Cele 4 statui de care Constanța are nevoie

I.C. Brătianu, Mihai Kogălniceanu, Remus Opreanu și Regele Carol I
I.C. Brătianu, Mihai Kogălniceanu, Remus Opreanu și Regele Carol I (de la stânga la dreapta) merită să aibă o statuie în Constanța

Uniunea Democrată Turcă din România a lansat o propunere inedită. Vrea ca în Constanța să fie amplasat un monument dedicat Mustafa Kemal Atatürk.

Motivul: „Coexistența pașnică a unui număr mare de etnii în Constanța este notată chiar și de site-urile de turism în prezentarea unui City-Break pentru Constanța”. Am citat dintr-un comunicat de presă remis de UDTR. Detalii aici.

Ideea a fost preluată de un consilier local, Secil Cantaragiu (PMP), care a înaintat-o consiliului. Statuia există deja, este donată de Ministerul de Externe al Republicii Turcia, deci, nota bene, nu costă nimic din bugetul local.

Inițiativa nu este deloc rea, dar țin să le reamintesc, pe această cale, de ce spune un om mai înțelept ca mine, unul dintre cei mai importanți istorici pe care i-a dat Dobrogea și România: Valentin Ciorbea.

De câțiva ani, acesta atrage atenția că județului Constanța îi lipsesc o serie de simboluri și spunea că trebuie amplasate cel puțin patru statui.

„Nu avem statuia lui Carol. Nu avem statuia lui Kogălniceanu. Nu avem statuia lui Brătianu. Nu avem o statuie a lui Remus Opreanu, ca să enumăr cei patru mari oameni care au marcat unirea Dobrogei și au canalizat drumul acesta spre modernizare și integrare”, îmi spune Valentin Ciorbea, într-o emisiune la Dobrogea TV.

L-am întrebat dacă avem nevoie realmente de aceste statui, dacă nu este o cheltuială prea mare sau inutilă, deși știam răspunsul.

„Credeți că Traian s-a gândit la cheltuială când a vrut să arate Romei și urmașilor că a învins un popor: Nu există monument mai important care s-a făcut la Roma legat de o bătălie. Columna lui Traian este maximul. Noi trăim și prin simboluri. În primul război mondial, în timpul ocupației puterilor centrale, bulgarii au dat jos de pe soclul statuia lui Ovidius și au demolat statuia Întregirii Dobrogei, care era în fața Tribunalului. Mi-aș dori enorm de mult ca prefectura, ca domnul președinte Țuțuianu, care este un om care se implică, să aibă în vedere și acest lucru”, a punctat Valentin Ciorbea.

Le propun consilierilor locali să analizeze ce simboluri sunt mai importante pentru Constanța: statuile Regelui Carol I, ale lui I.C. Brătianu, ale lui Mihail Kogălniceanu, a lui Remus Opreanu sau a lui Kemal Ataturk?

Fără să vreau, citind acest comunicat, mi-am adus aminte de ce spunea, în 2009, ministrului turc de externe, Ahmet Davutoglu, devenit apoi premier:

„Secolele otomane ale Balcanilor au fost o poveste de succes. Acum trebuie să reinventăm această poveste…Turcia s-a întors.”

Doctrina aceasta a fost denumită neo-otomanism și presupune un rol active al Turciei în fostul stat otoman.

Să nu uităm că, până în 1877, anul când zona de nord devine parte a Regatului României, românii erau minoritori aici. Structura populației se schimbă după 1878, în urma unei colonizări masive cu români.

Și mi-am adus aminte și de versurile pentru care justiția din Turcia l-a condamnat la închisoare pe actualul președinte, Recep Tayyip Erdoğan, în 1998, pentru instigare la ură religioasă.

„Moscheele sunt barăcile noastre, domurile  – căştile noastre 
Minaretele – baionetele noastre şi credincioşii – soldaţii noştri
Această armată sfântă a păstrării credinței mele în Allah Atotputernic”

Versurile acelea sunt însă, în opinia mea, un motiv în plus ca orașul Constanța să aibă un bust al lui Atatürk, care a luptat pentru modernizarea și secularizarea Turciei. Partidul său, Partidul Republican al Poporului, avea un program în „șase stele”: republicanism, naționalism, secularism, populism, etatism și revoluție. Departe, așadar, de viziunea laică a actualului președinte.

Concluzie: îi rog pe consilierii locali, dacă vor accepta amplasarea acestui bust, să propună și un amendament, și anume ca, în următorii patru ani, de Ziua Dobrogei, să fie dezvelită câte o statuie a oamenilor care au făcut ca Dobrogea să fie acest tărâm minunat intercultural care este acum: Regele Carol I, IC Brătianu, Mihail Kogălniceanu, Remus Opreanu.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Primăria Constanța: „Cei care nu vor colecta selectiv deșeurile, dacă vor depăși o anumită cantitate de gunoi vor fi taxați extra”

joi sept. 26 , 2019
Campania „Constanța colectează selectiv“ prin care Primăria Municipiului Constanța invită constănțenii să conștientizeze obligațiile pe care le avem cu toții pentru păstrarea unui mediu curat și sănătos continuă. Zona pilot vizată este cartierul Faleză Nord, unde angajații Serviciului Igienă Publică împart pliante locuitorilor, lipesc afișe la scările de bloc și […]

V-ar putea interesa și: