In casa se face tot mai frig, iar reteaua de termoficare are niste reguli care trebuie respectate, si anume ca, temperatura trebuie sa fie scazuta cel putin 4-5zile, dupa care incepe perioada de proba, iar apoi urmeaza sa dea drumul la caldura. Cei care au copii incep sa folosesca calorifere, cu riscul de a plati enorm factura la energie, dar alta solutie nu au. Ei bine, gresit, solutia cea mai buna este centrala termica. Cu ea puteti da drumul la caldura atunci cand considerati, nu mai este nevoie sa tremurati sau sa folositi diferite metode de incalzire.
Bugetul este foarte important in algerea centralei si indicat este sa nu va orientati din prima catre cel mai ieftin produs, ci sa analizati atent ofertele, astfel incat sa existe un raport convenabil intre calitate, randament si consum.
Daca inainte erau doar centrale pe gaz si pe lemn, acum exista mai multe tipuri, fiecare pretandu-se pentru un anumit tip de spatiu ce urmeaza a fi incalzit. Exista centrale pe gaz, electrice, centrale pe lemne, pe peleti, pe carbune.
Pentru apartamente cea mai potrivita este centrala termica pe gaz, pentru ca in primul rand nu ai spatiu unde sa amplasezi lemne sau peleti si in al 2-lea rand este cea mai eficienta, tot ce ai de facut este sa apesi pe un buton, iar centrala incepe sa furnizeze caldura. In functie de locul in care amplasezi modelul cumparat, poti alege intre produse de pardoseala si murala. Pentru apartamente, ideale sunt cele care sunt suspendate pe perete, pentru ca ocupa putin spatiu, sunt usoare si ofera valori bune de putere. O centrala pe gaze poate sa incalzeasca o suprafata de 25 pana la 1200. Pentru un apartament de 2-3 camere centrala trebuie sa aibe o putere de 25-35kW, iar pentru case peste 35kW. Centralele pe gaz sunt potrivite pentru toate tipurile de instalatii de incalzire ( incalzire in pardoseala si panouri radiante). Consuma relativ putin, cu 4 stele obtinute ca eficienta energetica, iar cantitatea de apa calda asigurata la fiecare minut va fi suficienta daca stai la apartament si ai o singura baie. Majoritatea centralelor au un ecran LCD, iar acesta arata informatii despre presiune si temperatura. Termostatul opreste centrala sau o trece intr-un mod economic in clipa in care este atinsa temperatura dorita in camera, repornind automat in clipa cand temperatura scade cu cateva grade. In felul acesta se asigura un climat portivit, fara a consuma energie degeaba.
Cam toate centralele moderne dispun de sisteme de protectie, insa ar trebui sa va asigurati ca, centrala pe care ati cumparato ofera protectie pentru supra-tensiune.
Centralele termice pe gaz ofera confort si siguranta sporita, si este cea mai buna optiune pentru locuinte.
Centralele pe baza de lemne sau peleti se preteaza pentru zonele rurale, sau pentru cei care stau la case, din cauza faptului ca este nevoie de un spatiu extins, eventual in afara casei, pentru a instala centrala in sine si boilerul, dar si pentru depozitarea lemnelor sau a peletilor.
Centrala termica electrica are aceeasi eficienta de caldura ca si cea de gaz. Este usor de instalat si nu necesita decat racordarea la o retea electrica. Ca dezavantaj prezinta puterea redusa de functionare, aproximativ 100kW, asta inseamna ca nu este recomandata caselor mari sau spatiilor foarte largi.
Cele mai apreciate branduri vandute in Romania sunt: Ariston, Vaillant, Ferroli, Motan si Viessman.
Sper ca acest articol sa iti fie de ajutor si te va ajuta in alegerea centralei potrivite nevoilor si bugetului tau.
Advertorial