Centrala Nucleară de la Cernavodă, profit fabulos: 6,7 milioane lei în fiecare zi

centrala nucleară cernavodă
Pupitru de comandă în interiorul Centralei Nucleare Cernavodă. Foto: Cristian Hagi

Societatea Națională Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a raportat pentru primele șase luni un profit net de 1,2 miliarde de lei, triplu față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor prezentate de companie. Asta înseamnă o medie de circa 6,7 milioane de lei pe zi, în fiecare zi, adică aproape 280.000 de lei pe oră.

„În perioada de 6 luni incheiata la 30 iunie 2022, SNN a obtinut un profit net de 1.220.792 mii lei in creștere cu 216,8% fata de perioada similara a anului trecut. Rezultatul din exploatare (EBIT) a înregistrat o creștere cu 208,8%, iar EBITDA o creștere cu 133,1% fata de aceeași perioada a anului anterior”, anunță compania într-un comunicat.

Compania și-a triplat profitul în condițiile în care a vândut mai puțină energie electrică, totul pe fondul creșterii prețurilor.

„În semestrul I 2022, față de semestrul I 2021, societatea a vândut o cantitate totală de energie electrică mai mica cu 5,1%, pe seama unei producții de energie electrica mai mica cu 2,3%, determinată de faptul că în anul 2022 a avut loc oprirea planificata a Unității 1, cu o durata mai lunga decat oprirea planificată a Unității 2 din anul 2021. Cantitatea de energie electrică vândută pe piața concurentiala a contractelor bilaterale a scazut cu 4,6% fata de aceeași perioadă a anului anterior, în condițiile înregistrării unui preț mediu de vânzare pe această piață mai mare cu 132,6% (pret fara Tg). Cantitatea de energie electrica vanduta de SNN pe piața spot (PZU si PI) în semestrul I 2022 a scazut cu 7,7%, în condițiile înregistrării unui preț mediu de vânzare pe această piață mai mare cu 179,0% (pret fara Tg)”, arată compania.

Prețul mediu de vânzare a energiei în piața de contracte bilaterale (inclusiv cele negociate) a fost de 534 lei/MWh, iar prețul mediu de vânzare pe piețele spot (PZU și intrazilnică) a fost de 1.024 de lei/MWh.

Compania a plătit un impozit suplimentar de 585 de milioane de lei, în condițiile în care prețul mediu realizat a fost de 615 lei/MWh.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Stelian Ion anunță introducerea abonamentelor de parcare în Constanța pentru toate zonele

vin aug. 12 , 2022
Proiectul de modificare a regulamentului parcărilor din Constanța și Mamaia a intrat, în sfârșit, în consultare publică, a anunțat, vineri, pe pagina sa de Facebook, parlamentarul USR Stelian Ion. „Consilierii USR finalizaseră aceste propuneri de modificare încă din luna mai, înante de începerea sezonului estival, așa cum ar fi fost […]
stelian ion usr

V-ar putea interesa și: