Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că cel mai mic salariu în învățământ este de 2.597 de lei net la care se pot adăuga unele sporuri. Cel mai mare salariu, al unui dascăl experimentat, poate depăşi 1.000 de euro, în învăţământul preuniversitar. Este însă de circa 4 ori și jumătate mai puțin decât salariul unui profesor din Europa.
Sorin Cîmpeanu, a vorbit, duminică, la Prima TV, despre salariile din învăţământ, el afirmând că acestea au crescut cu 4 la sută începând din acest an.
„Am fost şi voi rămâne un adept al unei salarizări motivante în educaţie. În acest an au fost majorări salariale de puţin peste 4 la sută, jumătate de cât ar fi prevăzut Legea 153. După ce anul trecut, în 2021 ar fi trebuit să fie majorate cu alţi 8 la sută şi nu a existat nicio majorare”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei a declarat că este nevoie de salarizare motivantă în învăţământ, da a refuzat să compare salariile profesorilor cu cele ale lucrătorilor din alte domenii. Cel mai probabil pentru că s-ar fi văzut cât de prost sunt plătiți dascălii. De pildă, salariul mediu net în sistemul judiciar (judecători, procurori, grefieri, personal conex, consilieri probațiune) este de 8.765,5 lei. Cel mai bine plătit profesor din preuniversitar câștigă mai puțin decât un grefier, care are o medie de 5.232 lei (detalii AICI). Diferentețele se vor mări, pentru că cei din sistemul judiciar vor avea și salarii mărite cu 20% în acest an. De asemenea, vor avea și pensii speciale și se vor pensiona cu mulți, mulți ani mai înainte decât profesorii.
Citiți și: Ce salarii se câștigă în Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța
„Nu vreau să mă raportez la alte domenii, nici la sănătate, nici la justiţie, cu salariile din educaţie, pentru simplul motiv că educaţia este atât de importantă încât nu are nevoie de raportare la alte domenii. În educaţie, pur şi simplu este nevoie de salarizare motivantă. Altfel, cei mai buni absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior pe care îi dorim în sistemul de învăţământ nu vor lua această decizie, este simplu. Un absolvent bun de învăţământ superior, spunând lucrurilor pe nume, are mai multe variante: a alege să rămână în învăţământ cu un salariu X sau a fac o altă alegere cu un salariu de trei, de patru, de cinci ori mai mare. Decizia este firească”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Cel mai mic salariu este de 2.597 de lei, a afirmat Cîmpeanu, adică 602 dolari. Cu acești bani nu poți trăi. În unele orașe mari, banii nu-ți ajung nici pentru chirie și mâncare.
„După această majorare, începând cu ianuarie 2022, cel mai mic salariu al unui debutant, salariu net, este 2.597 de lei. Cu indemnizaţia de hrană inclusă. Există plusuri care pot fi posibile, dacă ai acel spor de 10 la sută pentru dirigenţie, dacă eşti în mediul rural, în funcţie de zonă şi de gradul de izolare, poţi să mai aduagi un spor între 3 şi 20 la sută. Dacă trebuie să faci predare simultană, ai un alt spor între 7 şi 20 la sută, în funcţie de numărul de clase la care predai simultan, deci există şi aceste sporuri care se pot adăuga. Dar baza, minimum este cel care l-am zis, 2.597 lei”, a declarat ministrul.
Cel mai mare salariu, al unui profesor cu experienţă, este de peste 1.000 de euro, mai afirmă Cîmpeanu.
„Un profesor cu experienţă, cu vechime maximă, de 40 de ani, eu sunt un profesor cu o vechime de peste 30 de ani, faţă de 2.597 de lei net are 4.398 de lei net, cu 70 la sută mai mult decât debutantul. Sigur, se mai adaugă nişte sporuri. Pentru un profesor de experineţă, cel mai frecvent întâlnit spor, în afară de cel de dirigenţie, de 10 la sută, este gradaţia de merit, sporul de 25 la sută. Depăşesc 1.000 de euro”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
În ceea ce priveşte învăţământul universitar, aici salariile sunt mai mari.
„Acesta este sistemul de salarizare în învăţământul preuniversitar. Există diferenţe majore între salarizarea din preuniversitar şi universitar, mai ales la cei care au o experienţă medie sau mare, care deţin titlul de profesor sau conferenţiar. Acolo, salarizarea, să nu se supere colegii mei, este în regulă. Salariile sunt motivante. Asta înseamnă mai mult de 2.000 – 3.000 de euro pe lună. Salariile sunt motivante, o spun cu toată răspunderea, mai ales dacă universitatea are posibilitatea să ofere un plus de salarizare din venituri proprii. Baza legală există. Problema e la asistenţi, acolo este problema, veniturile sunt mici. La asistenţi nu pot face aceeaşi afirmaţie că salariile sunt atât de motivante. Un rector poate avea un salariu de maxim 5.000 de euro”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.
Citiți și: Salariații din învățământ reiau protestele! Vor picheta sediile PSD și PNL
Cât câștigă profesorii în Europa
Un profesor din Uniunea Europeană, exceptând România și alte câteva țări, câștigă în medie, anual, un salariu de bază echivalând cu 32.000 de dolari dacă se află la început de carieră în învățământul preșcolar, adică 2.666 de dolari pe lună, de patru ori și jumătate mai mult decât în România. În școala primară, un cadru didactic european începe cariera cu un salariu de bază mediu anual echivalând cu 35,000 de dolari, în gimnaziu profesor începe lucrul cu 36.500 de dolari anual, iar în liceu, cu 37.500 de dolari. Dacă în puține țări salariul rămâne relativ constant, în altele el crește pe măsură ce profesorii avansează în carieră, media europeană atingând un vârf de 64.500 de dolari pentru un profesor de liceu care a atins nivelul maxim de salarizare, deci cu peste 100%, în timp ce în România vorbim numai de 70%. Datele aferente pentru 22 de țări membre UE, agregate în recentul raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) “Education at a Glance 2021”, indică însă diferențe majore între estul și vestul Europei, din punct de vedere al salarizării profesorilor.
Mediile înregistrate de 22 de țări UE (statele membre cu excepția Bulgariei, României, Maltei, Ciprului și Croației) sunt similare cu cele înregistrate la nivelul țărilor membre ale OECD. Ele sugerează o creștere treptată a nivelului salarizării atât cu ciclul de învățământ, cât și cu avansul profesorilor în carieră.
- Notă: Datele prezentate sunt exprimate în dolari pentru că aceasta este moneda de referință folosită în raportul OECD. Documentul ia ca reper salariul de bază anual, însemnând suma salariilor câștigate de profesori pe parcursul a 12 luni în 2020 (cu puține excepții în care sunt folosite date din 2019 sau 2018).
- Cursul de schimb mediu leu-dolar a fost de 4,24 lei pentru 1 dolar în anul 2020.
Astfel, în UE22:
- O educatoare debutantă câștigă în medie, anual, un salariu de bază echivalând cu 32.221 de dolari. Cu 10 ani de experiență, salariul de bază anual ajunge la 39.164 de dolari. Salarizarea maximă, în medie la nivelul țărilor menționate, ajunge la 52.282 de dolari
- Un învățător debutant primește un salariu mediu anual de 35.220 de dolari, care crește la 43.692 de dolari după 10 ani de experiență. Salariul maxim, în medie anuală pentru acest ciclu de învățământ, este de 58.430 de dolari.
- O profesoară de gimnaziu, aflată la începutul carierei, câștigă în medie anual un salariu 36.587 de dolari, salariu ce crește la 45.984 de dolari după 10 ani de experiență. Salariul maxim în medie anuală, pentru acest ciclu, este de 61.412 dolari.
- La liceu, un profesor debutant primește, în medie anuală, 37,571 de dolari, salariu ce crește la 48.167 de dolari după 10 ani și atinge un maxim de 65,504, în medie anuală, la nivelul țărilor luate în calcul.
Diferențele sunt, însă, foarte mari de la o țară la alta, dar mai ales între cele din vestul și estul Europei.
Salariile profesorilor din țări central și est-europene
Dintre fostele state comuniste:
- În Republica Cehă, în învățământul preșcolar, o educatoare debutantă câștigă un salariu de bază de 23.866 de dolari anual, ajungând la un maxim de 28.182 dolari anual. În primară, un cadru didactic pleacă de la 25.389 de dolari anual și ajunge la 33.259 de dolari anual. În gimnaziu, un profesor pleacă tot de la 25.389 de dolari, ajungând la 33.513. În liceu, de la același prag pentru debutanți se ajunge la 33.429 de dolari.
- În Polonia, profesorii debutanți pleacă, indiferent de ciclu, de la salariul de 18.890 de dolari în medie pe an, ajungând la valori maxime similare cu cele din Republica Cehă – 32.071 de dolari, indiferent de ciclu.
- În Ungaria, salariul profesorilor debutanți este și mai mic: 15.813 dolari în medie pe an, indiferent de ciclu. Pe parcursul carierei, salariul aproape se dublează, atingând un maxim 28.122 de dolari pentru învățământul preșcolar-primar-gimnazial și de 31.247 de dolari pentru învățământul liceal.
Salariile profesorilor din economiile vest-europene
În marile economii vest-europene, salariile sunt considerabil mai mari și pleacă, adesea, de la punctul maxim al salariilor pe care e primesc profesorii din centrul și est-ul Europei. Și aici există, însă, diferențe substanțiale:
- În Germania, salariul de bază anual în învățământul primar pleacă de la 65.475 de dolari și ajung la un maxim de 86.171 de dolari. În învățământul secundar, el pleacă de la 72.588 de dolari și ajunge la 95.216 dolari (echivalentul ciclului gimnazial), respectiv 106.035 dolari (echivalentul ciclului liceal).
- În Franța, salariile anuale sunt considerabil mai mici comparativ cu Germania, dar se mențin la un nivel ridicat: ele pleacă de la un nivel de 31.803 dolari și ajung la maxim 56.009 dolari în preșcolar și școala primară, pe când în gimnaziu și liceu se pleacă de la 34.833 dolari și se ajunge la 59.340 dolari anual.
- În Italia, o educatoare debutantă sau o învățătoare primește un salariu de bază de 32.481 de dolari anual, maximul atins pe parcursul carierei fiind de 47.287 de dolari. În gimnaziu și liceu, salariul de bază pleacă de la 34.910 dolari și ajunge la 41.925 de dolari maxim în gimnaziu, respectiv 54.271 de dolari în liceu
- Mai mult se câștigă în Olanda, unde salariile de bază pleacă de la 40.042 de dolari anual și ajung la 85.315 dolari în învățământul preșcolar și școala primară, iar în gimnaziu și liceu se pleacă de la 46.394 dolari anual și se ajunge la 94.660 de dolari.
- În Spania, salariul de bază anual pornește de la 43.135 de dolari și ajunge la 61.456 de dolari în învățământul preșcolar și primar, iar în gimnaziu și liceu se pleacă de la 48.178 de dolari și se atinge un maxim de 68.405 dolari anual.
Cazuri notabile
În Estonia, lider european la PISA 2018, veniturile profesorilor sunt mult sub cele din vest: salariul de bază placă din același punct pentru învățământul primar, gimnaziu și liceu – 24.730 de dolari anual. Dar, potrivit datelor din raport, Estonia se numără printre țările care stau cel mai bine din Europa atunci când veniturile reale ale profesorilor, incluzând sporuri și bonusuri, se raportează la media veniturilor persoanelor cu același nivel de educație, la nivelul întregii economii.
- Cele mai mari salarii de bază la nivel european sunt cele ale profesorilor din Luxemburg. O educatoare din această țară își începe activitatea cu un salariu anual de 69.425 de dolari, atingând un maxim de 122.650 de dolari. La fel și în cazul cadrelor didactice din învățământul primar. În gimnaziu și liceu, un profesor debutant câștigă 78.681 de dolari anual, ajungând la un maxim de 137.610 dolari anual.
Lista completă inclusă în raportul OECD:
Ar trebui lasati cei din justitie sa ocupe de toate joburile pe piata muncii, ca prea au ajuns sa fie singurii merituosi ai patriei.