Cea mai mare mobilizare militară din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial se întâmplă acum, în Rusia. Forţele concentrate în apropierea frontierelor cu Ucraina se ridică probabil la 190.000 de soldaţi, a estimat vineri ambasadorul SUA la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) într-o declaraţie la o reuniune a acestui forum paneuropean cu sediul la Viena privind criza din Ucraina, relatează Reuters.
„Estimăm că Rusia a comasat probabil între 160.000 şi 190.000 de soldaţi în interiorul şi în apropierea Ucrainei, comparativ cu aproximativ 100.000 la 30 ianuarie”, a declarat Michael Carpenter la această reuniune, la care Rusia nu a participat.
„Este cea mai semnificativă mobilizare militară în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial”, a apreciat ambasadorul american.
Anterior, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, declarase la Varşovia că SUA observă încă şi mai multe trupe ruse deplasându-se în regiunile de graniţă cu Ucraina, potrivit AFP.
„Cu toate că Rusia a anunţat că îşi retrage forţele în garnizoane, nu am văzut acest lucru încă. De fapt, vedem că mai multe forţe se deplasează în această regiune de graniţă”, a spus Austin după o întâlnire cu omologul său polonez Mariusz Blaszczak.
V-ar putea interesa și: Președintele SUA: „Rusia este pregătită să intre în Ucraina în următoarele zile”
Au început bombardamentele
Separatiştii proruşi care controlează republicile separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei au anunţat vineri evacuarea civililor către Rusia, în urma intensificării bombardamentelor de artilerie pentru care armata ucraineană şi separatiştii se acuză reciproc, relatează Reuters şi AFP.
Într-un mesaj video transmis pe contul său de Telegram, liderul republicii Doneţk, Denis Puşilin, a acuzat Ucraina că se pregăteşte să invadeze cele două provincii separatiste proruse.
„Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va da curând ordinul de a trece la ofensivă şi de a pune în aplicare planul de invazie a republicilor Doneţk şi Lugansk”, a susţinut liderul separatist prorus.
Prin urmare, „astăzi, o plecare masivă şi centralizată a populaţiei este organizată către Federaţia Rusă. Trebuie evacuaţi în primul rând femeile, copiii şi persoanele vârstnice”, a anunţat Puşilin.
V-ar putea interesa și: Ce prevede articolul 5 din tratatul NATO. A fost invocat o singură dată în 73 de ani
El a precizat că Rusia a acceptat să găzduiască în regiunea Rostov persoanele ce vor fi evacuate şi „au fost create toate condiţiile pentru un tranzit rapid în punctele de control”.
Între timp, provincia Lugansk a anunţat la rândul ei că va începe evacuarea civililor către Rusia.
În cele două provincii trăiesc milioane de persoane, majoritatea rusofone şi care au primit de asemenea cetăţenia rusă.
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat în aceeaşi zi în faţa parlamentului de la Kiev că nu are în vedere nicio ofensivă asupra celor două provincii separatiste din Donbas.
De-a lungul liniei de contact stabilite între armata ucraineană şi separatişti în urma armistiţiului convenit în 2015 s-au înregistrat în ultimele ore, şi în special în cursul zilei de joi, multiple încălcări ale încetării focului.
Ministrul Reznikov a spus în intervenţia sa din parlament că numai joi separatiştii au efectuat 60 de atacuri asupra poziţiilor ucrainene, dintre care 43 cu arme interzise prin acordurile de pace de la Minsk, soldate cu rănirea a doi soldaţi şi a doi civili.
La rândul lor, separatiştii din Doneţk au vorbit despre 30 de atacuri efectuate vineri asupra lor de armata ucraineană.
Reacția lui Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că observă o deteriorare a situaţiei în estul Ucrainei, îndemnând Kievul să se aşeze la masa tratativelor cu separatiştii din Doneţk şi Lugansk, şi a lansat un apel la punerea în practică a Acordurilor de la Minsk, destinate să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, potrivit AFP şi Reuters.
În cadrul unei conferinţe de presă la Moscova, Putin a mai spus că Rusia este pregătită să meargă pe calea negocierilor cu NATO cu privire la cererile sale de securitate, dar că Alianţa condusă de SUA şi Washingtonul nu sunt încă dispuse să se angajeze asupra preocupărilor-cheie ale Moscovei.