Cel mai avansat robot de chirurgie ortopedică din lume este prezent, acum, şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf Apostol Andrei” Constanţa.
Sistemul de genunchi ROSA este, practic, un asistent chirurgical robotizat dezvoltat în scopul de a le permite medicilor să efectueze intervenţii chirurgicale la cel mai înalt grad de precizie. Tehnologia de ultimă generaţie dispune de un software avansat de imagistică și planificare care permite crearea unui plan chirurgical personalizat și precis, bazat pe anatomia unică a pacientului.
Totodată, Rosa oferă date intraoperatorii în timp real, ajutând medicul să acţioneze în funcţie de informaţia primită şi să plaseze implantul, echilibrând țesuturile moi, în moduri care depășesc chirurgia clasică şi pe care instrumentele convenţionale nu au cum să le asigure.
La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, cel mai nou şi performant sistem de chirurgie robotică a genunchiului are deja la activ o serie de intervenţii chirurgicale realizate cu succes.
„Este cea mai înaltă tehnologie de care puteam beneficia, o tehnologie care se foloseşte de 4 ani în America şi de numai 2 ani în Europa. Este o experienţă complexă pe care orice profesionist şi-ar dori-o. Sunt mândru să mărturisesc faptul că în cadrul secţiei noastre absolut toţi medicii au participat la instruire şi efectuează intervenţii chirurgicale cu acest echipament revoluţionar. Medicina înseamnă evoluţie iar noi continuăm să evoluăm. Nimic nu ar fi fost posibil fără sprijnul conducerii Spitalului Judeţean Constanţa, a cărei grijă permanentă a fost să sprijine financiar actul medical si să-l aducă la cele mai înalte standarde”, a declarat Ş.L. Dr. Bogdan Obadă, medic şef al secţiei clinice Ortopedie Traumatologie din cadrul SCJU Constanţa.
Robotul Rosa este destinat, exclusiv, intervenţiilor chirurgicale de protezare a genunchiului.
Atât tratamentul chirurgical cât şi protezele implantate cu această tehnologie sunt gratuite pentru pacienţi, în baza biletului de trimitere, fiind decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate, în cadrul Programului Naţional de Ortopedie.
„Ne dorim şi depunem constant eforturi ca să le asigurăm pacienţilor noştri accesul la servicii medicale de înaltă performanţă . In acest moment, Spitalul Judeţean Constanţa este al doilea spital de stat din România, alăturându-se unui număr relativ mic de spitale din întreaga țară, care utilizează acest sistem special.”, a declarat managerul SCJU Constanţa, Ec. Ionuţ Cornel Ionescu.
Primul este în București.
Anul trecut, o echipă de medici din secţia clinică de Ortopedie şi Traumatologie a implantat, pentru prima dată în România, o proteză de şold personalizată, realizată în Elveţia.
Din informațiile noastre, robotul costă câteva milioane de lei. Nu a fost încă achiziționat, ci este împrumutat de firma care îl produce.
Felicitari pentru preocupare si succese in utilizare!
prof.Sorin Rugina