Zeci de străzi din municipiul Constanța sunt în continuare neasfaltate. Rușinos, pentru un oraș care are planuri mari, pe hârtie, care vorbește despre o Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană, despre proiectul 2.0, despre proiecte cu orașe port din Europa civilizată. Nenorocirea este că nu se întrevede nicio speranță pentru ca acestea să fie asfaltate în viitorul apropiat. Partea bună pentru cei care stau în zonă este că vine iarna și că, așa, scapă de praful de peste vară. Partea proastă este că… vine iarna. Orice ploaie sau zăpadă transformă străzile în tranșee pline de noroi, iar încercarea de a ajunge la mașini la un liman asfaltat își va lăsa cu siguranță urme care se șterg greu.
Primăria Constanța și consilierii locali au găsit 15 milioane de euro pentru subvenționarea gigacaloriei. Și cei care locuiesc în cartierele neasfaltate, care se încălzesc, în majoritate, cu gaze, contribuie la acești 15 milioane de euro. Primăria și Consiliului Local acordă sute de mii, milioane de lei pentru diferite proiecte, mai mult sau mai puțin folositoare. De exemplu, a plătit și plătește, din banii noștri, ai tuturor, să ne înțelegem, formații de țigani care să cânte la diferite evenimente.
Nu voi insista pe cheltuielile administrației publice, pe banii care se scurg în continuare către firmele controlate de Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky. Nu voi aminti contractul cu Polaris, cu Compres Holding, cu unele firme de casă ale tripletei.
Fac însă un apel către Primărie Constanța, consilierii locali și Confort Urban să facă un clasament al priorităților și să împartă bugetul în funcție de el. O fi important să cânte niște țigani vara și de Ziua Dobrogei, pe bani publici, dar parcă mai important este să asiguri minimul de civilizație locuitorilor orașului. Nu am să înțeleg de ce oamenii din administrație îl iau pe ”Nu” în brațe și nu acționează. Da, se asfaltează câteva străzi, dar e prea puțin, prea târziu. Constanța are bani, are cel mai mare buget din istorie. Este, repet, o chestiune de priorități.
Se mai ridică o întrebare aici, pe care o vom aborda în alt articol: de ce nu se scot aceste lucrări la licitație și se apelează la Confort Urban?
Stimați constănțeni, v-a întrebat vreodată cineva cum ați vrea să se cheltuie banii? Nu cred. Odată ajunși la putere, cei pe care îi alegem pierd contactul cu realitatea. De fapt, realitatea pe care o văd este distorsionată de oamenii de lângă ei, yes-meni veritabili care ar face orice să nu-și supere șeful, care ridică scamele imaginare de pe sacourile celor care i-au numit în funcții.
Vine iarna. Acum, probabil, nici dacă se dorește nu se mai poate asfalta. Pentru ca locuitorii din cartiere neasfaltate să beneficieze de condiții cât de cât decente, primăria, consilierii și Confort Urban ar putea lua decizia să toarne un strat de piatră sau de criblură peste noroaiele atotcuprinzătoare. Cineva de la Confort Urban îmi spunea că, dacă doresc acest lucru, trebuie să fac o cerere scrisă în acest sens. Serios, este nevoie de hârtii oficiale ca să vedeți că străzi întregi sunt pline de noroaie și ca să luați minime măsuri? Vă dau un indiciu, chiar dacă știu că sunteți la curent cu situația: străzile Constantin Bobescu și Paul Constantinescu.
Aveți și o cerere atașată mai jos, dacă e nevoie. E musai să ajungă la secretariat?
CERERE
În atenția dl. primar Decebal Făgădău
În atenția dir. gen. Confort Urban, Viorel Farcaș
În atenția consilierilor municipali
Prin prezenta vă cer să turnați un strat de piatră și/sau criblură asfaltică pe străzile Constantin Bobescu și Paul Constantinescu din municipiului Constanța. Menționez că aceste străzi nu sunt asfaltate și că circulația auto și pietonală se desfășoară cu mare dificultate, așa cum puteți vedea și în clipul de mai jos, realizat astăzi, 8 noiembrie, 2016.
Cu stimă
Constanța 100%
8 noiembrie 2016
Tu ești un norocos…te protejezi de noroaie în mașină. Eu am un copil pe care zilnic trebuie sa îl scot afara cu căruțul. Este inuman. Imposibil. Și bătaia de joc dacă ar avea gura, ar urla.
Este inuman sa detii controlul orasului si sa fii indiferent de stare de sanatate a locatarilor din str. Constantin Bobescu si Operei care datorita canalizarilor care deverseaza dejectii in strada si care devine focar de inbolnaviri virale si microbiene ,prin pulberi fine provenite din dejectii si care se astern pe rufele pe care le uscam ,care patrund in locuinte cand le aerisim ,care se depun pe hainele noastre si incaltamintea noastra,si care ajung in locuintele noastre si in plamanii nostri, si care in final ne afecteaza sanatatea. Nu se vrea terminarea canalizarii pe portiunea Constantin Bobescu -Baba Novac, pe motiv ca strada se infunda cu un teren proprietate particulara (retrocedat foarte curios in capatul strazii) dar pe langa care trece o strada ce ajunge in str. Baba Novac.
Zicala „daca te bagi in troaca te mananca porcii” se potriveste manusa constantenilor. Ati votat porcii? A fost alegerea voastra, ca doar e democratie. Acum nu va mai vaicariti. S-au tinut de cuvant si v-au oferit confortul lor de cocina. Noroi, cat mai mult noroi. Sa va ajunga cel putin 4 ani. In rest numai de bine. PS. Nu disperati, 4 ani trec repede.
Către Domnul Director de la confort Urban . Pe strada Constantin Bobescu in porțiunea de la nr.90 până la str. Baba Novac este necesara scurgere pluviala reală întrucât zona are o acumulare masiva de apa pluviala și blocurile sunt construite cu parcări subterane fara scurgeri in care se acumulează apa de ploaie și mai grav din canalizări care refulează întrucât nu au fost concepute la adâncimea corespunzătoare eliminării apei ,și diametru corespunzător de preluare a debitului de apa de la blocuri . Provizoriu de poate da o panta gravitațională străzii către str. Baba Novac. Noi am amenajat o pompa pentru eliminarea apei din subsol dar nu avem unde sa o deversam . O dam in stradă și vine innapoi.Mentionez că pe vreme ploioasă in subsol intra apa uzată cu dejecții venita din canalizarea străzii. Vă rugam insistent rezolvarea canalizării străzii Constantin Bobescu și asfaltarea .