Anul 2021 a fost dificil pentru mulți dintre noi. În ciuda pandemiei și a tuturor problemelor prin care am trecut, există constănțeni care au făcut tot ce au putut pentru a ne schimba viața în bine. Au avut proiecte care au fost duse la îndeplinire, pentru care le mulțumim.
A fost o sarcină grea să alegem constănțeanul anului 2021. Vă mărturisim că nu am reușit, pentru că, din fericire, există mulți oameni care își fac meseria cu dăruire și care aduc valoare comunității noastre.
Ne scoatem pălăria în fața medicilor care salvează vieți, a profesorilor care ne modelează copii, a muncitorilor care ne construiesc locuințele, a oamenilor de afaceri care plătesc impozite și taxe la buget, a lucrătorilor de la apă, salubritate și electricitate, fără de care orașele nu ar mai exista. Și lista nu se oprește aici.
După lungi cugetări, am decis să evidențiem nu unul, ci cinci constănțeni pe care i-am remarcat de-a lungul acestui an. Nu ne-am dorit să facem un clasament, de aceea vi-i prezentăm în ordine alfabetică (după numele de familie). Cu siguranță lista putea fi mai lungă.
Claudiu Banu
Părintele Banu, de la biserica din parcul Tăbăcărie, a reușit, după circa ani de muncă, să finalizeze așezământul pentru mama și copii abandonați de la Techirghiol. O sarcină aproape titanică, mai ales în aceste condiții pandemice. A derulat mai multe campanii sociale, care au adus zâmbet și bucurie pentru mii de copii. A făcut și face acest lucru rupând din timpul său.
Cătălin Filișan
Avocatul Cătălin Filișan apare în top pentru că a reușit ceva greu de crezut în Constanța. A reușit, împreună cu o mică echipă, dar și cu voluntari, să construiască un parc, în circa doi ani. Ar fi fost mai puțin, dacă pandemia nu le-ar fi dat peste cap planurile. Cătălin Filișan este exemplul că putem schimba orașul, dacă ne dorim, muncim și suntem perseverenți. Dacă autoritățile promit, dar nu fac nimic, iată că există constănțeni care nu promit, dar fac.
Gheorghe Hagi
Ar fi putut să trăiască liniștit, împreună cu familia, dar a ales să muncească în continuare. Pe brânci, aș putea spune. Viitorul, echipa pe care a făcut-o campioană, a fuzionat cu FC Farul. Visul lui Hagi este să facă din Farul o echipă cu care să ne mândrim cu toții. Un fel de FC Barcelona de Constanța, păstrând proporțiile. Este un vis ambițios, care presupune ani de muncă și milioane de euro investiți. Nu o face pentru el, ci pentru orașul Constanța și oamenii săi.
Alexandru Manda
Constănţeanul Constantin-Alexandru Manda, în prezent student la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, a câştigat titlul Tânărul European al Anului 2021, decernat de Schwarzkopf-Stiftung Junges Europa şi Forumul European de Tineret. Unul din motive: a convins guvernul român să acorde o bursă minimă elevilor, iar guvernul a investit circa 110 milioane euro din bugetul naţional pentru acest lucru.
Teodor Niță
Un procuror pe podium nu este deloc nepotrivit, dimpotrivă. Teodor Niță a reușit un lucru extraordinar. Întâi, a avut curajul să vorbească despre mafia care inundă România cu deșeuri importate și care ne transformă țara într-un coș de gunoi toxic. Apoi, a reușit să impună o lege prin care acest fenomen să fie controlat, în ciuda tuturor piedicilor și greutăților. Ar fi putut să iasă la pensie și să trăiască liniștit, dar a luptat și luptă pentru un viitor mai bun pentru copiii noștri.
dar feliciu ovanezian nu merita…?!?