Este din ce în ce mai scump să închiriezi o locuință în municipiul Constanța. Ucrainenii care au beneficiat de 50 de lei pe zi de persoană pentru a-și plăti chiria, dar și numărul mic de locuințe noi date în folosință, a creat presiune pe piață.
Am selectat câteva oferte publicate de site-urile de specialitate.
Pentru o garsonieră în zona Baba Novac, de 28 metri pătrați, se cer 400 de euro pe lună. Garsoniera are aer condiționat, dar nu și loc de parcare, iar în acea zonă este o mare problemă cu găsirea unui loc liber pentru mașină.
Nu este însă cel mai mare preț pentru o garsonieră. La marginea orașului, lângă cartierul Tomis Plus, pentru un bloc care se învecinează cu câmpul, cineva cere 650 de euro pe lună pentru un studio, cu condiția ca închirierea să fie pe cel puțin șase luni. Studioul are aer condiționat, dar nu se specifică nimic despre locul de parcare.
Dacă vreți un apartament de trei camera în zona City Mall, cu o suprafață de peste 100 mp, vi se cer 880 de euro pe lună și se pune condiția ca închirierea să fie pe cel puțin un an.
Cine vrea în Mamaia trebuie să scoată mai mulți bani din cont. De pilă, un apartament cu două camera, cu vedere lateral la lac, costă 750 de euro pe lună, inclusiv pe perioada verii. În bani intră însă și un loc de parcare.
Același preț îl găsim și în Mamaia Nord. Două camera în zona hanului cu pește, deci în Năvodari, se închiriază tot cu 750 de euro pe lună, cu o condiție: contractul să fie pe minimum patru luni.
Recomandare: „Minune” imobiliară în Năvodari
Prețurile sunt considerate mari de unii constănțeni, care au lăsat comentarii la anunțuri de genul: „Nici în rate nu plătești atât.”; „Mai bine te bagi la o rată decât să plătești la ăștia cât nu face. Unde vă credeți, în Germania?”
Exemplu de calcul pentru un credit imobiliar
Pentru a vedea însă dacă lucrurile stau așa, am făcut un calcul. O garsonieră cum este cea din zona Baba Novac este scoasă la vânzare cu un preț de circa 45.000 de euro. Evident, o eventuală tranzacție se poate face la un preț mai mic, dar am făcut calculul la această valoare.
Dacă vreți să o cumpărați în rate, aveți nevoie, potrivit simulării făcute pe site-ul de specialitate conso.ro, de un avans de 25%, adică 11.250 de euro.
Pentru un credit de 30 de ani, dobânda anuală efectivă este de 6,42%.
Rata lunară este de 202 euro, iar suma totală de rambursat ajunge la 74.427 de euro. Venitul minim pentru a putea obține creditul este de 4.988 de lei pe lună. Dacă vreți un credit pe 20 de ani, rata va fi de 241 de euro pe lună, iar venitul minim de care aveți nevoie pentru a fi eligibil este de 5.965 de lei. În acest caz, și avansul minim este mai mic, 15%, adică 6.750 de euro.
Așadar, rata este mai mică decât valoarea chiriei, dar trebuie avut în vedere că, în cazul unui credit ipotecar sau imobiliar, ai nevoie de avans și de un venit minim.
Cât se construiește
În județul Constanța s-a construit mai mult în 2022 față de anul precedent. Astfel, potrivit Direcției Județene de Statistică, în anul 2022 au fost finalizate 4.173 locuinţe. Numărul este cu 868 mai multe decât în anul 2021. În Bihor, de pildă, ca să facem o comparație, au fost finalizate 2.182 de locuințe.
in Tanger fratilor, 100E, casa de 100mp.
Sau in Canare, 400E, apartamentul…
Gogoasa asta de Constanta, se va sparge chiar anul asta.
Deh, bani facuti usor, minte limitata…