a construit piciorul podului

pod port constanta agigea
Terenul de 7 hectare, vândut cu 6.000de euro, se află în preajma noului pod construit în portul Constanța Sud Agigea (foto: Portul Constanța)

Constanța 100% vă anunța, încă din data de 4 decembrie 2017, că o tranzacție suspectă cu un teren de aproape șase hectare din Portul Constanța Sud Agigea a ajuns în atenția procurorilor, după 15 ani.

„Terenul s-a vândut cu 6.000 de euro, la licitație. Peste cinci ani, prețul crescuse mai ceva ca Făt Frumos. 15% din teren se vindea de 80.000 de ori mai scump”, scriam atunci. Articolul poate fi citit AICI.

Așa cum este normal, am cerut, încă de atunci, puncte de vedere de la cei despre care am scris. În cursul zilei de 11 decembrie, reprezentanți ai firmei Trans Pec Leasing SRL, care au vândut o mică parte din teren pentru 1,7 milioane lei, ne-au transmis câteva informații despre această tranzacție.

Vă reamintim că tranzacția cu cele șase hectare de teren a ajuns în atenția Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în urma unei sesizări a primarului din Agigea, Cristian Cârjaliu.

Redăm mai jos explicațiile companiei gălățene, exact în forma în care le-am primit, deși considerăm că o parte dintre ele ridică multe semne de întrebare și în ciuda faptului că nu este semnat de nimeni. Ne rezervăm însă dreptul de a reveni cu comentarii pe seama acestui punct de vedere.

 

„Este important a face o precizare esentiala in scopul edificarii asupra aspectelor puse de d-voastra in discutie  si publicate intr-o maniera vadit tendentioasă care să acrediteze  o conduita neconforma cu legea, cel putin a societătii  Trans Pec Leasing IFN SA (abr. TPL), ceea ce este in totala contradictie cu realitatea.

TPL este o  institutie financiara nebancara care, potrivit definitiei legale reprezinta  o entitate, alta decat o instituitie de credit, care desfasoara activitati de creditare cu titlu profesional, in conditiile stabilite de lege.

Astfel, TPL asigura din surse proprii sau din credite, la cererea clientilor sai ce dobandesc calitatea de utilizatori, finantarea bunurilor mobile si imobile ce constituie obiectul contractelor de leasing.

Mecanismul este  prevazut de ordonanta 51/1997 privind operatiunile de leasing si este similar achizitionarii oricarui bun mobil sau imobil. 

1.       În aceasta calitate, societatea TPL a  dobandit in proprietate  terenul in suprafata initiala de 67.758 mp de la detinatorii dreptului de proprietate asupra acestuia  astfel cum erau evidentiati in registrele de publicitate imobiliara, indiferent de numele acestora, calitatea sau orice alte aspecte conexe. Proprietatea nu poate fi valabil transmisa decat de catre titularii drepturilor de proprietate. 

Dobandirea terenului in proprietatea TPL a fost justificată de cererea unei alte societati comerciale ce a dobandit calitatea de utilizator in cadrul contractului de leasing, societate care era interesata de valorificarea potentialului economic al caracteristicilor unice ale terenului ce permiteau dezvoltarea unui proiect de investitii cu scop industrial (cu titlu exemplificativ platforme/ spatii depozitare marfuri si materii prime/ logistica specifica transportului feroviar/ maritim si fluvial etc ).

Pentru a  va scuti de efortul de a specula pe marginea potentialului economic al  terenului, caracteristicile avute in vedere la dobandirea terenului si exploatarea acestora au constat exclusiv in amplasamentul si unicitatea acestuia constand in:

a)     Deschidere la canalul Dunare- Marea Neagra;

b)     Deschidere la Marea Neagra;

c)      Deschidere la calea ferata;

d)     Acces la calea publica. 

Pretul solicitat de vanzatori a fost obtinut de TPL prin contractarea unui credit bancar, astfel incat, institutia bancara ce a acordat creditul a virat pretul direct in contul vanzatorilor. 

In aceste conditii, proprietatea imobiliara si implicit pretul solicitat de vanzatori a constituit obiectul verificarilor si evaluarilor efectuate de institutia bancara creditoare, instituitie bancara ce detine nu doar toate instrumentele legale si necesare dar si obligatia verificarii elementelor tranzactiei, atat sub aspect pecuniar cat si juridic.

Sub aspectul legalitatii si valabilitatii actelor de proprietate, atat ale vanzatorilor cat si ale autorilor sai ,  pe langa verificarile efectuate de institutia bancara, obligatia incuba notarului public care a perfectat actele necesare precum si Oficiului de Carte Funciara.

Fiecare aspect al tranzatiei a fost verificat sub aspectul  conformarii acesteia tuturor cerintelor prevazute de lege. 

2.      Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime SA Constanta ne-a comunicat existenta posibilitatii afectarii partiale a terenului mentionat anterior,  de catre lucrarile de utilitate publica aferente proiectului ‘’Pod rutier la km 0+540 a canalului Marea Neagra si lucrari aferente infrastructurii rutiere si de acces POST/2009/2/3/001.

Urmare acestui fapt, s-a impus dezmembrarea suprafetei toatale de 67.785 mp in acte si 65.805 mp conform masuratori si formarea a doua loturi astfel cum rezulta din actul de lotizare  autentificat sub nr 867/15 martie 2011, autentificat de BNP BNP Asociati Mariana Iosif si Patrascu Ioan Gabriel, dupa cum urmeaza:

o   LOT N1/1 teren intravilan in suprafata de 59.945 m.p. 

o   LOT N1/2 teren intravilan in suprafata de 5.860 m.p.

Suprafata  teren  de 5.860 m.p.  reprezentand lotul N1/2 situat in com. Agigea, zona Lac Agigea, jud. Constanta,  a intrat in proprietatea Statutului Roman  nu ca efect al unei exproprieri, ci in urma incheierii Contractului de vanzare cumparare imobiliara autentificat sub nr. 961/18 martie 2011 de catre BNP Asociati Mariana Iosif si Patrascu Ioan Gabriel.

  Pretul achitat de Statul Roman pentru dobandirea suprafetei de 5860 m.p a fost de 1.761.160,84 lei inclusiv TVA ( 1.420.291 lei exclusiv TVA) rezultand astfel un pret de 300,53 lei /m.p inclusiv TVA, respectiv 242,37 lei exclusiv TVA. 

     Inca o data, pretul vanzarii, si in aceasta etapa, a facut obiectul unei evaluari imobiliare, pretul fiind determinat pe criterii obiective si verificabile totodata. 

In privinta legaturilor societatii TPL cu domnul Mircea Toader, cu o minima diligenta  ati putea  informa corect cititorii ca domnul Mircea Toader nu face parte nici din actionariatul societatii si nici din conducerea acesteia. 

  Cu deosebita consideratie,

TRANS P.E.C. LEASING IFN SA
Str. Regimentul 11 Siret, nr. 2-F, GALATI, 800322, ROMANIA”


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

VIDEO. „Ovidius in Love” – ultimele două reprezentații gratuite

lun dec. 11 , 2017
Teatrul de Stat îşi încheie spectacolele din acest an cu ultimele două reprezentaţii gratuite ale piesei „Ovidius in Love”, regizat şi dramatizat de Alexander Hausvater după un roman de Marin Mincu. Prima reprezentaţie a fost devansată, din cauza doliului naţional pentru funeraliile M.S. Mihai I şi va fi marţi, 12 […]
ovidius in love

V-ar putea interesa și: