Ministerul Finanțelor acordă ajutoare de stat companiilor care vor să facă investiții, pe baza unor criterii de eligibilitate bine stabilite. În cea mai recentă sesiune s-a înscris și compania constănțeană Celco SA, controlată de verii Ion Dușu și Niculae Dușu. Cei care au construit două blocuri între care în zona Trocadero.
Din păcate pentru companie, Ministerul de Finanțe a respins cererea.
Potrivit Termene.ro, Celco a avut în 2023 o cifră de afaceri de 210.586.918 lei și un profit de 56.500.597, realizat cu o medie de 250 de angajați. Datorii totale erau de puțin peste 19 milioane lei, iar capitalurile totale de peste 257 milioane lei. Așadar, o companie cu o situație financiară foarte solidă.
Celco a vrut să obțină de la statul român un ajutor de stat de 24.630.252 lei, pentru o investiție totală care s-ar fi ridicat la 89.698.848 lei. Punctajul obținut a fost 97,46.
În cadrul primei sesiuni, au fost depuse 45 cereri de acord pentru finanțarea unor proiecte de investiții în valoare totală de 8,04 miliarde lei. Ajutorul de stat solicitat este în valoare totală de de 3,77 miliarde lei.
De remarcat că și alte companii cu capital românesc sau străin, unele mult mai mari decât cea a verilor Dușu, au fost respinse. Printre ele se numără Dacia, Chimcomplex, Rheinmetall Automecanica și Pirelli Tyres România.
De fapt, numai trei firme au reușit să intre în analiza pentru finanțările destinate investițiilor majore în economia națională, în prima sesiune a schemei cu valoare totală de 450 de milioane de euro, gestionată de Ministerul Finanțelor. Au avut punctate cuprinse între 146 și 150.
Celco SA: profit mare, salarii mici
Nicolae Dușu, Celco: „Întâmpinăm dificultăți în a menține forța de muncă”
Iată care sunt cele trei firme:
- K2 Top Business Consulting SRL. Firma a propus o investiție totală de 396.568.469 lei, din care 234.570.247 lei reprezintă ajutorul de stat solicitat. În schimb, firma cu sediul în orașul ilfovean Voluntari a obținut venituri de 269.190 lei și profit de 103.976 lei, avănd un salariat, în anul 2023, conform datelor oficiale de la Ministerul Finanțelor. După cum sugerează și numele său SRL-ul este o firmă de consultanță și are ca domeniu principal de activitate „alte activitati de servicii suport pentru intreprinderi”. Managerul și patronul firmei este Valentin Voica, potrivit profilului său de pe LinkedIn. El este absolvent al Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu și a făcut și un curs în domeniul menținerii păcii, organizat în SUA, conform profilului de LinkedIn.
- Bioland Agri SRL a cerut de la stat un ajutor de 226.495.840 lei, pentru un proiect de investiții în valoare totală de 385.640.014 lei. Compania din Târgu Jiu a avut venituri totale de 17.021.554 lei și profit de 254.674 lei, cu un număr mediu de 132 de salariați în anul 2023. Firma operează în industria alimentară, avînd ca principal cod CAEN „Prelucrarea si conservarea carnii de pasare”. Firma este condusă de Sorin Necsulescu, managing partner.
- Pajo Holding SRL a solicitat un ajutor de stat de 204.110.895 lei pentru a face o investiție de 422.369.778 lei. Compania vâlceană a obținut, anul trecut, venituri de 12.031.704 lei și profit de 292.240 lei, cu un număr mediu de 4 angajați. Firma activează în sectorul agro-alimentar, având ca principal domeniu de activitate „Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase”. Pajo este controlată de omul de afaceri Iustin Paraschiv, cunoscut mai ales pentru business-ul Carmistin.
Încurajările ministrului
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, îi încurajează „pe cei care nu vor obține acum finanțare să se pregătească pentru următoarele sesiuni, pentru că până la epuizarea bugetului mai au ocazia să profite de această formă de sprijin”.
„Mă bucur să observ apetitul ridicat pentru apelul de proiecte, întrucât schemele de ajutor de stat nu sunt doar un suport financiar, ci și un catalizator al investițiilor care generează noi locuri de muncă, stimulează competitivitatea și contribuie la echilibrul dezvoltării regionale. Economia românească are nevoie de astfel de instrumente pentru a naviga cu succes prin tranziția către o economie modernă, bazată pe valoare adăugată ridicată și pe sustenabilitate. Prin aceste măsuri, ne asigurăm că România rămâne o destinație atractivă pentru investiții, capabilă să își consolideze poziția în lanțurile valorice globale și să își protejeze interesele economice strategice.
Îi încurajez pe cei care nu vor obține acum finanțare să se pregătească pentru următoarele sesiuni, pentru că până la epuizarea bugetului mai au ocazia să profite de această formă de sprijin. De altfel, vedem că Ministerul Finanțelor se dovedește un partener solid pentru antreprenorii pregătiți să treacă la următorul nivel, dovadă că în anul 2024, în baza schemelor de ajutor de stat, ce au ca obiectiv dezvoltarea regională (H.G. nr. 807/2014 și H.G. nr. 332/2014), sunt în derulare 64 proiecte de investiții cu o valoare totală de 11 miliarde lei, pentru care se va plăti un ajutor de stat în valoare de 4 miliarde lei”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
Cum a fost calculat punctajul
Punctajul a fost calculat pe baza criteriilor de evaluare prevăzute de HG nr. 300/2024, astfel:
- valoarea cheltuielilor eligibile;
- tipul investiției inițiale;
- locația realizării investiției;
- CAEN pentru care se solicită finanțare;
- gradul de automatizare;
- raportul dintre EBITDA;
- cifra de afaceri.
Pentru a primi finanțare cu ajutor de stat în baza HG.300/ 2024, MF a stabilit următoarele criterii cumulative de eligibilitate:
- Să fie înregistrate potrivit Legii societăților nr.31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- Să realizeze o investiție inițială în România, în maximum 3 ani de la data demarării acesteia, în unul dintre sectoarele eligibile prevăzute de schema de ajutor de stat în anexa nr.1;
- Să nu intre în categoria „întreprinderilor în dificultate”;
- Să nu se afle în procedură de executare silită, insolvență, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională, lichidare sau suspendare temporară a activității și să nu facă obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat;
- Să nu beneficieze de alte ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura costurilor salariale în cadrul aceluiași proiect unic de investiții;
- Să nu efectueze o relocare către unitatea în care urmează să aibă loc investiția inițială.
Suplimentar, pentru întreprinderile cu cel puțin un exercițiu financiar încheiat, pentru a putea accesa ajutorul de stat, trebuie să aibă rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare decât zero în unul din ultimele trei exerciții financiare încheiate și capitalurile proprii pozitive în ultimul exercițiu financiar încheiat.
Totodată, pentru a fi eligibili, în plus față de criteriile generale, întreprinderile nou-înființate trebuie să aibă capital social subscris vărsat în valoare de minimum 100.000 lei și să nu aibă acționari care dețin sau au deținut în România în ultimii 2 ani anterior datei înregistrării cererii o întreprindere cu același obiect de activitate pentru care solicită finanțare.