Cetatea Capidava va fi repusă în circuitul turistic „în cel mai scurt timp posibil”

Cetatea Capidava. Foto: Matca Vision Studio, iunie 2020

Aurel Motolea, directorul Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța, a anunțat, la Dobrogea TV, că „în vara aceasta, în cel mai scurt timp posibil, cetatea Capidava va fi repusă în circuitul turistic”. Cel mai probabil în iunie.

„Acum nu se poate vizita oficial. Trebuie să avem personal angajat care să stea acolo. Probabil luna viitoare se va rezolva și vom da drumul oficial. Facem tot posibilul.”, a declarat acesta, în emisiunea Realitatea locală, moderată de jurnalistul Cristian Hagi.

Lângă cetate a fost construit și un punct de informare, unde ar putea fi amenajat un mic punct muzeal, în care să fie expus ce să găsește la fața locului. Și punctul de informare va fi deschis.

cetatea capidava

„Începând de anul trecut, implementăm sistemul de e-ticketing. Putem vinde bilete online. Se lucrează și la restructurarea site-ului. În lumea de azi, cel puțin pentru un anumit segment de populație, contează cum te prezinți în virtual.”, a mai spus șeful MINAC.

Referitor la unele controverse legate de calitate restructurării cetății, Aurel Motolea a spus:

„Pe vizitatorul obișnuit nu cred că îl interesează. El vrea să vadă ceva nou, ceva deosebit. Faptul că o parte din istoria noastră e pusă în valoare se poate vedea. E tangibilă. Nu cred că pentru vizitatorul normal e un impediment nu se respect țesătura pietrei dintr-un anumit secol.”, a precizat acesta.

Vă recomandăm și: Emoții pentru fosta conducere a Consiliului Județean Constanța. Dosar penal pentru inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat în cazul Capidava

Emisiunea poate fi urmărită mai jos.

Capidava, parte a sistemului defensiv roman

Capidava se ridică pe malul drept al Dunării, la jumătatea distanței dintre Hârșova și Cernavodă, șoseaua care leagă localitățile trecând chiar pe lângă zidurile cetății. Fortificația are forma unui patrulater cu laturile lungi de la NV spre SE – 105 m x 127 m, cu ziduri groase de peste 2 m și înalte de 5-6 m, cu 7 turnuri de peste 10 m, din care 3 turnuri dreptunghiulare, 2 turnuri în sfert de cerc și 2 turnuri intermediare în forma de potcoavă (U), o poartă lată de 2,50 m situată pe latura de SE care făcea legătura cu restul teritoriului și o ieșire strategică pe latura de SV a turnului dinspre Dunăre, unde era amenajat portul.

Cetatea ocupa un loc important în sistemul defensiv roman făcând parte din seria de castre și fortificații ridicate în timpul Împăratului Traian, la începutul secolului al II-lea , în cadrul măsurilor de organizare a limes-ului dunărean. Locul era deosebit de potrivit, caracterului construcției oferind o vastă arie de supraveghere: un masiv stâncos care se înalță între piciorul pantei ce coboară dinspre NE și Dunăre. Masivul prezenta un avantaj din punct de vedere strategic și anume un șanț natural care pornea din Dunăre, îl ocolea pe partea de NE, până aproape de colțul de est al cetății. De altfel, forma masivului a impus forma și orientarea castrului.

Importanța strategică a locului a determinat instalarea unei stațiuni militare precum și amplasarea și dezvoltarea unui centru civil în epoca romană. Castrul, situat lângă un vad de trecere a fost construit de detașamente din Legiunea V Macedonica și Legiunea XI Claudia. Toponimul getic de Capidava – însemnând cetatea de la cotitură – confirmă o locuire preromană, poziția geografică deosebită explicând însemnătatea așezării băștinașe, loc care permitea comunicația între dacii din Dobrogea și cei din Câmpia Munteană. Tabula Peutingeriana ne oferă date exacte privind distanțele dintre Axiopolis, Capidava si Carsium. Aceste distanțe coincid cu distanțele dintre localitățile actuale Hinog – Capidava și Capidava – Hârșova. În verificarea tabulei vine descoperirea unui stâlp miliar în localitatea Seimenii Mici care dă distanța de 18000 de pași de la Axiopolis la Capidava adică 27 de km.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Lazu, abandonat de autorități VIDEO

joi mai 20 , 2021
Mai țineți minte când spunea Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD, că europenii sunt invidioși pe noi, pentru că satele românești sunt mai frumoase ca ale lor? Tare mândri trebuie să fi fost atunci primarii PSD. Acum, Dragnea e în pușcărie și e cercetat în alte dosare. Satele parcă nu […]
lazu

V-ar putea interesa și: